Flori astriste de mai, eveniment de suflet ajuns la a XIII-a ediția la Năsăud
În colaborare cu Primăria și Casa de Cultură „Liviu Rebreanu”, Cercul ASTRA oraș Năsăud își realiza în data de 18 mai a.c., cea de-a XIII-a edițíe a Programului Flori astriste de mai, după un scenariu bine alcătuit de președinta Claudia Talpoș, care, în cuvântul de deschidere aducea mulțumiri Primăriei, CL, Casei de Cultură pentru sprijin și implicare, neuitând să aducă elogii bine meritate inițiatoarei acestui Program, fosta președintă – D-na Floarea Pleș, precum și astriștilor ce susțin în prezent aceste manifestări. Au adus elogii binemeritate D-nei Claudia Talpoș, președintele Despărțământului – col. r. Ioan Boțan și primarul Dorin Vlașin, care observă cu satisfacție că ASTRA Năsăudeană acoperă o bună parte din activitatea culturală a orașului Năsăud. Programul debutează cu un purpuriu de cântece populare ce fac parte din patrimoniul năsăudean, cântat vocal, la vioară sau pianină de grupul de copii al maestrului Ioan Talpoș, grup numit altădată „Mugurașii”. Sala arhiplină cu membri ai ASTREI, părinți, consilieri locali, autorități, alți oaspeți a aplaudat îndelung programul copiilor. Președintele Despărțământului, col. r. Ioan Boțan le-a distribuit cântăreților dulciuri din cele mai alese.
La punctual 2, D-l Macedon Tofeni a prezedntat numărul 6 al revistei „Glasul Armadiei” insistând pe seama articolelor scrise de președintele național al Ligii Scriitorilor - Al. Florin Țene, de președintele local năsăudean – Ioan Mititean, de prof. Ioan Seni, de scriitorul Dan Popescu, de prof. Mircea Daroși, de dr. Victor Constantin Măruțoiu, de prof. Petronela Apopei, de protos. Grigorie Benea, Lucreția Mititean. În alte câteva zeci de pagini sunt prezentate portrete și fragmente sau versuri din creația proprie a scriitorilor care și-au dorit să apartă în revistă: Ioana Ilieși (Bârgău), Grigore Avram (Maieru), Clșaudia Talpoș (Năsăud), Mihai Vasile Bujor, Al. Florin Țene (Cluj-Napoca), Ioana Lăpușneanu, Floarea Morar (Năsăud), Dorina Domnica Bugnari (Coșbuc), Valeriu Mureșan (Chiuza), Nadia Linul Urian (Cristeștii Ciceului), Elisabeta Lușcan (Leșu), Ana Berengea (Ilva Mare), Grigore Silviu Guzu (Poiana Ilvei), Luminița Rus Cincea, Rodica Fercana (Bistrița), Valeri Toderici (Telciu), Macedon Tofeni (Salva), Domnița Domnica Ganea (Chicago), Ioana Precup (Oradea), stareț Chiril Zăgrean (Rebra). Alte pagini cuprind medalioane omagiale sau picturi ale scriitorului Valeriu Mureșan. Redactorul șef al revistei – Macedon Tofeni, vice președinte atât al ASTREI, cât și al Ligii Scriitorilor Năsăudeni a fost aplaudat îndelung…
La punctual 3, D-nul Ioan Mititean prezintă cartea și personalitatea distinsei poete Dorina Domnica Bugnari, sub genericul „De la George Coșbuc la Dorina Bugnari”, așa cum, cu câtva timp în urmă, folosea genericul „De la Gh. Pituț la Grigore Avram”. După câteva nuanțări din poezia lui Coșbuc, „La Paști”, întreaga sală a cântat Hristos a înviat. Președintele I. Mititean amintește și primele două cărți – „Gânduri în vers” și „Curcubeul sufletului meu”, apoi abordează conținutul celei de a treia cărți – „Lacrimi și vise”, o carte scrisă pentru noi, cititorii, și nu pentru alți scriitori sau critici literari, carte care este un cântec al vieții, al propriei vieți, în care se distinge postura de mamă, de soție, de soră sau bunică – femeie vrednică ce a cunoscut greutățile vremii, tradițiile și valorile timpului, insistând pe frumusețea datinilor și a costumelor populare, a tuturor momentelor vitale din viața satului năsăudean. Autoarea Dorina Bugnari dedică acest volum fratelui său, decedat prematur. Părintele preot Iuliu Morariu felicită pe toți cei care s-au întrebuințat pentru frumusețea acestui moment – Primăria, ASTRA, Liga Scriitorilor, sugerând calitatea de Cetățean de onoare, ca recunoștință, pentru distinsul și talentatul dirijor Ioan Talpoș. Se bucură de succesele ASTREI, conduse la începuturile ei de Mitropolitul Andrei Șaguna și de preoții vremii, așa cum astăzi preoții înțeleg ASTRA prin activitatea și efortul laicilor. Se bucură mult de succesul credincioasei sale Domnica Bugnari, care de la Coșbuc încoace este singura în comună care scrie cu talent, cu expresii alese, potrivite minunat în rime, poezii care se pot învăța și la școală, având un mesaj educativ valoros. Aceleași elogii le aduce și primarul comunei Ioan Pavelea, bucuros de succesul consătencei sale pe linie literară. Se bucură de anturajul ASTREI care a făcut și face eforturi remarcabile pe linia educației sau a susținerii talentelor, pe linia socializărilor în care cultura este pusă pe primul loc. Va susține în continuare ASTRA, Școala, Biserica, pe toți cei care promovează succesul prin cultură, prin educație, prin credință.
Prof. Ioan Seni îi prețuiește pe toți poeții pentru că aceștia au o sensibilitate aparte, trăind cu emoții tot ceea ce scriu și trăiesc. Îl impresionează poezia Rugăminte pentru că apelează la românii plecați afară în căutare de lucru: „Întoarce-te acasă Cât timp ușa-i deschisă, Cât mama încă umblă Și lampa e aprinsă. Nu sta străin prin lume Cât rădăcini mai ai. Întoarce-te copile, În colțul tău de rai. În satul de sub munte, În casa cu târnaț, Întoarce-te copile, Și curmă al nost necaz..” Această dramă o trăiesc câteva milioane de români și ea nu poate fi rezolvată fără investiții, fără noi locuri de muncă, fără susținerea capitalului autohton. O felicită pe scriitoare pentru frumoasa reușită, iar pe președinta Claudia Talpoș pentru frumoasa împlinire. Se bucură că ASTRA este și astăzi societatea culturală care se manifestă prin acțiuni educative de înaltă ținută. Prof. Mircea Daroși se bucură că poeta Dorina Bugnari scrie o poezie atât de aleasă, atât de sensibilă, cu o muzicalitate aparte, care stârnește fiori, emoții plăcute. Îi urează noi succese. Aceleași idei le susține și scriitoarea Lucreția Mititean care vede în cartea autoarei o carte ce se poate folosi de elevii oricărei școli, de cititorii satelor năsăudene, prezenți la festivitate într-un număr atât de impresionant. Doamna președintă Claudia Talpoș mulțumește tuturor pentru participare și implicare, în special familiei Dorel Oltean, bistrițenilor, coșbucenilor și tuturor celor prezenți – năsăudeni, sălăoani, rebrișoreni...
Prof. Ioan Seni,
Președinte de onoare ASTRA
Citiţi şi:
- Breviarul ASTREI Năsăud, pe luna august 2024
- Schimbă o carte, o nouă provocare pentru elevii din Năsăud
- ASTRA năsăudeană, la ceas de bilanț! Acțiuni de suflet în semestrul doi al anului 2023
- Breviarul ASTREI Năsăud pe luna septembrie 2024
- Prof. Ioan Seni, președinte de onoare ASTRA Năsăud: Breviarul activităților din luna iulie 2024
Adaugă comentariu nou