Ianuarie, naşterea poeziei la Lechinţa

Începutul de an coincide cu începutul poeziei românești. Mai exact cu nașterea poetului național. Pentru că 15 ianuarie este data de la care Poezia noastră începe să fie. Și astfel, pe cât de simplu, pe atât de frumos, fiecare an începe prin a se numi Eminescu.
Mijlocul lunii ianuarie a fost prilej nobil de aniversare a marelui poet și pentru elevii și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Lechința. Bustul lui Mihai Eminescu, amplasat în fața unuia dintre corpurile instituției de învățământ lechințene, a fost locul desfășurării evenimentelor dedicate acestei zile. Un public relativ numeros, format din elevi și dascăli, a venit la întâlnirea cu Poetul, cu Poezia.
În debutul manifestărilor, autoritățile locale, reprezentate prin viceprimarul Marcel Tătar, cât și conducerea școlii, reprezentată de către directorul instituței, prof. Raluca Baciu, au depus coroane menite a evoca memoria poetului. Discursul de deschidere i-a aparținut consilierului educativ, prof. Rodica Bărbos, care, prin intermediul unei parabole, s-a referit la autorul Luceafărului ca la darul minunat cu care Dumnezeu a binecuvântat pământul românesc. O alocuțiune sugestiv intitulată Eminescu, azi a fost rostită de către profesorul de limba română Ilie Săsărman. Vizibil emoționat, acesta a vorbit despre depășirea festivismelor obligatorii și sterile, marcate de ziua de 15 ianuarie, prin citirea constantă (nu doar în zile simbolice) a operei poetului. Președinta CȘE, eleva Denisa Boar, a ținut, de asemenea, să evoce imaginea lui Eminescu, constantă și schimbătoare totodată, transmisă dinspre contemporanii poetului înspre prezent. Un emoționant moment al programului a aparținut grupului de eleve coordonate de profesorii din cadrul catedrei de limba română. Astfel, elevele Mădălina Struț, Diana Ardelean, Mia Dragoș, Ioana Naș, Denisa Nicula, Anamaria Albețel, Geanina Lăcătuș și Denisa Mîndrean au recitat, în chip de revedere, atât versuri din opera eminesciană, cât și texte (un colaj avându-i ca autori, printre alții, pe George Călinescu, Marin Sorescu sau Grigore Vieru) care fac referire directă la aceasta. S-a realizat în felul acesta, pe un fond muzical de romanță, un inefabil portret al poetului plopilor fără soț. Ca un ecou al timpurilor prezente, eleva Veronica Tök a recitat Glossa semnată de Alexandru Olteanu, o încercare de transpunere a meditației grave emineciene la concretul minor al contemporaneității. Finalul programului a fost marcat de tălmăcirea lui Eminescu în alte limbi, moment organizat de prof. Petrican Dionisie. Astfel, elevele Bianca Baltă, Roxana Solcan și Luciana Muntean au dat glas poeziei Și dacă..., pe rând, în română, franceză și engleză ca semn al universalității mesajului poetic.
Precum razele soarelui care au străpuns norii acestei zile la Lechința, Eminescu se naște mereu ca să ne lumineze iarna...
Adrian Iliuţă

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5