Gala Premiilor UNITER, cel mai prestigios eveniment cultural din România, la Bistriţa. Publicul e aşteptat la întâlnirea cu marii actori şi oameni de teatru, pe covorul roşu, la Palatul Culturii!

Municipiul Bistriţa găzduieşte cel mai prestigios eveniment cultural al anului. Ediţia aniversară a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni, 4 iulie, de la ora 21, la Palatul Culturii din Bistriţa. Bistriţenii sunt aşteptaţi, într-un număr cât mai mare, în ţinute de gală, aşa cum este şi evenimentul, pe esplanada de la Palatul Culturii, pentru a afla, în direct, cine sunt cei mai buni artişti şi cele mai bune creaţii ale anului 2021. În preambulul galei, astăzi, la Primăria municipiului Bistriţa a avut loc o conferinţă de presă care a prefaţat evenimentul ce premiază cele mai bune creaţii din teatrul românesc. Alături de primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, şi managerul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, dr. Gavril Ţărmure, au participat Aura Corbeanu – vicepreşedinte UNITER, Uniunea Teatrală din România, Radu Afrim – regizorul Galei UNITER 2022, şi Irina Moscu – scenografa Galei UNITER 2022.

          „Gala Premiilor UNITER 2022 este cel mai prestigios eveniment cultural al anului 2022, faptul că el se va petrece la Bistriţa este o mare bucurie şi o mare onoare pentru noi. Nu cred că am găzduit în municipiu un eveniment de o amploare culturală mai mare decât Gala UNITER. Ne străduim ca acest eveniment să fie organizat de o manieră ireproşabilă. Am insistat, am iniţiat discuţii şi-i mulţumesc regizorului Radu Afrim, doamnei Aura Corbeanu şi celor din echipa UNITER pentru că au fost deschişi invitaţiei pe care am făcut-o pentru ca cea de-a XXX-a ediţie a galei să fie organizată la Bistriţa. Organizarea Galei la Bistriţa nu este altceva decât o recunoaştere a statutului acestui oraş de oraş cultural. Am avut în vedere două mari obiective: în primul rând, faptul de a le oferi iubitorilor de cultură din Bistriţa, la ei acasă, un eveniment cultural de neuitat, unic. Vom avea teatru acasă, teatru bun. Avem o structură de teatru municipal, prin regizorul Radu Afrim, prin actorul Adrian Titieni, avem puncte de sprijin pentru ca demersul iniţiat să fie unul de succes”, a declarat primarul Ioan Turc.

          Vicepreşedintele UNITER, Aura Corbeanu, a punctat câteva dintre reperele galei, precizând că municipiul Bistriţa va fi descoperit de peste 270 de persoane – actori, regizori, scenarişti, dramaturgi, critici, oameni de teatru - care şi-au dorit să ajungă aici. Casa Regală a României – sub egida căreia se derulează programul anual al UNITER pentru cea desemnarea celei mai bune piese a anului -  va fi reprezentată la Bistriţa de Alteţa Sa Principesa Sofia. Vor fi 11 categorii de premii, la care se adaugă acordarea titlurilor pentru „Cea mai bună piesă a anului”, Premiul de Excelenţă, Premiul pentru întreaga activitate, dar şi alte premii speciale.

          Aura Corbeanu a ţinut să transmită că înainte de începerea galei, de la ora 20, timp de o oră, este prevăzută primirea invitaţilor pe covorul roşu, în faţa Palatului Culturii, acolo unde publicul bistriţean îi va putea cunoaşte mai bine pe marii oameni ai teatrului românesc. De asemenea, este amenajată o zonă cu aproximativ 500 de locuri pentru cei care vor dori să urmărească gala din proximitate, într-un decor special, participanţii fiind rugaţi să adopte o ţinută... de gală, din respect pentru eveniment şi pentru invitaţi. Evenimentul se derulează în trei părţi, fiecare de 50 de minute, cu o pauză de zece minute, astfel că la miezul nopţii se prognozează închiderea galei.

          La această ediţie, conceptul artistic al Galei Premiilor UNITER îi aparţine regizorului Radu Afrim, care a menţionat că s-a focusat pe tineri artişti, „Este o mare onoare şi provocare pentru mine să regizez Gala UNITER de la Bistriţa, împreună cu scenografa Irina Moscu. Deşi este o gală aniversară, 30 de ani, am deturnat-o puţin şi m-am gândit să ne uităm spre viitor. Vedetele galei vor fi cei tineri şi foarte tineri, artişti tineri din zona teatrală, actori, scenografi, dramaturgi, regizori, foarte tineri şi aproape necunoscuţi”, a menţionat Radu Afrim. Scenografa Irina Moscu a precizat că va fi multă culoare, tinereţe, mult ludic, noutate, practic va fi un show inovator pentru Gala UNITER.

Printre artiștii cei care vor urca pe scena galei pentru a înmâna premiile ediției, se numără: Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Marcel Iureș, Pavel Bartoș, Ioana Bugarin, Nicu Mihoc, Ada Milea sau Mirela Oprișor.

Juriul  care desemnează câştigătorii Premiilor UNITER este alcătuit din Mihai Constantin (actor), Doru Mareș (critic de teatru), Viorica Petrovici (scenograf), Tania Popa (actriță) și Theodor Cristian Popescu (regizor). Pentru desemnarea Celei mai bune piese a anului 2021, juriul este compus din regizorii Mariana Cămărăşan, Andrei şi Andreea Grosu şi Erwin Şimşensohn.

Prezentatorii ediției aniversare a Galei UNITER sunt actorii Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București  - Raluca Aprodu și Emilian Oprea. 

Creator imagine: Andreea Constantin. Trofeul UNITER a fost conceput și realizat în 1992 de artistul Ion Bitzan.

Comentarii

01/07/22 16:54
Iuliu

"Vom avea teatru acasă, teatru bun", a declarat primarul Ioan Turc, dupa ce Consiliul local a aprobat înființarea unui teatru profesionist la Bistrița. Numai că greul deabia acum începe. Primarul Ioan Turc a constatat cu îngrijorare că sala fostului Cinema 23 August este prea mică pentru a găzdui un teatru , iar Palatul Culturii nu corespunde sub aspect functional pentru organizarea unor spectacole de anvergură.
O solutie totusi există. Inainte de 1989 in Piata Mihai Eminescu din Bistrita urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Dupa revolutie cladirea a fost cumpărată de mai mulți afaceriști, printre care și Consiliul Județean a deținut spații în clădirea respectivă.
În final, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de “Cămin Cultural” pentru spectacole folclorice”. Şi totuşi, chiar dacă perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, cel putin sala mare si unele dependinte ale scenei ar putea fi recuperate si amenajate pentru a fi redate culturii Bistritei. De asemenea, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. Infelul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures. Si nu in ultimul rând, această recuperare culturală ar fi un semnal că demolarea in perioada comunistă a celor 173 de case din Piata Eminescu nu a fost făcută in zadar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5