Igiena orala

Igiena orala si starea de sanatate a dintilor pot fi privite ca o fereastra asupra starii generale a organismului si a felului in care abordam bolile, in general. Specialistii considera ca un pacient care nu are grija corepunzatoare de dintii sai, este mult mai putin probabil interesat si de organismul sau in intregime.

El poate trece cu vederea multe acuze si poate ignora semnele si simptomele unor afectuni generale, pana cand poate fi prea tarziu. Exista chiar studii ce sugereaza existenta unei legaturi intre igiena dentara deficitara si cresterea riscului de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale, complicarea diabetului zaharat sau chiar mentinerea unei sarcinii normale.

Alte boli, cum ar fi osteoporoza sau infectia HIV au chiar cateva simptome initiale, de alarma, localizate la nivelul cavitatii bucale. Daca suntem neglijenti, le putem rata. Sanatatea dintilor poate fi influentata nu doar de boli sistemice sau procese locale, dar si de obiceiuri zilnice (alimentare sau nu).

Stim, desigur ca tigarile, cafeaua si vinul rosu influenteaza culoarea dintilor, care isi pierd treptat, sub actiunea acestor factori, albul natural si stralucirea. Mai stim si ca daca rontaim “cu daruire”, sub influenta stressului, un capac de pix sau un creion (gusturile difera, desigur!) smaltul dintilor se pierde si ne putem alege si cu mici eroziuni la suprafata sa.

Bomboanele si acadelele favorizeaza aparitia cariilor…Bauturile fierbinti pot determina durere, mai ales daca avem dinti sensibili…Dar ajunge cu lucrurile pe care deja le stim despre dinti si care nu ne spun nimic nou. In continuare sunt prezentate cateva lucruri mai putin cunoscute, dar de care trebuie sa ne ferim si pe care trebuie sa le evitam pentru ca dintii nostri sa isi pastreze atat sanatatea cat si aspectul frumos.

In cazul in care purtam aparate dentare, specialistii ne sfatuiesc sa acordam o atentie sporita periajului. Este foarte important ca dupa ce indepartam aparatul sa avem dinti drepti, insa ei trebuie sa fie si sanatosi. Fragmente de alimente, bacterii si substante acide pot fi prinse in structura aparatului, stimuland degradarea locala a smaltului si alterandu-i rezistenta. Toate acestea favorizeaza atat distructia dintelui/dintilor, cat si aparitia unui gust neplacut si a unei respiratii urat mirositoare.

In prezenta unei igiene orale deficitare, aparatul poate fi un factor de risc in aparitia cariilor dentare in jurul sau. Iar daca nu apar carii, apare demineralizarea locala a dintelui, deci oricum ar fi, influenta nu este deloc benefica. Dintii capata un aspect patat, cu zone albicioase, care in timp se hiperpigmenteaza si devin maronii. Astfel, nu doar sanatatea, ci si aspectul dintilor au foarte mult de suferit.

Limba poate fi privita ca o periuta de dinti naturala, mereu activa si pe care o putem folosi indiferent de locul in care ne gasim. Totusi, specialistii au observat ca dupa montarea aparatului dentar, pacientii tind sa evite sa mai foloseasca limba pe post de periuta, deoarece senzatia pe care o asociaza este foarte neplacuta. Rezultatul consta in aparitia unor colectii de alimente si bacterii pe aparat, foarte greu de indepartat. De aceea, pentru ca aparatul sa isi indeplineasca rolurile si sa ne ajute sa obtinem niste dinti cat mai frumosi, este esential sa il curatam cat mai bine, printr-un periaj adecvat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5