Ghizii muzeului din casa bunicilor
Printre colecţiile săteşti din Romania cu profil muzeistic, se inscrie şi colecţia „George Nechiti” din comuna Feldru, ce reprezintă miracolul păstrării nealterate a elementelor specifice vieţii şi îndeletnicirii ţăranului român.
Aici la Feldru, pe valea Săcerului se luptă spre a prelua ştafeta tradiţiilor străbune trei generaţii – George, tata, Georgică fiul şi cei doi nepoţi Mihaela Georgiana Clasa a VI-a şi Nechiti Traian clasa a V-a la şcoala generală năsăudeană, care în vacanţă şi zile de repaus lărgesc sfera acţiunii muzeistice din casa bunicilor, îndeplinind rolul de colecţionari şi de ghizi.
Ei, generaţia a trei-a sunt familiarizaţi cu exponatele şi cu valoarea lor morală estetică şi istorică, participând la îmbogăţirea muzeului, formând şi dezvoltând la nivelul lor, sentimente, convingeri şi atitudini.
Să sperăm, că într-o zi cu soare de primăvară, colegii lor de clasă vor fi pătrunşi de argumente de ordin afectiv şi vor face o vizită acasă la bunici, unde vor întâlni o formă de definire a propriei noastre identităţi.
Citiţi şi:
- George Nechiti – un păstrător de comori
- George Nechiti din Feldru – în reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România
- George Nechiti, fondatorul muzeului sătesc din Feldru, a trecut pragul veşniciei
- Ieşenii, în vizită în Ţara Năsăudului! Au admirat portul nostru, acasă, la Virginia Linul şi s-au prins în joc cu "Doina Rebrei’’
- Un eveniment muzeistic, de mare impact „Războiul şi Marea Unire în opera lui Liviu Rebreanu"
Adaugă comentariu nou