Proiectul “Jurnalistul adolescent”

Glasul strămoşilor încă răsună prin noi!

Poate vi se pare de necrezut, dar da! Încă mai există oameni care duc mai departe tradiţiile iar cei care nu participă oficial la asta, se bucură măcar să le privească.

Asta s-a şi întâmplat in Bucureşti la Muzeul Satului, unde şase formaţii şi-au prezentat cu mândrie tradiţiile. A venit câte o formaţie din Maramureş, Transilvania, din Alba Iulia, Iaşi, Borca şi Tulcea.

Privitorii curioşi se înghesuiau prin mulţime să vadă şi să fotografieze costumele tradiţionale.

Ansambul „ Cununiţa” de la Ilva-Mare, judeţul Bistriţa-Năsăud şi-a făcut, ca de fiecare dată, simţită prezenţa în capitală. Încă din 2007 de la integrarea Romaniei în UE, când a întâmpinat împreună cu grupul lui Damian Drăghici la „ Clubul Diplomaţilor” pe reprezentanţii Parlamentului European, aceasta formaţie reprezintă cu mândrie Ardealul. Ansamblul este format din grupul de colindătoare si belciugarii sau jocul caprelor si este coordonat de domnul Pavel Berengea, profesor de istorie în comuna Ilva-Mare. Îmbinând aptitudinile sale de coordonator si cunoscător de istorie, domnul Pavel Berengea a ştiut că originalitatea costumelor este importantă. Costumele tradiţionale ale grupului sunt moştenite de la strămoşii din zonă, având circa 150-200 de ani. Colindele sunt şi ele vechi, culese de la bătrânii satului. Cât despre jocul caprelor, acesta incă se mai practică de tinerii din sat.

După ce fiecare formaţie şi-a prezentat tradiţia de Crăciun, au fost serviţi de către gazde cu vin sau ceai cald, cozonac, mere şi nuci, după obiceiul strămoşesc.

Prezentă fiind la acest eveniment, ca membră a formaţiei „ Cununiţa”, am rămas plăcut surprinsă de reacţia celor din jur. Oamenii priveau cu mare entuziasm si plăcere spectacolul iar cei mai bătrâni păreau parcă a-şi aminti, cu un zâmbet cald pe faţă, de vremurile trecute ale tinereţii lor.

La finalul acestui articol, nu-mi rămâne decât să mulţumesc Ministerului Culturii din Bucureşti, organizatorul festivalului, pentru că ne-a acordat prilejul să demonstrăm că de Crăciun nimic nu pătrunde mai adânc în suflet decât o colindă lăsată de la strămoşii noştri.

Raluca Lupşan

Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”

Comentarii

05/01/11 23:04

baah...toate am fost bune...shi voi nuh vamai bagatzi k toate am fost bune...nu numa raluca shi nush cn...asha k plisku:X:X:X...
va multzumesk=))
traiaska CUNUNITZA ILVA MARE:x:*

17/12/10 15:00

Loredana , si Diana sunt in plus !
Ele nu au nici o treaba cu muzica fiind nepoatele domnului profesor Pavel Berengea si mai au si altele de umplutura .
Cele care canta cu adevarat sunt : Raluca , Valera , si Andrada !

17/12/10 14:53

mistoooooo !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5