La noi

Iarăși cuvinte care mă zgârie pe timpan

Cornel Cotuțiu

* De fapt, nu cuvântul, ci utilizarea lui greșită. Mă refer la familia : a promova, promovare, promovat, promovator, promovabil, promovabilitate.
Iritarea mi se întâmplă de câte ori se pune problema promovării la examene.
E corect să spui, înaintea bacalaureatului: Credem că promovabilitatea în anul acesta va fi de 92%. Așadar, scontăm pe un asemenea procent, anticipăm o astfel de promovare.
Dar este complet greșit să afirmi, după aflarea rezultatelor: Procentul de promovabilitate a fost de 92%. Adică, pe ce am sperat s-a realizat? Comunicatul nu așa ceva vrea să…comunice. Ci să constate ce s-a întâmplat anterior momentului statistic. Deci: La sfârșitul bacalaureatului procentul de promovare este de 78%.
Dar, de la ministerul second hand de specialitate până la nivel de teritoriu și mass media utilizarea greșită a cuvântului „promovabilitate” s-a generalizat, încât până la urmă va primi… „cetățenie” în rândul cuvintelor corecte în context.

* O altă poveste lexicală.
Se constată încă un cuvânt obosit, datorat frecventelor cazuri penale de la noi: „dosar”. Simptomatică situație.
În anii antedecembriști, totul era „deosebit” (vă amintiți?); așadar, nimic normal. (E adevărat, multe-multe lucruri nu erau normale).
Acum, degradarea moral-civică a societății românești a dus la o utilizare cotidiană a cuvântului „dosar”, devenind astfel o componentă a emblemei actuale a României.

* Încă două, tot așa, privitor la așezarea în context impropriu a unui cuvânt: „anticameră”: Zici „în antecamera cabinetului medical” (nu „anticameră”), „Am făcut antecameră la ministerul cutare” (nu „anticameră”). Una este „ante” (înainte de) și alta „anti” (împotrivă”). Dumnezeule, te duci ca să fii împotriva medicului, a ministrului!?!
„Profesionist”: Este acel om care trăiește, care își asigură subzistența prin ce profesează. Așadar, un gazetar este profesionist, căci venitul său rezultă de pe statul de plată, onorarii, conferințe. La fel pentru statutul de scriitor; doar că, din păcate, astăzi nu avem nici un scriitor care să poată trăi doar din ce scrie. Deopotrivă, a nu se confunda profesionistul cu „specialistul”.

Comentarii

16/06/16 15:41
Ady

E corect anticameră. Citiţi în dex. Antrecameră are un alt înţeles.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5