Comemorare

Ion Pop Reteganul (10 iunie 1853-3 aprilie )

” Să mă renasc de o sută de ori,tot învăţător m-aş face,căci nu există pe pământ o mai frumoasă carieră ca cea de învăţător”.

A sudiat la Năsăud ,Gherla,Deva ajungând învăţătorul îndrăgit de al cărui nume se leagă generaţii de copii din 8 sate(pe parcursul a 19 ani), într-o vreme când şcolile n-aveau clădiri,elevii n-aveau manuale,iar dascălii erau mai slabi plătiţi ca astăzi.A obţinut peste tot rezultate deosebite şi a fost îndrăgit de cei pe care i-a luminat învăţându-i carte.La Rodna , împreună cu renumitul botanist Florian Porcius ,a iniţiat un comitet de sprijin pentru copiii săraci.Prin ”Cartea de citire” din 1982 dorea să contribuie la „dezvoltarea gustului de citire,la bunăstarea igienică,morală şi materială a scumpului nostru popor”.A publicat culegeri de creaţii populare,”Cărţile Săteanului” şi vestitele sale „Poveşti ardeleneşti”,”Novele şi schiţe”...

Alături de şcoala din Reteag, îi poartă astăzi numele cu mândrie şcolile din Sâncel jud Alba şi Orlat ,jud .Sibiu.

Cu ocazia celor 105 ani de la stingerea sa din viaţă, 15 din elevii şcolii din localitate,care îi poartă numele, împreună cu un grup de profesori ,în semn de omagiu, au adus şi sădit puieţi de prun şi cireş...în grădina celui care ne îndeamnă să fim buni gospodari (cum reiese şi din „Pomicultura” sa). Copii vrednici şi pomi cu rod bun cresc încă la umbra sa !

S-au perindat pe la Şcoala din Reteag profesori minunaţi precum Borza Gheorghe, cetăţean de onoare al localităţii ,autor al Monografiei Reteagului ,Covalcic Ioan,Oros Ioan,Mirică Anamaria ş.a.

Doamna prof. Florea Aurelia ,muzeograf la Casa memorială a marelui înaintaş,mereu prezentă la toate acţiunile şi activităţile care au dus la creşterea prestigiului şcolii şi localităţii, ne-a arătat numărul cel vechi din Gazeta de Duminică cu anunţul familiei scriitorului (a murit într-o luni,la 3 aprilie 1905 la vârsa de 52 ani,iar înmormântarea a avut loc joi) şi Gazea Transilvaniei şi nr 67 cu frumoasele cuvinte ale personalităţilor timpului adresate memoriei celui care continuă să fie modelul nostru de dascăl.

Prof.Ovidiu Bocşa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5