Gest extraordinar ! Iuliana Tudor a sărutat mâna lelii Teodora din Agrieş. Cu familia Purja, TVR 1, în topul audienţelor

Iuliana Tudor a sărutat mâna lelii Teodora: "Cel mai greu lucru din viaţa unui om este să fie simplu... Am văzut o rădăcină a României. Chipul dumneavoastră pare dintr-o altă Românie, cea din poveştile noastre !". A fost un gest extraordinar pentru ceea ce înseamnă tradiţia adevărată a acestui popor. Sunt tare mândru. Mă bucur că sunt ai mei ! De acolo de la mine, de la poale de Ţibleş. Unde e folclorul acesta ? A rămas doar la familia aceasta dragă mie ! Vă mulţumim pentru această lecţie ! Din păcate mulţi vor vedea, puţini vor face ceva concret. Ascultaţi ce zice poetul Mircea Dinescu, pe care am avut bucuria să îl întâlnesc azi la festivalul de poezie din Cluj ! Aşa e obiceiul satului meu ! Nu cu texte contrafăcute şi cu linii melodice îndoielnice( azi e plină lumea de textieri şi compozitori ce nu au ce căuta în satul tradiţional). Ştiu că voi cei tineri tot cu orga veţi imprima, toţi pe acelaşi ritm, aşa spuneţi voi că se cere pe piaţă, dar ascultaţi măcar acest cântec frumos. Încet nu vom mai avea aceste cântece, vom fi toţi, din toate zonele la fel. Lenuta Purja în toată strălucirea ei ! Grigore Leşe: "Cred că a venit vremea Lenuţei! Merită asta ! Nu s-a găsit unul să zică, mă ce facem cu Lenuţa? " Elise Stan: "A păstrat neîntinat obiceiul locului "! Mircea Dinescu: "Apariţia m-a fulgerat ! Văd ceva dumnezeiesc ! Mereu am zis, aşa da ! Nu are nimic din kitskh-ul popular. Oameni de la începutul lumii !" Ce ar mai fi de adăugat ? Lenuţa, noi cei care te iubim mereu am ştiut că eşti un adevărat ambasador al tradiţiilor.
 Menuţ Maximinian
..............................
Iată ce spune TVR: 
Familia de rapsozi din Bistriţa a impresionat juriul şi publicul la ediţia a opta Vedeta populară . Concursul talentelor din folclor, difuzat sâmbătă, 2 iunie, de TVR 1 a fost în top 3 al celor mai urmărite emisiuni la nivel naţional. Partea a doua a show-ului prezentat de Iuliana Tudor - pe locul 2, la nivel naţional şi urban, cu o medie de aproape 1 milion de telespectatori la nivelul întregii ţări.
    Are peste 100 de costume cusute de mama şi de bunicile sale! Sâmbătă, 2 iunie, bistriţeanca Lenuţa Purja, în vârstă de 50 ani, s-a calificat în semifinala concursului interpreţilor de folclor care îşi doresc să devină Vedeta populară.
A opta ediţie a noului sezon Vedeta populară a adunat cei mai mulţi telespectatori în faţa micilor ecrane în etapa premergătoare semifinalei. Pentru a afla deznodământul serii de 2 iunie la Vedeta populară (care este cel de-al optulea semifinalist), în minutul de aur (înregistrat la 22.40, nivel naţional), la TVR 1 se uitau 1.250.000 de telespectatori, ceea ce corespunde unui rating* mediu de 7% şi unei cote de piaţă** medii de 17,4%.
Pe intervalul de desfăşurare a emisiunii Vedeta populară, 21.00-22.50, la nivel naţional, TVR 1 a ocupat poziţia a treia, show-ul prezentat de Iuliana Tudor fiind urmărit în medie de 748.000 de telespectatori (4,2% rating mediu şi cotă de piaţă medie - 10,5%).
Partea a doua a concursului de talente dedicat interpreţilor amatori din folclorul românesc (transmisă de TVR 1 între 22.00 şi 22.50) a captat, în medie, interesul a 994.000 de telespectatori la nivel naţional (rating mediu – 5,6%, share mediu – 13,5%) şi a 411.000, pe target urban (rating mediu – 4,3% şi 10,7% cotă de piaţă). Cu aceste cifre, partea a doua a concursului Vedeta populară a ocupat locul 2 pe intervalul menţionat, atât la nivel naţional, cât şi urban.
 
Povestea emoţionantă a Lenuţei Purja, un rapsod popular din Bistriţa, interpretarea alături de fiul ei la prima probă, dar şi alături de mama şi fiul ei, în proba a doua, i-au adus aplauze din partea publicului, dar şi aprecierea unanimă a juriului. Grigore Leşe a exclamat că „pentru prima oară se prezintă la emisiune o familie de horitori adevăraţi”, Niculina Stoican a calificat momentele Lenuţei Purja drept fascinante, iar Mircea Dinescu a recunoscut că apariţia familiei de rapsozi „l-a fulgerat”, declarând că se simte mândru că este român urmărind aceşti „oameni de la începutul lumii” pe scena de la Vedeta populară.
 
Vine din satul în care s-a născut Rebreanu şi face parte dintr-o familie de rapsozi: bunica, mama şi nepotul. Toţi sunt îndrăgostiţi de folclor şi toţi cântă. Au venit împreună şi la Vedeta populară de sâmbătă, dar concurenta a fost doar mama: Lenuţa Purja, care s-a şi calificat în semifinala Vedeta populară de la TVR 1.
 
Lenuţa Purja are 50 de ani şi spune despre ea că este un om simplu şi modest. Mama ei este rapsod popular, singurul care a mai rămas în viaţă din zona lor. Lenuţa a rămas văduvă la 30 de ani şi şi-a crescut singură băiatul. Acum cântă împreună cu el. Au peste 100 de costume cusute de mama şi de bunicile ei. E fericită că a prins lumea satului aşa cum era odinioară, cu nunţile tradiţionale, cu obiceiurile de iarnă, când colinda prin zăpada până la brâu şi se bucura la primirea unui colac. Mentorul ei artistic este mama ei. Toată viaţa ei este o luptă, dar s-a învăţat ca, atunci când dă de greutăţi, să horească şi parcă totul devine mai uşor.
 
Împreună cu fiul ei, Lenuţa a interpretat în faţa publicului şi a juriului un „Cântec de nuntă”. Proba a doua a susţinut-o tot alături de familia ei: pe lângă fiul ei, pe scenă, în calitate de parteneră, a urcat mama ei. Momentul emoţionant al celor trei generaţii pe scena Vedeta populară poate fi urmărit aici:
 
Lenuţa Purja este câştigătoarea ediţiei a opta Vedeta Populară, pe care telespectatorii au putut-o urmări la TVR 1 sâmbătă, 2 iunie. O vom reîntâlni în semifinala Vedeta populară a celui de-al doilea sezon, show pe care Iuliana Tudor îl va prezenta la TVR 1 pe 10 iunie.
 
 
Sursa: Kantar Media
 
Copyright: ARMA
 
Prelucrare: SRTv
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5