GÂNDURI ÎN VERS

Ioan Mititean

Într-una din zile am găsit în cutia poștală un cadou mult drag mie, o carte ca un fagure de miere semnată de DORINA DOMNICA BUGNARI, întitulată „Gânduri în vers”, scoasă la Editura Cluj-Napoca, 2019, cu dedicație
„pentru Lucreția și Ioan Mititean:
Cuvintele pot fi amare
Sau dulci, cum crede fiecare
Dar după felul lor de-o fi
De multe ori, ne pot răni.”
Cartea de debut a Doamnei Dorina conține 86 de poezii cu perspectivă optimistă de refacere a satului străbun, perspectivă pozitivă și creativă deschisă de o fată harnică, coborâtoare de pe Sălăuța, din satul bardului de la Hordou, ambii vorbind despre aceeași realitate – lumea satului, într-un an cu un simbol aparte de cinstire și valorificare a tot ce-i frumos din satul cu moară, pod acoperit și povești la gura sobei.
Autoarea de la moara lui Coșbuc, pune față în față trei capitole ale realității, trei căi de cunoaștere sub chipul unei albine strângătoare și apărătoare a bunurilor accumulate: 1 - De prin suflet, de prin gând, 2 - În gând cu țara mea, 3 - În graiul satului, trei compartimente literare vorbind despre aceeași realitate, despre care vorbește și consăteanul său George Coșbuc, adică lumea satului, unde peste tot este lumină, bunătate și dragoste, un amestec de atitudini, respect, admirație, fascinație, prietenie și rugăciune. Personajul central este satul cu locuitorii săi în căutarea unei viziuni realiste asupra vieții lor.
Dorina Bugnari, născută Someșan, fiica unui fost viceprimar al satului, un om ce s-a implicat în viața culturală, imprimând copiilor respectul pentru datinile străbune și veșmintele vorbirii, redă în creațiile sale adevăruri asupra sufletului omenesc, dovedind talent și sensibilitate. Selectează adevăruri din natură, din societate, din comportamentul oamenilor, considerând poezia ca o simțire și o virtute artistică și totodată un act patriotic.
Încă din perioada pubertății, Dorina a simțit vibrația poeziei lui Coșbuc, a așternut pe hârtie gânduri și idei din viața ei sufletească, având în obiectiv omul moral, concret și divers personaj în poezia vieții, având ca temelie iubirea ca un aforism al inimii și ne fură cheia inimii în fiecare zi, cum bine spune Florin Piersic.
Citind poeziile Dorinei aflăm cât e de complex sufletul omenesc, care tresare la prima scrisoare, primul apel telefonic, emoția pe care o dă răsăritul sau apusul soarelui, luna plină, răsăritul stelelor, emoția pe care o dă o floare de câmp, o ploaie caldă sau o adiere de vânt importante surse de inspirație pentru fata din Hordou, care prin această carte de debut închide gura lumii:
“Că orice-ai face tot va fi
Un om nemulțumit din mii,
Iar dacă unul îl împac,
La zece nu le-oi fi pe plac.
E treaba lor cum socotesc
Nu-i grija lor tot ce gândesc
Eu scriu cum simt, e viața mea.
Nu văd de ce n-aș fi așa
E viața mea, e dreptul meu
Nu fac la nimeni nici un rău,
Trăiesc așa cum mie-mi place
Rog lumea să mă lase-n pace.”

Comentarii

26/12/19 16:24
BACIU IONEL

Minunata poeta hordouanca, aflata pe urmele marelui sau inaintas George Cosbuc. O poeta la fel de valoroasa a secolului 21 cu lumea minunata a satului. Asa poezie avem nevoie. O felicit si il gratulez pe marele profesor scriitor Mititean, un critic a literaturii desavarsit!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5