Ioan Moniţa: „După multe zile de muncă, se realizează cel mai mare obiectiv din comuna Romuli, reabilitarea drumului forestier S
-
View the full image
Reabilitarea drumului forestier Strâmba
-
View the full image
Reabilitarea drumului forestier Strâmba
-
View the full image
Vf. Bătrâna
-
View the full image
Parcul Naţional Munţii Rodnei
Starea avansată de degradare a drumului forestier „Strâmba”, impracticabil din cauza denivelărilor, gropilor, lipsei sistemelor de marcare, semnalizare şi avertizare a determinat Consiliul Local Romului să aprobe proiectul de construire şi modernizare a drumului forestier „Strâmba” prin finanţare Sapard. Drumul asigură accesul spre terenurile cu vegetaţie forestieră aparţinând comunei Romuli, comunei Telciu , comunei Runcu Salvei şi zona turistică „Zăvoaiele Borcutului”. Drumul este folosit, şi de persoanele fizice care locuiesc în zonă şi care au terenuri în proprietate, precum şi de cei nouă agenţi economici care licitează material lemnos în terenurile forestiere, proprietatea comunelor enunţate mai sus.
Drumul forestier „Strâmba” a fost reabilitat pe o porţiune de 12, 5 km, iar executantul lucrării este S.C Dimex 2000 Company. „S-a muncit în condiţii grele. După doborâturile de vânt din martie, anul trecut, aproximativ 200.000 de metri cubi de material lemnos au fost transportaţi pe acest drum forestier. A fost o perioadă grea pentru constructori, dar au depăşit momentul. Am trecut prin toate filtrele de control, iar procesul verbal întocmit a fost unul foarte bun”, a declarat primarul comunei Romuli, Ioan Moniţa. Valoarea contractului încheiat cu Agenţia Sapard este de 3.525.000 de lei, iar decontarea lucrărilor este prevăzută a se face în trei tranşe. Până în prezent s-a decontat de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, suma de 2,5 milioane de lei. La recepţia finală a lucrărilor de reabilitare a fost prezent şi directorul A.P.D.R.P B-N, Liviu Râpan: „Proiectele noastre, cum este şi cel de la Romuli se desfăşoară în condiţii favorabile. Invit primarii din judeţ să vină, să depună proiecte”, a precizat Râpan.
Subprefectul Radu Tămăşoi şi-a manifestat bucuria de a participa la un asemenea eveniment, şi a promis că la întâlnirea din 30 octombrie cu primarii din judeţ , îi va îndemna să depună cât mai multe proiecte. „Până în 2012, fiecare primărie va prinde un proiect. Ilva Mică şi Rodna au obţinut deja punctajul necesar şi se află în faza de contractare a unor proiecte în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, adică 170 de miliarde de lei, cât toată rectificarea pentru un judeţ”, a completat subprefectul Radu Tămăşoi.
Perioada de garanţie a lucrărilor de reabilitare a drumului forestier „Strâmba” este de doi ani, iar Consiliul Local Romuli s-a angajat să asigure din bugetul local anual sumele necesare cheltuielilor de întreţinere a investiţiei după finalizarea lucrărilor. Responsabili de întreţinerea drumului forestier este personalul Ocolului Silvic Romuli. „Dacă se respectă tonajul maşinilor, care nu trebuie să depăşească 25 de tone, dacă se întreţin şanţurile şi podeţele, nu vom avea probleme. Oricum, va fi un cantonier în permanenţă pe acest drum, iar care nu respectă regulile, vor suporta sancţiuni”, a afirmat şeful Ocolului Silvic Romuli, Gabriel Stanciu.
Citiţi şi:
- Drum ilegal construit într-o rezervaţie naturală
- Primarul Romuli, ing. Ioan Moniţa: „Am reuşit accesibilizarea a aproximativ 65% din cei 45 de km de drumuri forestiere din Romuli”
- Ioan Moniţa, primar comuna Romuli: Sperăm să facem din comuna Romuli, o atracţie turistică, chiar o staţiune
- Secretarul de stat Monica Săsărman: Vești bune pentru Ilva Mică și Romuli! Dezvoltarea continuă
- Primarul Ioan Moniţa (Romuli): Centrul de informare turistică, un prim pas în dezvoltarea turismului montan
Adaugă comentariu nou