De 30 de ani tot speră

Înv. Mariana Prigon Sbîrciu: Viaţa de pensionar

          Cu siguranţă pensionarii reprezintă una din cele mai defavorizate segmente ale populaţiei din România. Promisiunile deşarte ale politicienilor din campaniile electorale nu ne hrănesc, ci dimpotrivă ne amărăsc. Noi, pensionarii, credem că ar trebui să se stabilească pensiile în raport cu puterea de cumpărare care este, după cum ştim, mereu în scădere şi în raport cu aceasta să se facă indexările. Unii pensionari după ce-şi plătesc cheltuielile şi cumpără medicamentele prescrise de medicul de familie abia mai au bani de pâine şi de lapte. Este posibil aşa ceva, după ce au muncit 30 sau 40 de ani?!

          Ei îşi poartă cu demnitate propria cruce urcând spre „Golgota vieţii” după ce au fost muncitori, tehnicieni, dascăli, doctori, farmacişti sau ingineri dar înainte de toate au fost Oameni şi din nefericire parcă din ce în ce mai mult devin paria societăţii. Unii cu pensii la limita supravieţuirii îşi duc viaţa de pe o zi pe alta. Priviţi ca o povară sau bolnavi, viaţa lor devine tot mai mult o viaţă a patimilor în care neputinţa de a le oferii un trai decent seamănă tot mai mult cu o răstignire permanentă pe „Golgota neajunsurilor”.

          Mântuitorul a fost răstignit pentru mântuirea noastră a tuturor de aceea poate cei care ne păstoresc ar trebui să aibă mai multă grijă de pensionari şi să le ofere mai multă protecţie socială dacă tot vrem să învăţăm ceva de la ţările vestice. Poate merităm mai mult respect şi preţuire şi noi pensionarii din România.

          Norocul pensionarului român e că se adapă din izvorul vieţii -Dumnezeu- şi are nădejdea că poate supravieţui în orice condiţii.

          Pe de altă parte biologul Constantin Husan compară bătrâneţea cu o stare de spirit, cu o „călătorie la volanul vieţii” în care e nevoie de prudenţă. În opinia dumnealui bătrâneţea înseamnă un psihic odihnit, o viaţă fără tutun, fără alcool, fără tranchilizante precum şi un optimism binefăcător, încredere în forţele proprii şi într-un destin favorabil asigurat de Divinitate. Aşa ar fi normal, dar realitatea concretă e alta. Respectarea regulilor enumerate mai sus ne-ar face viaţa fericită sau măcar acceptabilă chiar dacă cei din jur nu ne prea dau atenţie.

Sfaturi pentru tineri:

  • Nu uitaţi că noi v-am crescut.
  • Aduceţi-vă aminte cât sunteţi tineri că şi voi veţi îmbătrâni, dacă vă ajută Bunul Dumnezeu şi veţi vedea cât e de greu să înveţi în continuare la o vârstă respectabilă peste 70 de ani când de fapt este vârsta înţelepciunii. Dar n-ai altă soluţie, dacă vrei să trăieşti decent.
  • Când omul e gârbovit de anii bătrâneţii şi-şi duce-n spate bolile inevitabile aşteaptă poate mai multă grijă din partea celor tineri.

          Deci luaţi aminte!

                   P.S.:

          Într-adevăr, multe lucruri s-au schimbat în bine. Magazinele sunt pline de bunătăţi, pensionarul cu pensia minimă intră, se uită, admiră, se uită în portofel, oftează şi îşi pune pofta-n cui plecând dezamăgit. Sigur, sunt şi excepţii, dar cei care au pensii după contribuţii, la majoritatea nu le este uşor.

          Oare de ce pensionarii din Franţa, din Germania sau din ţările nordice toată vara sunt în excursii? Precis pentru că au pensii decente şi îşi permit.

          Mă gândesc cu stângere de inimă la copiii noştri. Cei ce nu şi-au făcut o „pensie privată”, ce pensii vor avea, dacă nu sunt suficienţi contribuabili care să-i susţină?

          Vorba ceea:

          „Doamne fereşte de mai rău!”

Comentarii

05/08/21 10:16
Gica

Lasati ca liberalii si USR-istii ajutati de UDMR-isti, creaza posibilitatea ca nimeni sa nu mai fie PENSIONAR , lasandu-i sa lucre pana crapa ori este ridicat de la locul de munca , de catre Pompele funebre, direct in coparseu ... in timp ce tineretul gata scolarizat si format pe banii nostri publici, sa plece in aceasta (M.are)UE... cat vad cu ochii si sa contribuie la aia, la fondurile de pensii, fondurile sociale si salarii , lasandu-si aici acasa batranii si plozii pe banii celor care ( inca ) mai raman... , exact cum zicea Rusu de PSD Cluj ( " lasandu-si femeile cu**e acasa si copiii gol**ni pe strazi " ) .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5