Florin I. Bojor: Congresul Diasporei Unioniste, un nou pas spre unificare!

Prof. Florin I. Bojor

Sâmbătă şi duminică, 4 şi 5 aprilie 2015 la Casa Poporului şi la Universitatea din Bucureşti a avut loc Congresul Diasporei Unioniste. Prima întâlnire a doritorilor unificării României şi a Republicii Moldova care fac parte sau au legătură cu diaspora românească şi basarabeană.

În virtutea activităţii pe care am desfăşurat-o atâţia ani în Europa am fost invitaţi, împreună cu soţia la acest nou pas spre unitatea românilor.

Iniţiativa aparţine societăţii civile prin Platforma Unionistă Acţiunea 2012, fiind o punere în acord a majorităţii organizaţiilor româneşti şi a persoanelor interesate de unire din diasporă.

Au fost multe luări de cuvânt în plen, iniţiative, propuneri de proiecte, ateliere şi dezbateri în grupurile de lucru. În cele din urmă, s-a redactat o rezoluţie a congresului şi participanţii şi-au luat sarcini practice, clare, precise pe care să le ducă la bun sfârşit până la următorul congres din Chişinău în 2016. Astfel, toate aceste demersuri să fie paşi concreţi pentru unirea celor două state, convingând cât mai multă lume de necesitatea impetuoasă a realizării ei.

Dincolo de acest ideal sunt foarte multe lucruri de făcut pentru ca unirea să fie funcţională în plan social, educaţional, etnic, economic, administrativ, militar, politic, etc. Singurul aspect care este foarte avansat este cel religios. Biserica Ortodoxă Română fiind cea dintâi instituţie unionistă, care încă din 1992 a reactivat Mitropolia Basarabiei. De atunci, au fost aduşi la studii teologice la facultăţile din România basarabeni care ulterior s-au întors în Republica Moldova şi sunt preoţi.
Astăzi există două Mitropolii în Basarabia – una care ţine de Bucureşti şi cealaltă care ţine de Moscova. Ce e important: Mitropolia Chişinăului şi a întregii Moldove ce depinde de Moscova – vorbitoare preponderent de limba română – este extrem de deschisă românismului, lucru care reiese atât de uşor de pe pagina oficială a mitropoliei.

Ce se poate face din Bistriţa pentru unire? Demersuri civice, turistice şi culturale care să-i facă pe bistriţeni să înţeleagă că există români dincolo de graniţele noastre care s-ar bucura enorm să fim o singură familie!
Prof. Florin I. Bojor

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5