Gala scriitorilor

Gala de decernare a premiilor Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, s-a desfăşurat anul acesta, sub spirit eminescian, în saloanele "Romance" sub auspiciile Consiliului Judeţean şi ale Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Prof. Nicolae Gălăţean, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, a încadrat manifestarea în coordonatele zilei sfinte a lui Mihai Eminescu, pe care patriarhul Miron Cristea îl vedea ca Luceafărul poeziei româneşti. Scriitorul Virgil Raţiu a avut o lectură publică din textile semnate de Tudor Arghezi, despre Eminescu, pe care îl vedea întâiul scriitor de profesie din literatura românescă. Acompaniate de orchestra profesionistă “Dor românesc”, având la baghetă pe Anghel Urs, artistele Matilda Pascal Cojocăriţa, Domnica Dologa şi Larisa Molnar au cântat romanţe pe versuri de Mihai Eminescu.

Andrei Moldovan, preşedintele SS BN, a fost cel care a coordonat partea literară a manifestării, din partea Consiliului Judeţean, având un discurs vicepreşedintele Luca Iancu, cel care a decernat şi cele 4 premii, alături de vicepreşedintele Mihai Bumbu şi Vasile Negruşeri, administratorul judeţului. Juriul din care au făcut parte alături de preşedintele Moldovan, vicepreşedinţii Emil Dreptate-director Mesagerul şi Ion Moise-preşedinte Cenaclul “George Coşbuc”, Emilia Bumb Ometiţă,etnolog, George Vasile Dâncu, director Editura Eikon a acordat premii pentru activitatea literară din 2009, promiţând în acelaşi timp că lucrările de folclor, destul de multe anul trecut, vor constitui baza unor alte premii

Premiul pentru poezie a mers spre preotul şi scriitorul Ioan Pintea pentru volumul "Casa teslarului", bine promovat de critica din ţară, editat de prestigioasa "Cartea Românească". După recitarea poemului "Candela", scriitorul a mulţumit pentru distincţie, considerând volumul cel mai important din cariera de până acum.

A urmat premiul pentru proză, obţinut de David Dorian cu "Iubire de bufon", Editura "Eikon", carte care a obţinut şi Premiul Municipiului Bistriţa.

Nu putea să treacă neobservat în acest an monumentalul dicţionar "Scriitori români la frontiera mileniului III. Dicţionar critic. Volumul I Bistriţa-Năsăud" de Dumitru Munteanu, care ne-a anunţat că vor mai urma două tomuri de aceeaşi valoare.

Ilustrul intelectual Sever Ursa, iniţiatorul şi directorul publicaţiei măierene "Cuibul visurilor", editată de cincisprezece ani, a primit premiul pentru întreaga lui activitate, acolo, în satul lui Rebreanu. Premiul a fost luat de scriitorul Icu Crăciun, redactorul-şef al publicaţiei, Sever Ursa trecând prin momente grele cu sănătatea.

A urmat un program de café concert susţinut de artiştii CJC, întregindu-se astfel festivitatea devenită, de acum, tradiţie. Un an rodnic pentru scriitorii din judeţ, cu multe cărţi şi ecouri în sfera culturală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5