Breviar ASTRA Năsăud pe luna ianuarie 2025
1 Ianuarie 2025 - Ziua intrării în Noul An 2025 însemna bucurie și fericire pentru unii, tristețe și suferință pentru alții, poate… Tuturor le transmitem, în special celor ce-și sărbătoresc nașterea sau onomastica în această lună, ANI MULȚI cu sănătate și bucurii.
În aceeași zi preotul dr. Iuliu Maxim Morariu/ membru al ASTREI Salva își conducea pe ultimul drum tatăl. Astriștii năsăudeni i-au fost alături la greaua pierdere transmițându-i condoleanțe și mângăieri… Fie-i țărâna ușoară și plăcută aducerea aminte.
7 ianuarie La Telcișor se derula ediția a IV-a a întâlnirii cu fiii satului – amfitrioni pr. Ovidiu Vasile Tofan și ing. Valeri Toderici. Prin grija Bisericii, a Primăriei și a Ligii Scriitorilor erau omagiați poeții Telciului trecuți la cele veșnice - George Roș, George Simion, Luca Onul, Dumitru și Nazarica Munteanu, Viorel Leah, și pentru care s-a săvârșit un parastas, iar după Sf Liturghie li s-a dedicat un medalion poetic în care au vorbit elogios pr. Tofan, ing. Valeri Toderici, viceprimarul ing. Ioan Cordoș, Ioan și Lucreția Mititean, Macedon Tofeni – redactorul șef al revistei Glasul Armadiei, scriitorul Valeriu Mureșan/ Chiuza, poetul Radu Ivan și jurnalistul Ioan Lazăr/ Bistrița. Socializarea comună gazde – oaspeți, majoritatea fiind membri ai ASTREI, s-a făcut după repertoriul vestitului Ion Sabadâș. Se așteptată ediția a V-a.
8 ianuarie era condusă pe ultimul drum profesoara Silvia Boțan – soția președintelui Despărțământului ASTRA Năsăud – col. Ioan Boțan. I-au fost alături astriștii năsăudeni: Claudia Talpoș, Ioan Seni, Ov Maghiar, Ioan și Lucreția Mititean, Ioana Lăpușneanu, Sabina Gălan, Macedon Tofeni, Vica Istrate, Mircea și Rodica Daroși, Smaranda și Nicolae Lup, Mărieș Goga Lucia, Ioan Cordovan, Mihai Beltag, Gh Mureșan, Nicolae Pop și soția... Au fost prezenți și ofițeri superiori… Fie-i țărâna ușoară și plăcută aducerea aminte.
15 ianuarie De Ziua Culturii Naționale, Primăria, ASTRA și Liga Scriitorilor Năsăud au depus coroane și jerbe de flori la busturile poeților Mihai Eminescu și Veronica Micle. Un parastas omagial au susținut preoții dr. Lucian Greabu și Iuliu Morariu/ comuna Coșbuc. Au vorbit la bust primarul Dorin Vlașin și președintele Desp. ASTRA Năsăud – col Ioan Boțan. Festivitatea a fost filmată de Radu Sîrbu/ Mesager 24 și Ioan Lazăr/ Tele 21 Bistrița. Un medalion poetic s-a săvârșit în sala festivă a primăriei, unde s-au adus elogii culturii naționale, literaturii române, poeților și scriitorilor. Festivitatea a fost deschisă prin binecuvântarea pr. dr. George Celsie, după care au vorbit președinta Claudia Talpoș, prof. Ionela Bidică, prof. Daroși Mircea/ Nepos, insp. Ioana Lăpușneanu, pr. Iuliu Morariu/ Coșbuc, prof. Maria Ursu, prof. Pavel Berengea/ Astra Ilveană, col. Ioan Cordovan/ președinte ASTRA Bârgău, col. Ioan Boțan/ președintele Desp. ASTRA Năsăud. Au recitat Monica Munthiu și Ștefan Ghioc, au cântat Cornelia Bodescu/ Salva, Alexandra Grumeza și Sorin Găzdac/ Năsăud. Socializarea a avut loc la restaurantul „Someșul” cu un program în regia președintei Claudia Talpoș.
16 ianuarie Ora 13 La Josenii Bârgăului avea loc adunarea Cercului ASTRA în care se aniversau evenimentele culturale ale anului, prin expuneri și dezbateri: prof. Maria Griga: Anul 2025 – anul Eminescu; jr. Pavel Știrbu: 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale; col. Ioan Cordovan: 24 Ianuarie – Unirea Principatelor ; La punctul alegeri, au fost votați în unanimitate, ca președinte – Mihai Bâltag, vicepreședinte – Livia Blaga și secretar – Iorgu Haidău. Moderatorul festivităților a fost col. r. Ioan Cordovan/ președinte al Despărțământului ASTRA Bârgău.
16 ianuarie ora 17 Despărțământul ASTRA Dej aniversa 35 de ani de la înființare, având ca invitați pe prof. univ. dr. Ioan Chirilă/ președinte ASTRA Cluj și dr. Gabriel-Virgil Rusu, care au vorbit de importanța evenimentului. La fel au procedat și alți președinți și membri ai Desparțămintelor ASTRA din Blaj, Năsăud, Cluj, Tg. Lăpuș, cu mesaje de susținere și prezentare a revistelor astriste. Despre revista Astra Năsăudeană au vorbit președintele Ioan Boțan și redactorul șef Mircea Daroși. Prof. Ioan Seni nuanța faptul că revistele ASTREI, acolo unde ele există, la Cluj, Blaj, Șomcuta Mare, Tg Lăpuș, Dej, Reghin, Gherla etc sunt aproape singurele care mai reflectă astăzi cultura în zona respectivă. La Năsăud, caz fericit, există mai nou revista Glasul Armadiei a Ligii Scriitorilor care concurează elegant cu revista ASTREI, rezultând o frumoasă imagine a Năsăudului cultural. Felicitări amfitrionului dr Radu Gavrilă, președinte ASTRA Dej pentru oportunitatea unei astfel de întruniri cu dezbateri utile.
23 ianuarie Președinta ASTREI oraș Năsăud – prof. Claudia Talpoș, însoțită de prof. Ioan Seni au răspuns invitației postului Sângeorz TV – redactor Leon Strugar, pentru a nuanța Ziua Unirii Principatelor. Prof. Claudia Talpoș a prezentat poezii dedicate Unirii iar prof. Ioan Seni a abordat actul Unirii în plenitudinea lui, cu cele 4 etape, concretizate pe ani: 1856 – la Congresul de la Paris pașoptiștii români cer unirea Principatelor iar Marile Puteri aprobă, dacă românii își aleg adunări reprezentative care să ceară acest lucru; 1857 – românii își aleg adunările ad-hoc, una la Iași și alta la București care au aceleași cerințe: unirea sub numele de România, prinț străin, neutralitate etc;
De reținut că dacă una din adunări spunea NU unirii, aceasta nu ar mai fi fost aprobată, iar soarta românilor ar fi fost cu totul nefericită. Dar Cocuța Vogoride, soția caimacamului falsificator din Iași, trimite în secret la Paris corespondența compromițătoare a soțului ei cu sultanul, obligând Marile Puteri să ia atitudine. Acestea amenință sultanul cu ruperea relațiilor diplomatice iar sultanul este obligat, ca putere suzerană, să anuleze alegerile falsificate din Moldova și să determine noi alegeri pentru adunarea ad-hoc din Iași. De data asta câștigă unioniștii și cele două adunări ad-hoc cer unirea, iar Marile Puteri în anul 1858, o aprobă, cu numele de Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei, cu doi domni, cu două guverne – unul la Iași și altul la București, cu o Comisie legislativă al Focșani pentru a elabora aceleași legi în cele două Principate. În 1859 românii organizează alegeri la Iași și la București, cu înscrieri de candidați, cu alegeri separate, în 5 ianuarie la Iași și 24 ianuarie la București, dar peste 30 de mii de bucureșteni obligă adunarea electivă să aleagă în 24 ianuarie și la București, același domnitor ales la Iași, punând astfel, Marile Puteri în fața unui fapt împlinit: Unirea cu un singur domn, dar cu două guverne, două capitale etc. În 1862 Al. Ioan Cuza obține recunoașterea dublei sale alegeri, prin Conferința Marilor Puteri de la Constantinopol (decembrie 1861), urmând apoi, perioada marilor reforme ale României moderne, reforme prin care ajută poporul, dar supără pe cei care-l vor alunga…
24 ianuarie – De Ziua Unirii Principatelor Desp. ASTRA Năsăud, împreună cu Primăria și CL au depus coroană de flori la statuia lui Ferdinand I Întregitorul, cel care la 1 decembrie 1918 trăia Marea Unire, primind apoi la București delegațiile din Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia care aduceau rezultatele democratice ale Marii Uniri… Au vorbit despre aceste evenimente președinții Claudia Talpoș, Ioan Boțan, Dorina Buia și Ioan Seni. Au fost prezenți și au cântat și jucat Hora Unirii Ica Gaftone, Viorel Talos, Gavril Moldovan, Toderici Valeri, Livia Gavrilaș, Valentina Georgescu, Geo Vlașin, Lazar Ioan, Radu Sârbu, Nina Vlașin, col. Ioan Cordovan, Pop Pompei, Maghiar Ovidiu, Lup Nicolae și Smaranda, Lup Ana, Daroși Mircea, Floare Maria, dr. Ana - Gabriela Seni, Jolan Bodea, Sânziana Hădărău, Ciliboae Ana, Elisabeta Albu, Goga Maria Lucia, Viorica Cremene ș.m.a. Alături de statuie s-a cântat și jucat Hora Unirii. La sediul ASTREI s-a prezentat în extenso actul Unirii/ Ioan Seni, s-a prezentat Astra Năsăudeană nr 24/ M. Daroși, s-au stabilit noi acțiuni/ Cl. Talpoș, Ioan Boțan
25 ianuarie Membrii ASTREI Năsăudene regretă furtul tezaurului românesc de la Muzeul din Drents, Olanda, considerând că atât coiful de la Coțofenești, cât și brățările dacice furate au fost depuse acolo, la „Cucuieții din Deal” premeditat… , probabil, pentru a fi furate…
25 ianuarie Astriștii năsăudeni apreciază și admiră Balul ASTREI din Șomcuta Mare, atât pentru felul în care au fost valorificate tradițiile moștenite de la înaintași, cât și pentru felul în care au fost antrenați tinerii liceeni, adolescenți, într-o festivitate atât de frumoasă și elegantă.
25 ianuarie ASTRA Blaj organiza a XXV-a ediție a Concursului de creație și interpretare „Ocrotiți de Eminescu” la care erau invitați tineri din întreaga țară. Tinerii participanți s-au întrecut pe secțiuni, iar juriul a premiat pe cei mai buni la secțiunea de creație, secțiunea de recitări și secțiunea de interpretare muzicală. Plăcute au fost și lansările de carte și reviste, recitalul de poezie eminesciană cu membrii juriului și momentul muzical cu elevii de la Liceul „Regina Maria” din Alba Iulia. De reținut că marea majoritate a edițiilor acestui Concurs au fost susținute de Primăria Blaj, Consiliul Județean Alba, Inspectoratul Școlar, Uniunea Scriitorilor – filialele Alba, Sibiu, Cluj, Hunedoara, Brașov și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Din județul nostru au participat elevi de la Clubul copiilor Bistrița. În urmă cu câțiva ani, președinta Floarea Pleș însoțea la acest Concurs de la Blaj, copii de la Clubul Elevilor Năsăud, instruiți de prof. Maria Rus și aduceau premii edificatoare pentru zona noastră năsăudeană. N-ar fi rău să fie continuată și astăzi această implicare…
Citiţi şi:
- ASTRA năsăudeană, la ceas de bilanț! Acțiuni de suflet în semestrul doi al anului 2023
- Breviarul ASTREI Năsăud pe luna octombrie 2024
- Prof. Ioan Seni: Breviarul ASTREI Năsăud pe luna noiembrie 2024
- Leon Catarig – astrist rebrișorean de cursă lungă. Preotul Nicolae Hoha, noul preşedinte al ASTRA Rebrişoara
- Breviarul ASTREI Năsăud, pe luna august 2024
Adaugă comentariu nou