Impactul emoțional al COVID-19: românii sunt mai triști și mai supărați, arată un studiu

Pandemia COVID-19 a avut un impact puternic asupra sănătății fizice și mentale a oamenilor. Și un studiu recent a dezvăluit că românii sunt mai triști, mai supărați, mult mai anxioși și au un sentiment crescut de singurătate. Mai exact, 42% dintre respondenți au raportat o agravare a stresului și aproximativ o treime dintre respondenți au raportat o deteriorare a nervozității.

Studiul preliminar a fost realizat cu aproximativ 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 28 și 50 de ani. Datele au fost analizate și interpretate de specialiști la un consorțiu format din Institutul de Psihiatrie „Socola”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Universitatea Transilvania.

Pentru oricine se simte vulnerabil sau fragil din punct de vedere psihologic, căutarea psihoterapiei sau a psihoterapeutului poate părea un efort deosebit de încerc. Dintre toate psihoterapiile (mai mult de 200 enumerate oficial), sunt mai eficiente decât altele? Există probleme care se pretează mai bine pentru psihoterapie? Când şi cum trebuie utilizată psihoterapia? Apelează la Tiberiu Botea – psiholog în sectorul 4 București și vei beneficia de unele dintre cele mai bune tratamente.

Acestea sunt întrebările la care vom încerca să răspundem, deşi răspunsurile nu vor fi definitive sau absolute. Domeniul este încă tânăr, în continuă evoluţie şi rămân multe controverse. Mai multe terapii se află în contradicție și psihologii au fiecare un mod de a acționa. Mai mult, cercetătorii nu sunt de acord cu însăşi noţiunea de eficacitate; Ce înseamnă mai exact a te simți mai bine, a fi vindecat, a recidiva? Din fericire, există şi multe, multe puncte de luat în calcul.. În stadiul actual al cunoaşterii, par să iasă în evidenţă trei concluzii principale:

·         Majoritatea psihoterapiilor bine conduse dau rezultate bune.

·         Succesul terapiei ar depinde în primul rând de motivaţia şi angajamentul subiectului.

·         Alianţa terapeutică stabilită între pacient şi terapeutul său ar fi mult mai decisivă în prezicerea rezultatului tratamentului decât tehnica particulară utilizată de practicant.

Principiile principale ale psihoterapiei

Psihoterapia este definită ca „tratament psihologic pentru o tulburare mintală, pentru tulburări de comportament sau pentru orice altă problemă care provoacă suferinţă  psihologică care are ca scop promovarea  unor schimbări semnificative în funcţionarea  cognitivă sau emoţională. De asemenea se promovează schimbarea comportamentală, în sistemul interpersonal, în personalitatea pacientului sau în starea sa de sănătate. Acest tratament merge dincolo de a ajuta la rezolvarea dificultăţilor comune sau de a oferi consiliere sau sprijin. Ar trebui să se distingă de alte tipuri de abordări.

Psihiatria îşi propune să trateze bolile mentale (probleme în structura personalităţii - de exemplu: schizofrenie şi paranoia, tulburări de comportament grave - de exemplu: violența, anomalii neuropsihologice - de exemplu: dislexie). De obicei sunt folosite medicamente, dar și psihoterapie. Mai degrabă, relaţia de ajutor este asemănătoare cu sprijinul emoţional şi respectuos; este o atitudine, nu un leac.

Dezvoltarea personală (sau creşterea personală) foloseşte aceleaşi instrumente ca şi psihoterapia, dar, în general, pentru a răspunde la nevoia de a se cunoaşte mai bine, la o căutare existenţială sau la o dorinţă de dezvoltare emoţională, relaţională, sexuală, socială, umană, spirituală şi profesională. Sute de cercetări efectuate în ultimele decenii şi grupate în rezumate de studii şi meta-analize au demonstrat fără echivoc că psihoterapia poate ajuta la tratarea eficientă a mai multor probleme psihologice, cum ar fi depresia, tulburarea de panică, anxietatea, tulburările de alimentaţie şi diverse tulburări de personalitate.

Mai mult, verificarea încrucişată a acestor studii a făcut posibilă concluzia că orice psihoterapie bine condusă, indiferent de tehnică particulară utilizată, are şanse mari să dea rezultate bune. Această ipoteză a fost prezentată pentru prima dată în 1976 într-un studiu intitulat Studii comparative de psihoterapii: este adevărat că „toată lumea a câştigat şi toţi trebuie să aibă premii”? Subtitlul studiului provine din cartea Alice în Țara Minunilor, de Lewis Caroll, în care Dodo, judecătorul de păsări, declara că toţi cei care au concurat în cursă au câştigat.

Atunci când vrei să apelezi la un psiholog București gândește-te că există și terapie online iar dacă nu ești din capitală poți oricând să participi la ședințe virtuale.

Vestea bună este că în prezent, indiferent de problema pe care o ai, poți oricând să apelezi la un psiholog de oriunde, chiar și la un psiholog online, chiar dacă tu ești din Oradea sau de oriunde altundeva, pentru simplul motiv că poți lua ședințe online.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5