Ministrul Agriculturii, interpelat în direct de bistriţeni

Ing. Octavian Harşianu (Salix): De pământ nu se ocupă nimeni. Banii europeni sunt furaţi

Inginerul agronom Octavian Harşianu, unul dintre cei mai importanţi agricultori bistriţeni, a profitat de prezenţa la Bistriţa a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, pentru a sesiza câteva dintre neregulile din agricultură. Harşianu nu s-a plâns de situaţia sa, ci a punctat o serie de lucruri valabile la nivel naţional de la problema comasării terenurilor agricole, la fonduri europene şi puzderia firmelor de consultanţă.

„Avem o mare bogăţie,  dar de pământ nu se ocupă nimeni. Vorbiţi (n.n. – ministrul Agriculturii) foarte, foarte mult de irigaţii, clima s-a schimbat şi avem şi noi nevoie de irigaţii. În primul şi în primul rând, toată lumea vorbeşte de bogăţia României, de pământ, dar nu vorbim de modul în care îl distrugem.

Humusul de pe terenurile noastre în pantă se duce în Mureş, în Dunăre, se duce în Ungaria, pentru că legea fondului funciar , Legea 18, a fost aplicată şi cu carne şi cu os. S-au dar parcele de câte 300 metri lungime şi 3-4 m lăţime. Eu am reuşit să fac o exploataţie de circa 1000 hectareşi am comasat în sole de câte 200 -300 hectare, însă sunt unii care din duşmănie, din prostie ori invidie, nu dau pământul nici în arendă, nici nu-l vând şi-atunci lucrările se fac din deal în vale. La Domneşti, din cauza eroziunii,   am ajuns la rocă, iar humusul l-am „exportat” la unguri”, a explicat Hraşianu.

Acesta a menţionat că în multe situaţii asistăm la un furt al banilor europeni acordaţi prin subvenţii. „Eu consider că sunt bani europeni furaţi. Se dau subvenţii pe terenuri nelucrate, le spun pajişti permenente, care sunt ocupate de vegetaţie lemnoasă nevaloroasă –, plante intermediare pentru „n” mii de dăunători, care vin la mine pe cultură, pe 400 hectare de porumb. Acelaşi lucru e şi cu buruienile. Degeaba ierbicidăm de două ori porumbul, am putea ierbicida şi de o sută de ori. Vine vântul şi însămânţează seminţele buruienilor”, a spus agronomul bistriţean, propunând ministrului ca această subvenţie să fie acordată pe producţia realizată.

Nu în ultimul rând, Harşianu a făcut referire la birocraţia accesării fondurilor UE, dar şi la incompetenţa unor aşa-zişi coonsultanţi, care nu ştiu nici măcar perioada de gestaţie la vacă!

Nu am accesat niciun proiect european, am lucrat doar din reînvestirea profitului. Este foarte multă birocraţie şi incompetenţă. (...) Am încercat să merg la o firmă de consultanţă. Spuneţi, domnule ministru, se poate să mergi la firma de consultanţă din Bistriţa şi să spună că nu au zootehnist dar aduc din Mureş? Iar în discuţii cu specialistul zootehnist am ajuns să îl întreb eu pe el, câte zile de gestaţie are o vacă, la al câtelea ciclu de călduri se montează o vacă, pentru că altfel nu poate face un studiu de fezabilitate. De ce nu s eface aşa cum am luat eu bani împrumut, de la colegul dvs. mai mare când am început afacerea, mai simplu? Nimeni nu ştie mai bine ca mine ce îmi trebuie, pot să-mi fac singur proiectul, dar eu trebuie să merg nu ştiu unde, la câţi oameni cu şpăgi, chestii, bani, mă pune în legătură cu amanta”, a remarcat Octavian Harşianu, aplaudat la „scenă deschisă” atât de fermierii prezenţi, cât şi de oficialităţi.  

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5