ION MOISE
Duminică 4 noiembrie 2012, scriitorul şi jurnalistul bistriţean Ion Moise a trecut la cele veşnice, lăsând un mare gol în rândurile mas media şi a scriitorimii transilvane, a colegilor, prietenilor şi familiei.
S-a născut la 14 mai 1938 în Târgu-Mureş învăţând la liceul „Alexandru Papiu Ilarian” din Reghin şi urmând apoi Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, din Cluj. A funcţionat ca profesor la Vişeul de Sus (judeţul Maramureş), apoi ca jurnalist la „Ecoul”, devenit apoi “Răsunetul”, redactor la revista literară “Minerva”, bibliotecar la Bistriţa şi profesor la Viişoara, redactor adjunct la “Mişcarea literară” pensionându-se de la Casa de Presă „Răsunetul” Bistriţa. A condus mai multe decenii cenaclul literar „George Coşbuc” de pe lângă Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa-Năsăud. A avut o bogată activitate literară, publicând mai multe romane, dintre care amintim: „Orologiul” în 1982, „Numai cu tine, omule!”, „Ploaia nopţii de iunie” şi „Ochiul dragonului”, ultimul apărut în a doua ediţie bilingvă, româno – franceză, pe care a prezentat-o în această toamnă la Paris.
Ion Moise a fost şi un foarte important animator cultural, depunând o mare parte din puterea sa organizării sărbătorilor dedicate scriitorilor George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Luca Onul, festivalului „Mărul de Aur”şi a altor manifestări culturale.
Pe lângă intensa sa activitate jurnalistică, Ion Moise a fost şi un excelent critic literar, autor al mai multor prefeţe, dar şi un încurajator pentru tinerii condeieri, pe care i-a ajutat. Omul generos Ion Moise nu va fi uitat de către cei care l-au cunoscut, iar opera sa valoroasă va lumina în eternitate.
Niculae Vrăsmaş
ACROSTIH DEDICAT SCRIITORULUI
ION MOISE
Iobag al cuvântului scris cu greutate
Orologiul ce răsună-n zile cu prefaceri sociale
Nespus de grele în romanica cetate.
Mereu în slujba presei şi a cărţii
Ochi de dragon intrasigent
Iubind istoria şi neamul său
Stăpân pe arta sa un monument
Etern spre înălţare peste hău.
Niculae Vrăsmaş
Adaugă comentariu nou