Icu Crăciun despre rânduielile din Ținutul Bistrița – Năsăud în Tribuna pornind de la cartea lui Menuț Maximinian
Recenta carte a lui Menuț Maximinian „Poveștile Paștelui – Tradiții vii din Ținutul Bistrița – Năsăud” (Ed. Lumea Credinței, București, 2019) beneficiază de un eseu semnat de Icu Crăciun în cel mai recent număr al revistei „Tribuna” din Cluj-Napoca, condusă de către omul de cultură şi universitarul Mircea Arman. „Cuvânt înainte”, semnat de Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord, în care acesta pledează pentru recuperarea tradițiilor de viață din satele noastre, și de o prefață scrisă de academicianul Sabina Ispas, în care explică pe larg originea numelui Paștelui, sărbătorirea acestui eveniment creștin din zilele premergătoare ciclului pascal.
„ Tradițiile din acest județ - zice autorul – sunt încă vii, pline de vigoare, bine conservate, cu multe ritualuri care dovedesc legătura indestructibilă cu pământul și divinitatea, se transmit din generație în generație, elementul laic întrepătrunzându-se cu cel religios. Schimbările din viața țăranilor năsăudeni se fac respectându-se cutumele locului și timpului, „legi și canoane nescrise care se reflectă în conștiința poporului, formând repere morale și spirituale de necontestat”. Sunt descrise obiceiuri și tradiții pascale din numeroase sate, toate călcate cu piciorul de M. M. în cercetările sale profesioniste de etnografie și etnologie. Bibliografia parcursă este impresionantă. Sunt citați peste 100 de autori, cu lucrări de referință.. Nu lipsesc listele informatorilor intervievați direct, dar și a culegătorilor elevi/studenți și a informatorilor lor care au răspuns cel puțin unui chestionar întocmit de Ion Mușlea, privitor la obiceiurile calendaristice. Menționez că între coperțile acestei cărți unice veți găsi fotografii artistice făcute de scriitorul Alexandru Uiuiu, care ilustrează textul dens și inedit al autorului” scrie, printre altele, Icu Crăciun în Tribuna.
Printre cei care semnează în acest număr îi amintim pe Ioan Pavel Azap, Ion Buzaşi, Ştefan Manasia, Eugen Cojocaru, Constantin Cubleşan, Virgil Mihaiu, Adrian Lesenciuc. Felicitări bistriţenilor care sunt prezenţi şi pe latura de cercetare în cele mai importante publicaţii din ţară.
Citiţi şi:
- Muzeul Memorial "Liviu Rebreanu" vă invită la Conferinţa Poveștile Paștelui susţinută de Menuţ Maximinian
- Menuţ Maximinian lansează Poveștile Paștelui- Tradiții vii din Ținutul Bistrița-Năsăud, acasă, pe Valea Ţibleşului. Urmează Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj
- Frumuseţea Paştelui din judeţ, în casele românilor, într-o carte cu un tiraj impresionant: Menuţ Maximinian, Poveștile Paștelui- Tradiții vii din Ținutul Bistrița- Năsăud, Editura Lumea Credinţei, Bucureşti.Prefaţă de academician Sabina Ispas
- Menuţ Maximinian lansează Poveștile Paștelui- Tradiții vii din Ținutul Bistrița-Năsăud la Uniunea Scriitorilor din România, în inima Transilvaniei. Invitaţi surpriză şi momente aparte!
- Poveştile Paştelui, scrise de Menuţ Maximinian, un dar pascal cu vechi tradiţii creştine!
Adaugă comentariu nou