Am descoperit cine e acel W.C., care mă urmărește rozându-și unghiile, pe site-ul cotidianului „Răsunetul”. Profesional, e un trepăduș, dar în primul an de apariție a ziarului județean „Ecoul” făcea parte din redacție, ca securist sub acoperire și binecuvântat din partea P.C.R.-ului Bistrița-Năsăud. Au găsit omul potrivit: nu știa să citească, doar să numere paranteze.
Propun spre tipar un mesaj pe care l-am primit deunăzi de la scriitoarea Viorica Pop. O, nu, nu în ideea de replică, ci ca un exemplu de atitudine pubică față de opiniile altcuiva.
Ghimpii din coloane
Să pătrunzi în coloanele din rubrica „La noi” a lui Cornel Cotuțiu de la „Răsunetul ” e încercare de căutări în arheologia identității românești cu o sintaxă din metafizica lui Nichita Stănescu gândind la stâlpul Vasile Pârvan: „Neliniștea, singura neliniște adevărată, e să- (rubrica „La noi”ți fie foame cu ceva care nu are gură, de ceva care nu e de mâncare”.
Oricât de neimportantă ar părea pentru unii vopseaua de pe coloană, ele au o armură interioară, din loc în loc cu ghimpi în care să se înțepe numărătorii de paranteze spre a se vaccina pe termen lung contra virușilor din superficialitatea numită de ei „zeflemea”.
Ca să poți intra, trebuie să-ți faci din pași un mers în lucrare și să ajungi în centru, locuit deopotrivă de trecut și viitor cu viziune de clepsidră a unui prezent implicat. Nu toți avem magia de a recunoaște în curgerea nisipului grăuntele cu embrion de perlă. Nu orcine face distincția dintre „un prezent tulbure” și „acel tulburător nu știiu ce ” din cartea de recitire a nației noastre. Sau între „mască” și „mascați”. Sub mască poți găsi chipul înțelegător că democrația presupune respectarea legii, mascații își fac legea din sfârâielile „tigăilor revoluționare”, cu bastoane în loc de mânere.
În armura cu ghimpi din coloanele „La noi” ai nevoie de o lege care să lege vocalele și consoanele din toate dimensiunule ființei românești!
Fără să calc dreptul la drepte paranteze, căci pășesc cu stângul, îndrăznesc să deschid o paranteză să le cer și eu coloanelor îngăduința de a mă însângera în ghimpii lor pentru o mijire în lumina celui care-și zice „Ăl mic de pe Someșul Mare”.
Și pentru că romanele, proza scurtă, publicistica, atât de multe într-o viață a unei singure ființe, își adună esențele în inscripția „multum in parvo”, mizez pe traducerea înscripției în „monadă de Beclean” din „occidentul județului Coșbuc-Rebreanu”, întrucât Cornel Cotuțiu e un prezent continuu al creației.
Viorica Pop
Comentarii
Nu știu cine e omul care numără parantezele lui Cotuțiu, dar am întâlnit în comentariile sale, de mai multe ori, virgule puse între subiect și predicat.
Moș Paranteză, habar n-ai cine sunt! Nu te duce capul! Vai de el! La momentul pe care îl voi decide eu, mă ,,desconspir” și te fac de râs în fața cititorilor ziarului Răsunetul! Hohote de râs!
Astăzi, fiind 10 august, titlul articolului "Între impostură și probitate" ducea cu gândul la împlinirea a doi ani de la oprimarea violenta a protestului din 10 august 2018, dar...stupoare. Nici vorbă despre asa ceva.
Si totusi, astazi, fix la 2 ani de la protestul din 10 august, judecătorii Curtii de Apel Bucureşti (CAB) vor dezbate cererea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva şefilor Jandarmeriei în dosarul „10 august”. Dupa cum se stie, dosarul fusese clasat parțial pe 15 iulie deoarece procurorii au stabilit că nu a fost tentativă de lovitură de stat, iar foștii șefi ai Jandameriei au scoși de sub urmărire penală, ceea ce a atras proteste puternice din partea societății civile. Procurorii DIICOT motivaseră, în ordonanţa de clasare a Dosarului 10 august, că a existat o „complicitate morală” a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de protestatarii violenți și, prin atitudinea lor, chiar le-au încurajat comportamentul agresiv. Nu toate „victimele colaterale” ale violențelor exercitate de jandarmi pe 10 august sunt și „victome inocente”.
Dacă magistratul de la Curtea de Apel Bucureşti va aproba ordonanţa DIICOT, dosarul va fi preluat de Parchetul Militar si se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.
Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Ancheta se va face si sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.
De asemenea astăzi sunt anuntate cel putin trei proteste in Piata Victoriei avand ca tema pedepsirea sefilor Jandarmeriei de la acea data.
Domnule ,,alt cititor”, eu nu pun niciodată virgulă între subiect și predicat, nu la facultate am învățat gramatica, ci în clasele V-VIII. Sunt gata să concurez cu dumneata, public, pe o dictare, să vedem cine face greșeli gramaticale, dar tare mă tem că nu-mi poți face față. Eu număr parantezele lui CC nu de dragul de-a număra, însă dumneata nu înțelegi...
Din întrebările orașului meu
Recitesc cu emoție opinia de acum 20 de ani despre Beclean a unui scriitor care se află la loc de cinste în sufletul meu: „Becleanul e un orășel de câmpie, întins ca o panglică uneori dezlânată, de-a lungul Someșului. La o primă vedere pare un oraș pașnic (...). E vechiul orășel provincial în care nu se întâmplă nimic” (...).
Vremurile noi au produs schimbări structurale, dar Becleanul a continuat să rămână încă un timp o localitate oarecare toropită sau învolburată de Someș (...).
Care sunt întreprinderile ce compun platforma industrială a orașului?... Sau vicepreședintele consiliului popular orășenesc: Tovarășe Dumitru Retegan, ce denumiri vor avea străzile din noul cartier de locuințe? (...).
Vă asigur că răspunsurile sunt ferme, fără subterfugii, relevante și miezul lor adânc afirmă, îndreptățesc o perspectivă apropiată: în cincinalul noii calități și al eficienței orașului Beclean va dobândi o calitate superioară a statutului său de localitate urbană. Iar eu voi găsi prilejul să vorbesc despre noile întrebări ale oamenilor...
Cornel Cotuțiu
„Tribuna”, Cluj, Anul XXV, 1981(30 aprilie), nr. 18(1271), p. 7.
Doamna Viorica Pop, articolul dv. îmi pare o lungă prețiozitate.
Asta chiar că-mi place. Zici că ești la Antena 3, atunci când Varanul îi denunță pe securiști. Într-un număr mai vechi, din Răsunetul, vigilentul Coco se lăuda cum înainte de 89 urmărea pe la noi, prin județ, o mașină suspectă cu număr olandez, pe care urma s-o toarne cuiva, undeva. Vorba prietenului meu rămâne valabilă:
Coco - Șarpele albastru,
Lovește sub hipogastru!
Pielea Șarpelui albastru este foarte frumoasă; presărată pe spate cu niște zig-zaguri negre, are în partea posterioară a capului două pete semicirculare, galbene, care se închid matematic în paranteză rotundă. Să-ți bați copiii cu basca, nu alta!
,,Șarpele albastru”! Să știi că de-aia iubește parantezele moș Coco! Șarpe cu bască pictoricească este, probabil, o raritate prin periferia Becleanului! În rest, să-i amintim când făcea cip-cirip!
Nu numai la Beclean, dar și la Bistrița rămân în funcțiune tot felul de ciripoi care ne fac proces de intenție pe motiv că, zic ei, "La noi, la vremuri noi, tot noi!"
La noi, după 45 de ani de comunism, trebuia să ieșim odată dintre paranteze. Dar la noi - la vremuri noi, tot noi - și nu se poate. Că la noi, noi decidem când, ce și cum. Voi nu vedeți că la noi securistoidul este încă în funcțiune? Asa că rămâneți închiși între paranteze. La noi nici măcar matematicianul Nicușor Dan nu vi le va putea deschide. Punct.
Adaugă comentariu nou