Ioan Pagu - dirijorul orchestrei naționale AMIUNA - Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud

Ioan Pagu a absolvit școala profesională de mIoan Pagu - fondatorul și dirijorul orchestrei naționale AMIUNA - va fi distins cu Titlul de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, în cadrul unei gale care va avea loc pe 19 decembrie. Cu o contribuție deosebită la dezvoltarea domeniului muzical în județul Bistrița-Năsăud, domnul Ioan Pagu a inspirat, de-a lungul anilor, generații de tineri să descopere și să-și urmeze chemarea artistică, contribuind la dezvoltarea valorilor moral-creștine și reușind să înființeze și să coordoneze coruri și orchestre în țară, dar și pe plan european.ecanici-auto din orașul Satu-Mare, precum și școala de muzică la trombon și percuții, din același oraș. În orașul Râmnicu-Vâlcea a absolvit liceul industrial, urmat de școala tehnică de maiștri auto, pe care a absolvit-o în anul 1980. După o carieră profesională respectabilă ca mecanic auto, apoi maistru mecanic și în cele din urmă director la o companie din domeniul auto, domnul Ioan Pagu este în prezent pensionar.

În ceea ce privește impresionanta sa activitate cultural-artistică de peste 56 de ani, aceasta a început încă din anul 3 al școlii de muzică din Satu-Mare, când activa în fanfara școlii, la trombon. Primul cor mixt de 70 de membri pe care l-a coordonat a fost chiar în orașul său natal, Sângeorz-Băi, reușind să ajungă la performanța de a fi întemeiat peste 9 coruri mixte, peste 35 de orchestre în 21 de județe din țară, dar și în mai multe țări din Europa.

În anul 2009, a pus bazele orchestrei județene AMIUNA, formată din 450 de instrumentiști, care s-a mărit treptat, devenind orchestra națională AMIUNA, cu un număr de 850 de instrumentiști, fiind cea mai mare orchestră din țară.  De asemenea, domnul Ioan Pagu a scris 5 volume de partituri, însumând peste 1080 de compoziții, a lansat și administrează un site cu partituri și muzică creștină corală, resursă utilizată de multe comunități. Prin preocupările sale, domnul Ioan Pagu a făcut cinste meleagurilor bistrițene și năsăudene, iar prin munca depusă, a avut o influență deosebită asupra dezvoltării domeniului muzical în județul Bistrița-Năsăud, în țară și în străinătate.

Domnul Ioan Pagu a promovat muzica creștină și valorile culturale autentice prin organizarea de evenimente muzicale, concerte și întâlniri care au avut loc anual și au implicat sute de membri ai comunității, inspirând generații de tineri să descopere frumusețea muzicii și să-și urmeze chemarea artistică, educându-i nu doar ca muzicieni, ci și ca oameni cu valori morale creștine și respect pentru frumos. Recomandări  au gost făcute de Ani Liță -  pastor la Biserica Penticostală „Bethel” Rebrișoara, Dumitru Petrică -  pastor la Biserica „Harul” Maieru, Constantin Magda și prof. dr. Vasile Filip, pastori la Biserica Penticostală „Eben-Ezer” Dobric.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5