Imago Mundi, despre publicul din Bistriţa: Cel mai bun

Titlul nu îmi aparţine. L-am furat de pe blogul de turneu al celor de la Imago Mundi, pentru că muzicienii de la Imago Mundi au pe lângă site-ul care se impune - www.imagomundi.ro, şi un jurnal de turneu, un site al turneului Isvor - www.turneulisvor.imagomundi.ro. Turneul Isvor. Un maraton prin nouă oraşe. Luni, 17 octombrie 2011, Bistriţa.

,,Am ajuns la Bistriţa. După 210 kilometri şi vreo 5 ore de mers – să tot admiri ţara la viteza asta. Dar oboseala de pe drum a fost compensată de primirea extraordinară din partea doamnei şi domnului Ţărmure, Fundaţia “Societatea de Concerte”. De altfel toată organizarea a fost foarte bună, a fost o reală bucurie să concertăm la Bistriţa. Despre public, trei cuvinte – cel mai bun. Ne dorim să revenim cât mai curând!”, scriu muzicienii de la Imago Mundi pe site-ul turneului.

Ce mai poţi spune tu, simplu spectator, când tocmai ai primit calificativul ,,cel mai bun”. Poate, doar un mulţumesc pentru stările create!

Îmi place muzica celor de la Imago Mundi. Te duce cu gândul la fericire, relaxare, idilic, oameni zâmbitori, copaci verzi, soare, cer senin. Dacă nu prea întâlnim asta pe-afară, măcar să visăm că am şti să trăim aşa.

Ce mai pot spune în plus despre Imago Mundi? Doar că le aştept albumul…e bun la drumuri lungi. Şi mai pot spune citind câte ceva despre fiecare…că sunt genul de oameni cu treabă pe lume, oameni care nu s-au mulţumit cu studii universitare şi post universitare, oameni care prin muzica lor, prin proiectele lor justifică cumva raţiunea de a fi şi ce ne poate ţine, pe fiecare, în viaţă.

Ce este Isvor? Ce muzică cântă cei de la Imago Mundi? Cel mai bine o spun chiar ei pe site-ul oficial.

,,Proiectul Isvor - muzică veche şi tradiţională românească” face o paralelă între compoziţii ce-i aparţin lui Dimitrie Cantemir şi creaţii tradiţionale româneşti ale vremii.

Scopul principal este acela de familiarizare a publicului, tânăr şi nu numai, cultivat şi nu numai, cu opera muzicală a lui Dimitrie Cantemir, prea puţin cunoscută în România şi, nu în ultimul rând, cu valorile folclorului românesc autentic. Ne propunem totodată să contribuim la conservarea identităţii culturale româneşti prin promovarea unor elemente folclorice tradiţionale, precum şi traducerea lor într-un limbaj audio-vizual, contemporan şi universal valabil.

Perspectiva din care este construit discursul muzical este aceea a omului contemporan, care nu expune piese de muzeu, ci cântă o muzică vie”.

Concertul de la Singagogă a fost pus în valoare prin dialogul instrumentelor vechi specifice spaţiului cultural românesc al vremii lui Cantemir (baglama, bouzuki, darbuka, bendir) împreună cu instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioară, chitară). Pe lângă lucrările lui Cantemir, spectatorii au putut asculta o geampara, o horă, o doină, un cântec de leagăn, un colind.

Muzica celor de la Imago Mundi a fost comentată vizual de proiecţii video mixate în timp real de Cristian Stănoiu, licenţiat al Ecole Nationale Superieure d’Architecture – Marsilia, absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu”- Bucureşti.

Imago Mundi sunt: Oana Mariş (oboi, drâmbă, tamburină); Daniel Ivaşcu (darbuka, bendir, shakers, rainstick); Cătălin Ştefănescu (cobză, chitară, mandol); Adrian Buciu (flaute, shakers); Ştefan Barbu (vioară, frame drum) şi Cristian Stănoiu (proiecţii video live).

Componenţii Imago Mundi sunt printre cei mai valoroşi muzicieni ai generaţiei tinere. O spun oamenii de specialitate, o spune publicul lor. Ca o notă interesantă, percuţionistul Daniel Ivaşcu este artist vizual prin educaţie, iar percuţia o face din pasiune.

Concertul a fost organizat de Societatea de Concerte Bistriţa, evenimentul fiind inclus în programul Bistriţa Studfest.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5