Gelu Muthi: Centrul de paleaţie are toate şansele să fie realizat

Proiectul asumat de Organizaţia Municipală a Partidului Naţional Liberal, în cadrul programului „10 pentru Bistriţa”, are toate şansele să fie pus în practică, atâta timp cât la Consiliul Judeţean este conducere USL, crede liderul filialei, Gelu Muthi. Consilierul municipal susţine că impedimentele pe care acest proiect le-a întâmpinat pentru a fi realizat erau de natură politică.

„Credem că demararea discuţiilor cu Consiliul Judeţean este oportună şi poate să înceapă în cel mai scurt timp. Problema locaţiei acestui centru de paleaţie nu se mai pune, mai ales că au fost câştigate punctele termice în justiţie. O locaţia posibilă ar fi ntr-un pinct termic din apropierea Spitalului Judeţean. O altă discuţie despre locaţie ar fi pe str. Alba Iulia, în apropierea secţiilor spitalului. Credem că acolo este prea departe de Spitalul Judeţean, este nevoie de o asistenţă complexă în centrul respectiv care să fie asigurată de medici, psihologi”, a declarat Muthi.

Iniţiativa acestui centru de paleaţie îi aparţine dr. Victoria Bindea şi a fost lansată acum un an. Medicul bistriţean explica că „boala nu alege, nici vârsta, nici profesia, nici starea socială sau financiară, şi dezideratul trebuie să fie acelaşi, să trăieşti decent”.

„Paleaţia este o ramură a medicinii care se ocupă cu supravegherea, cu tratarea acelor pacienţi care suferă de boli cronice în stadiu final (hepatită cronică care evoluează către ciroză şi către deces, insuficienţă cardiacă, insuficienţă renală, boli vasculare cronice, diabet zaharat în stadiu foarte avansat, cancerul, şi deşi l-am pus pe ultimul loc, poate ar fi printre primele motivaţii pentru existenţa acestui centru de paleaţie, boli congenitale). În această activitate de paleaţie, aceşti bolnavi care din păcate suferă de asemenea acţiuni sunt îngrijiţi la modul holistic, adică vezi bolnavul în toată suferinţa lui. Când te uiţi la un individ, îl vezi suferind şi stând pe un pat, el suferă atât din punct de vedere medical, cât şi prin prisma faptului că nu mai poate să aibă grijă de familie, că nu se poate realiza şi paleaţia are această menire, că îl vede în toată suferinţa lui, din punct de vedere somatic, intelectual, afectiv, social şi asta presupune existenţa unei echipe de paleaţie. Cele cinci componente ale activităţii în paleaţiei înseamnă: medic, asistent, sociolog, psiholog şi preot”, preciza dr. Victoria Bindea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5