Gând românesc

Elena M. Cîmpan

Oraşul Alba-Iulia, prin bogata încărcătură culturală şi istorică dovedită de-a lungul anilor, coagulează în jurul lui, cu precădere, printr-o tradiţie uşor de respectat, spirite deosebite în preajma zilei de 1 Decembrie, pentru că unde altundeva se poate sărbători unitatea (dorită, amintită, visată) decât la locul faptei. Poate că acea primă zi de iarnă nu este suficientă pentru a reprezenta pe deplin manifestări culturale, sentimente naţionale, idei de fiinţare întru limba română şi deschidere spre zarea europeană. Cu intenţia de a oferi şi această rezervă de suflet românesc, de puţin timp, s-a născut, la Alba, Asociaţia Culturală “Gând Românesc, Gând European”, avându-l preşedinte pe domnul Virgil Şerbu Cisteianu. Şi pentru că orice structură de organizare, precum oamenii, funcţionează mai greu de una singură, imediat, în jurul ei, s-a făcut loc pentru Editura Gens Latina şi pentru revista Gând Românesc. Mai lipsea un cenaclu, cadru de manifestare a efervescenţei creatoare de actualitate. Acesta a fost înfiinţat, statutat şi pornit la drum cu ocazia manifestărilor culturale desfăşurate la Alba în zilele de 9 şi 10 aprilie (preşedintă Mihaela Lunca).

Din Bistriţa, au fost invitaţi şi au onorat cu prezenţa parteneri de cultură, care au reprezentat Ziarul Răsunetul, Societatea Conexiuni şi Clubul Boema. La această amplă manifestare de forţe au fost prezenţi scriitori, artişti plastici, muzicieni din Curtea de Argeş, Mehedinţi, Râmnicu Vâlcea, Cluj, Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Turnu Severin. Invitat de onoare a fost acadmicianul Gheorghe Păun, matematician şi scriitor, în frumoasa şi logica descindere din exemplul Dan Barbilian (Ion Barbu). Dintre numele care au reţinut atenţia, amintim: poeta şi traducătoarea Paula Romanescu, istoricul literar Ion Buzaşi, Maria Vaida, Anca Sârghie, Ioan Harabagiu, Silvian Şerbănescu, Avram Cristea, Căliman Ioan, Florian Copcea (care a debutat în cotidianul Zori Noi din Suceava şi acum este director la Agenţia Naţională de presă Agerpres), Ciprian Iulian Şoptici, din Iaşi, un tânăr poet câştigător doi ani consecutiv la Concursul “Lucian Blaga”.

Au fost lansări de carte, vernisaje de expoziţii, recitaluri de poezie, spectacole de tradiţii şi obiceiuri, dezbateri, toate într-un timp neîncăpător. Printre numeroasele cărţi prezentate, am reflectat asupra unei antologii, apărute la Curtea de Argeş, care cuprinde ilustrări ale Clubului iubitorilor de cultură din Argeş, într-un număr fix de 365 de pagini pentru fiecare zi de activitate a clubului. Este o iniţiativă frumoasă care ar putea fi asimilată, în ideea posibilă de a oglindi o activitate comună a celor care slujesc instrumentele artei, de orice fel, fără pretenţii şi orgolii, mai degrabă dintr-un spirit de solidaritate ce-ar trebui să se ivească odată cu colţul ierbii şi să nu mai plece multă vreme de aici înainte.

Prin simbolistica întâlnirii de la Alba, una pregnant naţională, prin amploarea întâlnirilor diverse şi complexe, botezul Cenaclului Gând Românesc şi-a depăşit cu mult graniţele, meritând să se numească Ordin sau Club sau Mişcare. Florile şi copacii au înflorit la Alba, aşa cum poate n-au făcut-o în alte colţuri de ţară, clopotele au bătut la Alba, aşa cum doar aici ştiu să răsune. Toate condiţiile au fost îndeplinite pentru ca la Alba să se înfăptuiască şi Marea Unire a Culturii Române.

Elena M. Cîmpan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5