„HAZARD” LA REBRIȘOARA
Într-o excursie literară, având ca simbol CARTEA, am poposit la Rebrișoara, acasă la Dorina Catarig, spre a face lumină în hazard. Nu e nici o eroare, deoarece peste tot domină această stare de dezordine, atât în viața politică, administrativă, cât și socială. Oamenii nu se mai suportă, se acuză reciproc, se judecă, neavând o odihnă activă, o reconfortare spirituală sau o satisfacție. Se dezleagă prietenii și familii, dispărând apropiații gata să sară unul pentru altul și-n foc, fără să înțeleagă că de unul singur nu ajungi nicăieri. Totuși, ne-au mai rămas în suflet prietenii din copilărie, lipsiți de falsitate, cu care colindăm împreună pe ulițele satului, prieteni pe care și azi întâlnindu-i, îi simțim ca și atunci sinceri și generoși. Numai credința și încrederea ne sunt sprijin în înfruntarea tuturor stavilelor ce ne apar în cale, având ca drept model pe Mântuitor, care ne îndeamnă spre IERTARE, ca un dar ce ți-l faci ție însuți. A ierta înseamnă, după cum spunea Louise Hay – „să eliberezi un prizonier și descoperi că acela erai tu”.
În cartea cu nr. 4, sărbătorită azi la Rebrișoara, excursioniștii literari s-au găsit într-un spațiu ce conferă eroilor libertatea manifestării, într-o natură neîngrădită, surprinzătoare prin frumusețe, deși uneori amenințătoare prin agresivitate, sălbătăcie.
Prin cartea „Hazard”, Dorina și-a creat o lume a ei, cu identități ale comportamentului uman, scrisă cu fraze simple, într-un stil popular, fără idei filozofice, dar cu expresie cursivă, cu naturalețea tonului, firescul discursului, ce întregesc atmosfera, prin experiențe de viață și nevoia de comunicare și împărtășire cu tainele discrete ale vieții.
Excursionștii Lucreția și Ioan Mititean, Ioan Seni, Ioan Boțan, Viorica Hoha Catarig, Ștefan Gheoc, Mircea Daroși, Floarea Morar, Pompei Pop, Leonard și Leon Catarig, și-au exprimat gândurile despre plăcerea Dorinei de a privi și recrea prin intermediul scrisului, s-au simțit confortabili în acest habitat cu emoția traiectoriei fiecărui personaj, ce degajă un aer înfiorat în clipe de inițiere, consumate între real și fabulous.
Sărbătorind cartea ACASĂ, la izvoare urmărim să fim receptați, să fim înțeleși, acceptați și să provocăm o reacție, o schimbare de comportament, de atitudine, de opinie și comunicare.
Adaugă comentariu nou