Standarde de cost în învăţământul preuniversitar

Grădiniţele din oraş, colegiile şi liceele teoretice - dezavantajate

Pe ultima sută de metri, mai precis în ultima săptămână a anului 2010, Guvernul a stabilit standardele de cost per elev în învăţământul preuniversitar din România, standarde în funcţie de care se realizează salarizarea cadrelor didactice.

Cu toate că normal ar fi unităţile de învăţământ de acelaşi tip să fie finanţate la fel, şi în acest an s-a perpetuat ,,tradiţia” diferenţierii standardelor de cost în funcţie de mediul în care acestea se află în oraşe sau în comune.

Aşa se face că, aproape fără excepţie, şcolile de la ţară au stabilite standarde de cost mai avantajoase, probabil pornindu-se de la ideea că au mai puţini elevi.

Grădiniţele din oraşe, cele mai dezavantajate

În 2011, nivelul de bază în stabilirea standardelor de cost (aşa-numitul coeficient 1) aparţine învăţământului gimnazial din mediul urban şi este de 2.230 de lei/an/elev. În funcţie de acest nivel de bază au fost stabilite finanţările pentru celelalte tipuri de învăţământ.

Cel mai mic astfel de standard de cost revine grădiniţelor cu program normal din mediul urban (1.478 de lei/an/preşcolar); pentru grădiniţele din comune (tot cu program normal), standardul de cost este de 1.617 lei/an/preşcolar. Urmează, în ordine crescătoare a sumelor alocate de la buget (din cotele defalcate din TVA), învăţământul primar -1.701 lei/elev în mediul urban, respectiv 2.027 de lei/elev în mediul rural. Clasele de gimnaziu vor primi câte 2.230 de lei/elev (urban), respectiv 2.727 de lei/elev (rural). Pentru grupele de preşcolari din grădiniţele cu program prelungit sau săptămânal se vor plăti câte 2.712 lei/copil atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

Ar mai fi de remarcat un aspect care anul trecut a dat bătăi de cap acelor şcoli care au adoptat învăţământul de tip step-by-step: în 2011 clasele cu acest tip de învăţământ alternativ sunt mult mai bine finanţate, costul standard per elev fiind stabilit la 3.167 de lei/an (cel puţin teoretic permite asigurarea salariilor pentru ambele cadre didactice angrenate în activităţile fiecărei clase step-by-step).

Şi liceele au standarde de cost foarte diferite

Cât priveşte standardele de cost pentru învăţământul liceal, cursuri de zi, cele mai dezavantajate vor fi şi în acest an marile colegii şi licee teoretice (la care predau foarte mulţi profesori cu grad didactic unu sau chiar cu doctorate, ale căror salarii sunt mari).

Standardul de cost în cazul acestora este de 2.119 lei/elev/an, indiferent de mediu. Spre comparaţie, standardele de cost în cazul şcolilor de arte şi meserii şi al unităţilor care organizează aşa-numitul an de completare este de 2.442 de lei/elev în mediul urban şi de 2.656 de lei/elev în mediul rural. Tot atâta vor primi şi şcolile postliceale şi cele de maiştri.

Liceele tehnologice, cele pedagogice şi seminarile teologice au aceleaşi standarde de cost - 2.306 lei/elev/an - indiferent dacă funcţionează în oraşe sau în comune. Pentru clasele de arte plastice şi de coregrafie din cadrul liceelor de artă, precum şi pentru liceele sportive, standardul de cost este de 2.944 de lei/elev/an. În fine, ,,reginele” finanţării din acest an sunt clasele de muzică din cadrul liceelor de artă, pentru care a fost stabilit un standard de cost aproape fabulos - 5.129 de lei/elev.

În fine, spre deosebire de anul trecut, în 2011 s-au luat în considerare şi salariile celor care lucrează în căminele, internatele şi cantinele liceelor. Pentru fiecare elev cazat se va asigura un standard de cost de 883 de lei/an.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5