Ioan Ţintean (vicepreşedinte CJ): Celula I a depozitului de la Tărpiu, la 53% din capacitate. Pentru Celula II se caută o nouă locaţie

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, susţine că problema colectării deşeurilor şi a operării depozitului ecologic de la Tărpiu reprezintă o prioritate pentru administraţia judeţeană. În calitate de preşedinte al Comisiei care verifică respectarea contractului dintre Vitalia şi Consiliul Judeţean, pentru operarea Depozitului ecologic de la Tărpiu, acesta a prezentat o serie de aspecte care să lămurească problematica depozitării deşeurilor.

            „Celula I este plină în proporţie de 53% la această oră, dar prima parte de umplere a fost cauzată de transportarea deşeurilor din oraşele Bistriţa, Năsăud şi Sângeorz. Rapiditatea umplerii a fost cauzată de această procedură, de aici înainte, cantitatea de deşuri care se vor depoita în Celula I va fi mai redusă, pentru că s-a finalizat transportul acestor deşeuri din fostele gropi.  Contez că încă cel puţin doi ani, doi ani şi jumătate Celula I va face faţă să depoziteze deşeurile colectate de către operator şi că este timp să pregătim următoarea celulă care, din punctul meu de vedere, nu este propice pentru locaţia care există şi ne este dată în administrare, adică în amonte de Celula I. Ar trebui excavat şi pregătită foarte bine pentru a face faţă greutăţii pe care o va avea şi presiunii, în sensul de a nu aluneca terenul peste Celula I”, a explicat vicepreşedintele CJ BN.

            Ioan Ţintean a precizat că a avut loc o întâlnire cu primarul comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan, în care s-a discutat această problemă, iar edilul, sub presiunea populaţiei din Tărpiu, care doreşte închiderea definitivă a depozitului actual, a oferit o variantă  pentru amplasarea  Celulei II. Primarul Gheorghe Bălăjan a spus că există o locaţie în amonte, la liziera pădurii, unde se fac deja verificări, adică studii geo, despre stabilitatea terenului etc. De asemenea, se va analiza foarte bine şi situaţia juridică a terenului, astfel încât să fie cuprins în Planul Urbanistic General, să fie liber de sarcini.

            „Nu ne apucăm de tăiat copaci din pădure sub nicio formă, nici n-am avut în intenţie să facem acest lucru, doar să facem un schimb de suprafaţă, dacă se va impune, cu un proprietar, însă nu cu terenuri acoperite de pădure, pentru că Regia Pădurilor poate să aibă şi păşuni. Să le scoatem din circuit, să le cuprindem în PUG şi să constituie teren intravilan liber de sarcini, ca să se poată elibera autorizaţia de construcţie în condiţiile legii. Nimeni nu doreşte să taie vreun copac sau să facem lucruri care să contravină păstrării florei şi faunei în această zonă, doar am dori să fie amplasat într-o zonă unde masele de aer să se poată risipi în toate punctele cardinale ca să nu vină masiv spre localitatea Tărpiu”, a mai spus vicepreşedintele Ţintean.

            Acesta a menţionat că deocamdată sunt doar discuţii, iar dacă nu se va găsi formula legală pentru o nouă locaţie, atunci se va miza pe amplasamentul actual. În opinia sa, în a doua jumătate a anului 2017 trebuie soluţionată această problemă a locaţiei noii celule de depozitare a deşeurilor.

            Ioan Ţintean a menţionat că acest proiect finanţat cu fonduri europene trebuie tratat cu foarte multă seriozitate, pentru că în eventualitatea unui blocaj cine şi-ar asuma să dea banii la UE, fie retrăgându-se din ADI, fie închizând depozitul. Mai mult, multe dintre judeţele limitrofe solicită Bistriţei să le primească gunoaiele, un exemplu fiind Maramureşul, însă acest lucru nu este posibil.

            Una peste alta, dacă s-ar respecta toate condiţiile de operare, la Tărpiu nu ar trebui să fie probleme, aşa cum se întâmplă acum, nici cu levigatul, nici cu calitatea apei (analize făcute săptămânal de Apele Române Cluj) sau cu mirosurile, asta mai ales dacă se pune acel strat de pământ. Pentru eliminarea deşeurilor din zona limitrofă gropii, soluţia este simplă, un gard de plasă de sârmă. În plus, dacă s-ar amplasa acea sită pentru deşuri, în vederea sortării, iar parte din ele ar fi reciclate, atunci şi timpul de umplere ar fi mai mic.

 

 

    

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5