Degerăturile - cauze, tratament, prevenție

Iarna, avem parte de temperaturi extrem de scăzute, umezeală, vânt puternic și zăpadă din abundență. Vremea nefavorabilă nu reușește să îi impresioneze însă pe cei care aleg să plece din casă îmbrăcați necorespunzător și cu gândul la zilele toride de vară. Chiar dacă ai ieșit doar până la magazinul din colț sau să își deszăpezești rapid mașina, frigul te poate afecta fără să îți dai seama. Obrajii, nasul, urechile, degetele de la mâini și de la picioare sunt extremitățile cel mai des afectate. Degerăturile reprezintă una dintre problemele specifice ale sezonului rece care pot apărea în doar câteva minute petrecute în exterior, chiar în zone acoperite cu haine și mănuși.

https://www.pexels.com/photo/woman-in-blue-zip-up-hooded-jacket-standing-on-snow-879415/

Cum apar degerăturile?

Degerăturile sunt leziuni ale pielii cauzate de expunerea la temperaturi scăzute. Acestea pot apărea foarte repede când o persoană se află afară pe ger extrem, când e vânt puternic sau temperaturi peste limita înghețului. Prioritatea organismului, în cazul în care o persoană este expusă la frig, este de a menține o temperatură optimă. În acest sens, sângele din extremități este distribuit către organe centrale precum inimă și plămâni, care au mai multă nevoie de el. Însă, acest lucru crește riscul de apariție a leziunilor în zone precum degetele de la mâini sau de la picioare. Practic, degerătura înseamnă că lichidul din interiorul țesutului pielii efectiv îngheață. La nivelul celulelor se formează cristale de gheață care pot cauza leziuni fizice, iar în vasele sanguine apar cheaguri de sânge ce îngreunează circulația oxigenului în sânge. După topirea respectivelor cristale, apar modificări suplimentare care pot conduce la moartea celulelor.

Degerăturile ușoare duc la pierderea sensibilității, provoacă o senzație de durere și amorțeală, înroșirea pielii, însă nu cauzează lezarea permanentă a țesutului. În situații ceva mai complicate pielea îngheață și devine aspră, închisă la culoare, dar se tratează în aproape o lună deoarece nu sunt afectate țesuturile adânci. Cazurile extreme însă pot conduce la amputația extremităților, deoarece stimulii nu mai fac corpul să reacționeze.

Cum pot fi tratate degerăturile?

Degerăturile superficiale se pot trata foarte simplu prin încălzirea treptată a zonei respective. Persoana afectată trebuie dusă imediat într-o cameră cu căldură, i se vor îndepărta hainele ude sau cele care strâng prea tare zona afectată. Partea care a suferit degerături trebuie încălzită blând, poate fi introdusă cel puțin 30-45 de minute în apă călduță, în nici un caz fierbinte, sau până zona devine caldă și revine sensibilitatea. După această procedură, se va aplica un pansament steril, mai ales dacă s-au format bășici care trebuie să rămână intacte. Totodată, este recomandată și administrarea unor băuturi calde, ceai sau supă pentru a se reface echilibrul termic interior al persoanei în cauză.

Nu este indicată fricționarea cu mâinile sau zăpadă deoarece se favorizează infecțiile și poate fi lezat și mai mult țesutul afectat. De asemenea, dacă degerătura a afectat piciorul, nu trebuie mers în el. Pielea încălzită care reîngheață va avea leziuni suplimentare, așa că zona afectată nu trebuie încălzită dacă există posibilitatea expunerii ei din nou la ger.

Perna electrică, caloriferul, focul sau uscătorul de păr nu sunt recomandate pentru a încălzi o regiune degerată.

Cum poate fi prevenită apariția degerăturilor?

După cum știm deja este mult mai ușor să previi decât să tratezi, prin urmare și degerăturile pot fi prevenite. Pe timp de iarnă, este important ca fiecare persoană să fie pregătită atunci când iese afară în ger. Este nevoie de îmbrăcăminte corespunzătoare, ușoară, în straturi, care să asigure izolație și respirabilitate. La exterior, haina trebuie să fie impermeabilă, la fel și încălțămintea. Mâinile, capul și picioarele trebuie atent acoperite. O căciulă potrivită, două perechi de șosete din lână și mănușile cu un singur deget sunt numai bune pentru a nu se pierde căldura prin aceste zone.

Persoanele care fumează, cele care consumă alcool, care suferă de afecțiuni cardiovasculare, pulmonare sau de diabet au un risc ridicat de apariție a degerăturilor. Este recomandată hidratarea permanentă și protecția împotriva vântului, frigului și umidității.

Un regim alimentar adecvat, bogat în calorii, este ideal pentru a oferi energie calorică și termică oricărui organism. Înainte de a pleca din casă, este importantă informarea în legătură cu evoluția vremii și echiparea cu un produs dulce sau un termos cu o băutură caldă în cazul unor temperaturi scăzute. Dincolo de aceste măsuri de precauție, există și diferite tratamente naturiste sau cu vitamine care ajută organismul în sezonul rece.  

În cazul temperaturilor extreme, organismul are nevoie de o protecție adecvată. Nu este indicat să faci rabat la calitate deoarece ai nevoie de sănătate și confort. Dacă situația ta financiară nu este prea bună, optează pentru un împrumut rapid pe vivacredit.ro . Ai la dispoziție un credit până la salariu din care îți poți asigura toate lucrurile necesare ție și tuturor celor dragi. Dieta potrivită, hainele corespunzătoare, încălțămintea sau vitaminele pentru întreaga familie nu trebuie să fie considerate greutăți financiare, ci sarcini suplimentare pe care le poți rezolva foarte simplu, indiferent de sezon.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5