Inginerul Sabin Sas, drum lin printre aștrii celești. S-a născut în comuna Şanţ şi a făcut parte din Ministerul Economiei
Membru al ASTREI năsăudene în perioada președintei ec. Floarea Pleș, inginerul Sabin Sas a trecut la cele veșnice în ziua de 14 mai 2020, cu o zi înainte de a trece cu bine întreaga țară în starea de alertă provocată de pandemia Covid 19.
S-a născut în comuna Șanț în 11 oct. 1932, acolo unde a absolvit și primele șapte clase primare și elementare, apoi clasele liceale le-a terminat la Liceul „George Coșbuc” din Năsăud iar studiile superioare la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, facultatea de Chimie, unde și-a luat și doctoratul, putând apoi exersa funcția de inginer chimist.
Până la schimbările din anul 1989 a îndeplinit numeroase sarcini economice și de conducere de mare responsabilitate, mai ales pe plan economic, local, dar și central: inginer șef și director al fabricilor „Potaisa”, „Turdeana” și Fabrica de Ciment Turda (1955-1960), expert în Comisia Economică (1960-1965) având în atribuții întocmirea de studii privind dezvoltarea economico-socială a regiunii Cluj, urmărind în special înființarea de noi unități economice, rentabile atât pentru economie cât și pentru absolvenții învățământului profesional sau de științe superioare. Rezultatele remarcabile obținute în domneiu îl propulsează ca Director general în Comitetul de Stat al Planificării, București (1965-1989), iar după 1989, în Ministerul Economiei Naționale (1990-1991), după care se va pensiona.
În întreaga viață profesională răspundea de toate documentațiile tehnice ale tuturor întreprinderilor noi create de stat în regiunea Cluj, pentru zonele Bistrița, Zalău și Cluj. Mai mult, ca expert în domeniu a promovat strategii sigure de dezvoltare a industriei chimice românești, a participat la tratative și încheieri de contracte cu state sau firme din SUA, URSS, Franța, RFG, RDG, Italia, Polonia, Elveția, Bulgaria, Cehoslovacia, Japonia ș.a. La banii de azi, aceste contracte ar adduce cu mult peste 10 miliarde dolari. Pe baza datelor primite de la Ministerul Industriei Chimice și a Institutelor de cercetare și proiectare alcătuia planuri anuale de dezvoltare în domeniul chimiei, iar în calitate de expert și Director general în Direcția Industriei Chimice orienta deciziile de înființare a noilor fabrici sau combinate chimice, oferind populației mii de locuri de muncă și salarii corespunzătoare. Era omul potrivit la locul potrivit.
În tot acest timp nu și-a uitat satul natal cu oamenii săi speciali și colegii din copilărie, nu și-a uitat profesorii din Liceul năsăudean care l-au îndrumat și pregătit pentru viață și cărora le-a purtat un respect deosebit și o recunoștință profundă: Marin Vancea cu doctorat în chimie luat la Viena, Octavean Ruleanu cu un glas sensibil și cald, Ioan Zdrula – un matematician de forță, Teohari Mihadaș și Ioan Cutova – viitori membri ai Uniunii Scriitorilor. Un respect special purta rectorului UBB, Raluca Ripan, membru al Academiei Române, cu care și-a luat doctoratul. Nu și-a uitat județul și conjudețenii săi și mai ales, n-a uitat să aducă cât mai multe investiții în orășelul în care s-a pregătit pentru viață ca licean, contribuind la: finanțarea Întreprinderii Textila Năsăud – 1974; la finanțarea și dotarea Fabricii de Mase Plastice Năsăud (IPMP) – inaugurată în 1979; cu transferuri de fonduri bănești de la industria chimică spre Poșta din Năsăud (1980) sau spre Spitalul „Dr. George Trifon” (1988). Cu ceva ani mai înainte, ajuta financiar Releul de televiziune de pe Heniu (1969). Toate aceste obiective erau atât de necesare și utile zonei în care s-a născut, a copilărit și s-a format tânărul adolescent Sabin Sas.
N-a lipsit de la întâlnirile cu colegii de liceu, la fiecare 10 ani de la absolvire, nici la marile serbări ale Liceului: centenarul din 1963, sărbătorirea celor 125 de ani de la înfiinţare în 1988. Aici, la Năsăud, avea o gazdă bună ori de câte ori ar fi dorit să întârzie pentru câteva clipe, era familia lui Georgică Pleș (directorul Poștei, fost coleg de clasă) și Floarea Pleș (șănțancă de-a lui). Așa se explică sprijinirea Poștei din Năsăud cu bani de la București, așa se explică starea de nași a familiei Sabin și Elvira Sas pentru fiul Mihail-Florin Pleș, nași care i-au botezat și nepoții (George-Emil și Vlad-Traian). Anturajul său năsăudean îi mai cuprindea și pe alți colegi greu de-i uitat: inspectorul general Silviu Scripeți, profesorii Steluța Someșan, Chitu Grigore, Ioan Bureacă (Bistrița), Iacob Gavrilă (Salva), medicul Emil Cârcu, ec. Ioan Figan ș.m.m.a.
Cu D-na Elvira, soția sa, director în mediul de afaceri, a avut doi copii, Călin și Horia – distinși antreprenori ai zilelor noastre. Ca bunic s-a bucurat de căldura și ghidușiile celor cinci nepoței: trei băieți și două fete. Îl pasionau călătoriile, filosofia și lectura. În acest sens, ca membru al ASTREI (din 2012) primea semestrial revista Atsra Năsăudeană intrând în contact direct cu lumea lui din Valea Someșului Mare, pe care o știa din copilărie și din adolescență, dar, prin revistă, îi percepea și pulsul zilelor noastre.. Trăia activ evenimentele ASTREI relatate în paginile revistei, susținându-le financiar pe unele dintre acestea.
Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 63 din 2011 i se conferă titlul bine meritat de Cetățean de Onoare al orașului Năsăud, ca unui „om de o aleasă cultură și ținută intelectuală, recunoscut atât pe plan național cât și internațional”. Nu poate fi uitat de niciunul din cei care l-au cunoscut și pe care i-a sprijinit la timpul potrivit. Pentru solicitudinea sa în domeniul ASTREI rămâne ca un model de bun român care și-a iubit țara și oamenii ei, și-a iubit și respectat profesia pentru care s-a pregătit, încununând-o cu performanțe notabile, a fost un om util societății în care a trăit, și-a iubit istoria neamului său, așa cum a fost ea, putând fi luat ca model de tineretul zilelor noastre și viitoare. Va fi înhumat în Cimitirul greco-catolic din București, la cei aproape 88 de ani. Drum lin spre aștrii celești, acolo unde-și au locul de veci personalitățile vrednice ale neamului românesc.
Fie-i țărâna ușoară și bine plăcută aducerea aminte.
Prof. Ioan Seni, expreședinte și
președinte de onoare al Despărțământului ASTRA Năsăud
Adaugă comentariu nou