Omagiu Marelui Eminescu, la Liceul Tehnologic Agricol Beclean
Motto: „Dumnezeu nu e în cer, nu-i pe pământ; Dumnezeu e inima noastră. Am înțeles că un om poate avea totul, neavând nimic, și nimic având totul.” (M. Eminescu)
La 15 ianuarie 1850, la Botoșani, răsare Luceafărul Poeziei Românești, Poetul Național și Marele Patriot, Mihai Eminescu.
Acesta a fost socotit de critica literară postumă, drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, motiv pentru care în memoria lui, ziua de 15 ianuarie este declarată „Ziua Culturii Naționale”.
În fiecare an îl omagiem și noi, Liceul Tehnologic Agricol Beclean, pe marele poet, anul acesta printr-un recital de poezii și cântece, susținut de elevii clasei a XI-a A, coordonați de profesorii: Sângeorzan Gabriela-diriginte și Koblicska Alina-Maria-profesor de limba română.
„Recitându-l pe Eminescu ne întoarcem ca într-un dulce somn la noi acasă” afirma poetul Ștefan Augustin Doinaș, sentiment pe care l-am trăit printr-un recital de poezii susținut de elevii: Tiniș Adrian-Marian, Crișan Alexandra-Nicoleta, Petrina Vasile-Ionuț, Cihărean David, Crăciunaș Elias-Sorin, care au interpretat versuri din poemul „Luceafărul”.
Borodi Andrei-Ionuț a recitat poezia de dragoste „Lacul”, Rațiu Denisa-Maria, o parte din poezia „Glossă”, Bucșa Denisa-Florina, un fragment din poezia „Scrisoarea III”, iar Coptil Mihai-Andrei, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.
Elevii au interpretat apoi un cântec, pe versurile poeziei „Pe lângă plopii fără soț” prin intermediul căruia și-au cântat trăirile adolescentine.
Spectacolul a fost prezentat de elevele Pop Georgiana-Florina și Deneș Dana-Debora, care au încheiat spectacolul pe versurile poeziei „Eminescu” ale poetului basarabean Grigore Vieru.
Un popor trebuie să trăiască prin valorile sale culturale și naționale, având datoria de a le proteja, și a le transmite generațiilor viitoare.
Atâta timp cât ne vom îndeplini rolul de a sădi în sufletele elevilor dragostea pentru cultură și frumos, le vom insufla sentimentul de recunoștință și apreciere pentru valorile naționale, putem afirma sufletește mulțumiți că „identitatea neamului nostru este salvată” - Mircea Eliade.
Constantin Noica afirma: „În cultură nimic nu trebuie pierdut, totul trebuie transmis și reînnoit.”
prof. Koblicska Alina-Maria
Liceul Tehnologic Agricol, Beclean
Adaugă comentariu nou