IARNA- PRIETEN SI DUSMAN
Iarna si-a intrat in drepturi, cu ger si zapada din belsug.Multi se bucura, mai ales copii, dar daca nu o tratam cu respect si responsabilitate poate aduce si multa suferinta.Tocmai de aceea, revenim si in acest an cu informatii pe aceasta tema pentru a fi cat mai protejati de efectele ei negative.
Omul este un animal cu sange cald . Corpul uman functioneaza cel mai bine la temperatura de 36-38 grade C. Un centru din creier controleaza temperatura corpului si o mentine constant prin diferite metode.
Daca suntem expusi mai mult timp la temperaturi scazute, imbracati necorespunzator, pot aparea degeraturi.
Rezistenta noastra la temperaturi scazute poate fi redusa prin: stare proasta, oboseala, foame, teama, varsta inaintata, degeraturi anterioare, defecte fizice, fumat, alcool. Degeraturile pot apare chiar la temperaturi de 0 grade C. O temperatura moderat scazuta, combinata cu umezeala si vant este adeseori mult mai periculoasa decat temperatura scazuta fara vant.
Degeraturile sunt superficiale si profunde. Degetele de la maini si picioare, urechile, nasul, obrajii sunt cele mai afectate parti ale corpului. Degeratul are senzatia de furnicaturi ale pielii, urmata de o senzatie de durere moderata. Apoi apar pete albe pe piele.
Degeraturile profunde nu se limiteaza numai la piele ci afecteaza si muschii si tesuturile osoase. O degeratura foarte adanca si foarte severa face ca pielea sa devina alba, tare, rece, insensibila si imobila cu structurile de sub piele.
Tratamentul degeraturilor superficiale se face imediat, la fata locului, in timp ce degeraturile profunde si severe trebuie duse la medic sau la spital cat mai repede.
In degeraturile superficiale, pielea afectata se poate incalzi in contact cu pielea normala: degetele se pun subsuoara, barbia si urechile se aseaza in palme, picioarele se aseaza langa abdomenul persoanei care acorda primul ajutor, etc.Mentineti contactul cu pielea calda pana cand portiunea degerata isi recapata culoarea normala, simturile si consistenta. Nu frecati in nici un caz cu gheata sau zapada. Dupa incalzirea pielii afectate, trebuie sa o acoperiti si sa o protejati impotriva frigului .
In cazul degeraturilor profunde, scoateti victima din vant si frig. Dati-i sa bea ceva cald, infasurati-o in haine calduroase si de indata ce este posibil aduceti-o intr-un spatiu inchis.Nu bandajati, nu masati, nu folositi lotiuni sau pudra. Transportati cat mai repede la spital, persoana afectata.
Degeraturile profunde sunt greu de tratat si pot conduce la un grad avansat de invaliditate, ca urmare a afectarii serioase a extremitatilor
Este important sa prevenim astfel de accidente:
- Cand este frig nu iesiti afara imediat dupa ce ati facut baie. Barbieriti-va seara.
- Inainte de a iesi afara in frig masati mainile si picioarele, urechile, evitati alcoolul si tigarile.
- Miscati muschii faciali in timp ce mergeti prin frig, miscati degetele de la picioare in bocanci, folositi sosete calduroase.
- Folositi cateva randuri de imbracaminte lejera care sa izoleze bine si sa nu fie stramta; imbracamintea exterioara trebuie sa protejeze impotriva vantului.
- Hrana genereaza caldura, mancati bine, beti bauturi calde.
- Daca sunteti pe munte,cautati adapost inainte de a fi prea tarziu, mentineti contactul cu ceilalti.
In aceasta perioada de ger intens este imperios necesar ca varstnicii, cardiacii, copiii mici si toti cei cu imunitate scazuta sa iasa din casa cat mai putin posibil.
Gheorghe Puica
D.S.P Bistrita Nasaud
Comp. Promovarea Sanatatii
Citiţi şi:
- Degerăturile- cauze, tratament, prevenție
- DSP BN: Despre bolile de sezon şi prevenirea lor
- Tiberiu Uşeriu va primi Premiul de Excelenţă din partea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud
- Beneficiile esențiale ale serurilor pentru față: cum și de ce să le integrezi în rutina ta de îngrijire
- Avantajele bijuteriilor din argint: de ce merită să le alegi
Adaugă comentariu nou