Ion Caramitru ne-a stâmpărat dorul de Eminescu

Recitalulul „Dor de Eminescu“ susţinut de actorul Ion Caramitru acompaniat de clarinetistul Aurelian-Octav Popa, în cadrul Festivalului NOSA, a sensibilizat asistenţa prezentă în număr mare la Sinagoga Bistriţa. “Acesta este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii”, declară Ion Caramitru.

La rândul lui muzicianul Aurelian-Octav Popa spune despre spectacol: “Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot intâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite”.

Născut 9 martie 1942 Ion Caramitru este unul dintre cei mai îndrăgiţi actori de teatru şi film, dar şi un reputat regizor. Este preşedinte al UNITER din 1990, iar din 2005 este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti. A fost ministrul Culturii între anii 1996 - 2000. A fost distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor, Premiul pentru rolul principal din filmul Luchian, la Festivalul Naţional al Filmului, Costineşti, Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat în 1995 de către Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord), Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor (Franţa), Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" Iaşi, Crucea Casei Regale a României.

Prezenţa de la Bistriţa este una memorabilă, după cum afirma şi amfitrionul manifestării, dr. Gavril Ţărmure. Asemenea momente sunt unice, nu des fiindu-ne dat să îi întâlnim pe marii actori ai ţării în mica noastră urbe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5