Ioan din Satul Păgânilor, foarte bine primit la Cluj

La sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România a avut loc lansarea celei mai recente cărţi a poetului Ioan Cioba, apărută la Editura Charmides şi prezentată la Bistriţa în luna aprilie: Ioan din Satul Păgânilor. Participanţi numeroşi, în marea lor majoritate scriitori clujeni, au răspuns invitaţiei Irinei Petraş, preşedinta Filialei clujene a U.S.R.. Printre aceştia: Ion Pop, Doina Cetea, Vasile George Dâncu, Mircea Popa, Lucia Dărămuş, Vasile Gogea, Minerva Chira, Ioan-Pavel Azap, Rodica Marian şi alţii. Prezent la manifestare a fost şi Gavril Ţărmure, fondatorul Editurii Charmides, la care a apărut cartea de poezie.
Cel care a deschis seria vorbitorilor a fost Constantin Cubleşan, care a urmărit îndeaproape parcursul literar al lui Ioan Cioba şi a semnat prefaţa volumului de debut, Treizecişitrei, apărut la Editura Napoca Star în 1999. Apoi Adrian Popescu a evidenţiat traseul pe care îl stabilesc ultimele două volume ale poetului bistriţean, Nopţi la Viişoara şi Ioan din Satul Păgânilor, traseu surprins cu exactitate şi de Cleopatra Lorinţiu: ieşirea din lumea mică, a Viişoarei natale, în lumea mare (preponderent europeană) în care autorul duce cu el toată recuzita care i-a marcat devenirea şi de care nu se poate desprinde nici măcar în cele mai exotice popasuri. La rândul său, Ion Mureşan crede că Ioan Cioba tocmai a intrat în clubul drumomanilor, un club în care, în special în arealul clujean, se evidenţiază doar prezenţe feminine şi afirmă că nu a citit nicio carte recentă în care poezia să fie atât de plină de metaforă.
Volumul, un obiect de mare rafinament, conţine şi 20 de ilustraţii superbe, remarcate de toţi cei prezenţi, ceea ce îl transformă din carte de poezie într-un album artistic deosebit, poezia delicată fiind însoţită de foarte inspiratele scenarii grafice semnate Radu Feldiorean. Despre aceste ilustraţii a vorbit sculptorul clujean Liviu Mocan, dar şi Irina Petraş care, aşa cum se ştie, are şi realizări artistice foarte apreciate.
A fost amintită şi atenţia pe care Petru Poantă, unul dintre cei mai redutabili critici de poezie din ultimele decenii (plecat dintre noi în luna septembrie a anului trecut) a acordat-o poeziei lui Ioan Cioba, incluzândul pe acesta în Dicţionar de poeţi. Clujul contemporan, dar şi prefaţând volumul Nopţi la Viişoara şi antologia Patruzeci. Poeţi bistriţeni contemporani pe care Ioan Cioba a realizat-o în anul 2001.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5