Dorina Domnica Bugnari şi-a lansat volumul de poezii „Curcubeul sufletului meu”, la biserica din Coşbuc

De Sfânta Marie, la ieșirea din post – 15 august, în Biserica ortodoxă din com. Coșbuc, jud. Bistrița-Năsăud, satul poetului George Coșbuc, păstorită de preotul Morariu Iuliu Ovidiu, în prezența a peste 200 de enoriași, și-a Lansat al II-lea volum de poezii Dorina Domnica Bugnari intitulat „Curcubeul sufletului meu”, scos de sub tipar la Editura George Coșbuc, Bistrița 2021.

         Primul volum „Gânduri în vers” a fost editat la Cluj-Napoca cu sprijinul Asociației Reflector în anul 2019, Lansată și la Biblioteca orășenească „Veronica Micle” din Năsăud prin Cercul Astra oraș, la data de 28 oct. 2019.

         După săvârșirea Sf. Liturghii încheiată cu cuvântul de învățătură, preotul a anunțat desfășurarea în Sf. Biserică a unui moment cultural prin Lansare de carte, la care participă și un grup de astriști  năsăudeni, reprezentanți ai Astrei năsăudene – Asociațiunea pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român: Floarea Pleș – vicepreședinte a Despărțământului și preşedinte a Cercului Astra oraș Năsăud, Claudia Talpoș – vicepreședinte a Cercului Astra Rebrișoara și Consilier Local la Primăria Năsăud, prof. Ana Filip – președ. Cerc Astra Salva, prof. Nelu Nistor – muzeograf, Dorina Catarig – astristă și alți năsăudeni.

          În cuvântul de început, părintele Morariu Iuliu Ovidiu a făcut legătura între Cultură și Biserică și oamenii care prin scrierile lor îi cântă frumusețea prin vers și proză slăvind și iubind pe Dumnezeu. O surpriză deosebit de plăcută, emoționantă, a făcut-o părintele, recitând poezia „Iubirea” din volumul poetei Dorina Domnica Bugnari: „Medicamentul lumii e iubirea / Fără de el suntem pe veci pierduți / Azi îl dorește toată omenirea / Căci el a vindecat pe mulți / ...”

         Cartea a fost prezentată de Laura Cârcu Munteanu, din partea Editurii și Floarea Pleș – președ. Cerc Astra Năsăud, strecurând prin cuvintele lor de apreciere, versuri din frumoasele poezii: „Colind” – De mii de ani Tu vii mereu / Și bați la porți închise / Iar nouă ni se pare greu / Să lăsăm ușile deschise /... „Prea Târziu” – Mamă! pentru prima dată / Primăvara când se-arată / Nu mă bucur cum aș vrea / Că-mi lipsești, măicuța mea /... „Colț de rai” – Am promis, unde mă duc / Tuturor le povestesc / Despre satul lui Coșbuc / Despre raiul pământesc / Noi, mai știm ce e opinca /  Și obgeala, cum se pune / Îmbrăcăm cămașa sfântă / Și ieșim cu drag în lume / ... „Frumoasă Țară” – De-aici din vatra lui Coșbuc / Eu îți doresc numai de bine / Sărut pământul care-l calc / Frumoasă Țară Românie! / ... „Croitor de vise” – Câtă vreme mai am ață / Și-o fărâmă de speranță / O iau iar de la-nceput! / Și mă străduiesc mai mult / Sunt un simplu croitor / Nu-i nici greu, nu-i nici ușor / Dar îmi place să mă joc / Și nu fug după noroc / Tai aproape, dar nu vreau / Partea altuia să iau / ...„Dor de Eminescu” – Eminescu-i foc ce arde / Azi, în pieptul tuturor / E o tainică chemare / Către dragoste și dor / ... „Ajunge” – Nu mai dau la nimeni, nici măcar o ață / Toți m-au înșelat și mi-au râs în față / Dar acuma, gata! Este rândul meu! / Vreau să fiu puternic, să zâmbesc mereu / ... „Obosit” – Noapte bună, tinerețe / Obosit, eu mă retrag / Și mă-ncearcă o tristețe / După tot ce mi-a fost drag /  Nu mai sunt ca altădată / Mi-a albit părul la tâmple / Și nu știu dacă vreodată / Voi mai fi ca înainte / ...

         După prezentarea volumului de poezii, au vorbit prof. Ana Filip, cu un cuvânt scurt, despre opera lui George Coșbuc, amintind și de primul președinte al Astrei Centrale – Andrei Șaguna – Mitropolitul Ardealului de credință ortodoxă, adresând apoi, cuvinte de apreciere și felicitări Dorinei Bugnari pentru minunatele poezii.

         La fel, aprecieri și felicitări i-au fost adresate poetei de către Claudia Talpoș, iar în încheiere Dorina Bugnari a adresat mulțumiri părintelui Morariu Iuliu Ovidiu și tuturor celor prezenți la Sf. Biserică,  care au asistat la Lansarea cărții.

         Volumul II de versuri are 217 pagini între coperțile căruia, sunt înserate 91 de poezii, creații lirice prin care poeta, se raportează la valorile noastre perene fundamentale: credința strămoșească, părinții cei vrednici de prețuirea sacră, sărbătorile religioase și naționale, apoi, dragostea de neam și Țară, de tradiții arătându-și recunoștința și dragostea pentru poetul George Coșbuc și norocul de a trăi în satul poetului, precum și dragostea pentru Eminescu.

         Poezia a devenit prietena și confidenta poetei, pe care se sprijină, prin care a răzbit și răzbește în viață cu demnitate, cu bunătate și iubire de familie, de oameni și de Dumnezeu.

         În poezie, cititorul poate descoperii poezia de dragoste, poezii patriotice, sociale, religioase, o creație lirică diversă, cu expresii simple, dar de suflet, reale, în care sensibilitatea și talentul sunt evidente.

         Despre Dorina Bugnari câteva date biografice: născută Someșan, tata – Someșan Nicolae a lui Toader și mama Ana a lui Marica Todor și Saveta. Este primul copil din cei patru frați. A crescut și copilărit în satul Coșbuc unde a absolvit Școala Generală, iar studiile Liceale le-a absolvit la Năsăud – Liceul Industrial, de unde și înclinația spre meserie – arta în croitorie, domeniu în care lucrează și în prezent, în sector privat. Din căsătoria cu Vasile Bugnari au doi copii minunați: Lăcrimioara-Dorina și Vasile-Dorin cărora și-a dedicat viața.

         Printre altele, poeta mărturisește: „Scriu când sunt bucuroasă, sau tristă uneori, când ceva îmi atrage atenția în mod deosebit, sau scriu fără un motiv anume, scriu ziua și noaptea târziu, fără să țin cont de timp. Sunt o femeie simplă de la țară, o mamă, o soră, o fiică, o soție, care după ce și-a făcut datoria își așterne pe hârtie freamătul sufletului”.

         Felicitări și succes în continuare Dorinei Domnica Bugnari în creație lirică.

          Grupul de astriști năsăudeni, după Lansarea cărții în Sf. Biserică, au vizitat Muzeul Memorial „George Coșbuc”, fiind primiți cu mult drag de Dorel-Aurelian Someșan – educator muzeal.

         S-au încins discuțiile, atmosfera fiind de un înalt nivel cultural, iar prof. Ana Filip, spre finalul întâlnirii a recitat poezia „Dușmancele” de George Coșbuc.

 

     Floarea Pleș,

Președinte Cerc Astra oraș Năsăud

 

Comentarii

17/08/21 15:48
Rodica Fercana

Activitățile Astrei Năsăud, organizate de către d-na Floarea Pleș-președinta Cerc Astra oraș Năsăud, se încadrează întotdeauna în suita manifestărilor culturale, la superlativ.
Dna Dorina Bugnari și-a lansat cartea de poezii sub bune auspicii:
*de marea sărbătoare a Sf. Maria în biserica plină de credincioși;
*în comuna natală cu un simbol național: Casa memorială George Coșbuc;
*Cu susținerea astriștilor Desp. Năsăud și a editurii G. Coșbuc/Bistrița care au scos în evidență frumusețea poeziilor din volum, precum se vede.
Felicitări autoarei, astriștilor care au prezentat cartea, editurii, părintelui pr.Moarariu care a ținut să promoveze această activitate în biserică, împreună cu enoriașii, la fel și custodelui Muzeului unde s-a derulat continuarea lansării!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5