Instabilitatea în relaţia de cuplu afectează şi somnul copilului
Cercetătorii americani afirmă că acei copii care trăiesc în familii instabile, au şanse mai mari să aibă tulburări ale somnului, cu consecinţe de lungă durată asupra dezvoltării.
Anne Mannering, cercetător la Universitatea de Stat din statul Oregon, şi colegii săi au demonstrat că există corelaţii între problemele de cuplu şi greutăţi în adormirea sau desele treziri ale copilului mic. Studiul va apărea în revista de specialitate Child Development.
Această cercetare este prima în care oamenii de ştiinţă au îndepărtat efectul genelor parentale, datorită faptului că au fost examinate 350 de cupluri care creşteau copii adoptaţi. Cei participanţi la studiu erau de clasă mijlocie, albi, cu şcoli efectuate şi aveau toţi copii adoptaţi sub trei luni.
Stabilitatea conjugală a fost examinată cu ajutorul chestionarului. La întrebări (ca de ex. “V-aţi gândit vreodată să întrerupeţi relaţia sau să divorţaţi?”) cei doi soţi au răspuns independent unul de altul.
Corelaţia dintre instabilitatea cuplului şi tulburările de somn ale copilului a fost valabilă şi atunci când s-au luat în discuţie şi alţi factori care pot influenţa acest lucru, cum ar fi: cât de anxioşi se simt părinţii, temperamentul copilului, dacă are fraţi mai mici sau mai mari.
În opinia lui Mannering dacă tulburările de somn sunt manifeste mai multă vreme, atunci ele pot conduce la tulburări de atenţie, de comportament, probleme şcolare de mai târziu.
Părinţii trebuie să fie conştienţi că stresul din familie are influenţă asupra copiilor încă de la vârste fragede, atenţionează cercetătorul.
Citiţi şi:
- Ziua Mondială a Somnului
- DGASPC BN: În acest an, 20 copii din județul nostru au fost adoptaţi. Alți 45 își așteaptă părinții adoptivi!
- Întârzierile din sezonul de contrucţii şi instabilitatea politică au influenţat negativ cifra de afaceri a Teraplast
- Somnul bebelușului – Fă aceste modificări și veți dormi bine
- Cum poţi fi un părinte bun? II.
Adaugă comentariu nou