Ion Pop şi Traian Ştef, la Bistriţa, într-un eveniment dedicat Zilei Culturii Naţionale
În avanpremiera Zilei Culturii Naţionale, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a fost gazda lansării volumelor „Poezia românească neomodernistă”, de Ion Pop, „Ca o imensă scenă, Transilvania…”, de Mircea Zaciu şi „Epopeea șobolanului Louse”, de Traian Ștef, toate apărute la Editura Școala Ardeleană.
Evenimentul a fost deschis de managerul instituţiei, Ioan Pintea: „Îi mulţumesc domnului academician Ion Pop că face acest popas la Bistriţa, alături de prietenii Bibliotecii – Al. Cistelecan, Ion Mureşan şi Traian Ştef. Mă bucur că putem prezenta astăzi cartea monumentală a domnului Pop despre care recent istoricul literar Paul Cernat spunea că e cartea de critică literară a anului 2018, o carte care-l confirmă pe autorul ei în poziţia de cel mai important, consecvent şi credibil critic de poezie. Cartea lui Mircea Zaciu este foarte importantă pentru spiritul transilvan, precum şi cartea de poezie a lui Traian Ştef. Îi mulţumim şi editorului George Vasile Dâncu care a făcut ca această întâlnire literară să fie azi la Bistriţa”.
La rândul lui, managerul Editurii Şcoala Ardeleană, originar de pe meleagurile noastre, George Vasile Dâncu, a declarat: „Sper ca aceste cărţi să fie pe măsura valorilor apreciate şi comentate. Mi-ar plăcea ca în Anul Lecturii să fie o febră adevărată printre cititori, dar asta înseamnă educaţie şi manifestări adevărate care să-i convingă pe cititori. Mă bucur foarte mult pentru aceste cărţi şi pentru faptul că am început seria de autor Mircea Zaciu. Îl felicit şi pe părintele Pintea pentru ce face la Bistriţa. E o bibliotecă vie şi mă bucur că o astfel de instituţie se află în judeţul din care am pornit eu în lume”.
Academicianul Ion Pop a ţinut o adevărată conferinţă despre poezia românească neomodernistă: „Sunt onorat că sunt la Bistriţa alături de oameni pe care-i admir şi-i preţuiesc. Ioan Pintea e un om de mare energie spirituală care face lucruri extraordinare la Bistriţa. Cartea mea este oarecum neobişnuită în vremurile noastre pentru că lumea nu mai are răbdare să analizeze 100 şi ceva de poeţi. Am încercat să fac o viziune de ansamblu asupra unei lumi care se afla într-un con de umbră, şi mă refer în primul rând la generaţia şaizecistă”.
Despre volumul lui Traian Ştef, Ion Pop spune că: „În opera lui, importantă şi consistentă, volumul acesta aduce o clipă de destindere şi economie de energie imaginativă şi expresivă. Se vede faptul că frecventează şi poezia modernă şi antică. Este o carte pe care a scris-o să ne facă şi nouă plăcere”.
Criticul Al. Cistelecan de la revista mureşană „Vatra” a vorbit despre cartea lui Ion Pop ca un eveniment literar important, spunând că este şi o carte polemică, dar şi constructivă, fiind ca un templu în care au intrat toţi scriitorii şaisecişti.
Despre cartea regretatului profesor Mircea Zaciu spune că probabil a fost cartea lui de suflet, oglindindu-se responsabilitatea faţă de istorie, făcând un excurs documentat a spiritului transilvan.
La Traian Ştef, Cistelecan declară că găsim o mulţime de formule poetice, de la cele curate, din antichitate, până la variaţiuni ritmice, folclorice şi venind până la postmodernism.
Şi poetul Ion Mureşan a vorbit despre volumele lansate la Bistriţa, despre cartea criticului Ion Pop spunând că este una de generozitate, în care găsim simţul dreptăţii, dar şi răbdarea de a nu bifa cărţile ci de la le citi şi analiza: „A fi intelectual înseamnă să ai atitudine”.
Traian Ştef, redactor la revista orădeană „Familia”, a lecturat din proaspătul volum.
Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de autografe ale celor doi autori şi cu discuţii cu colegii scriitori bistriţeni.
De la Bistriţa, scriitorii au luat drumul spre Botoşani, acolo unde marţi vor fi ample evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu.
Adaugă comentariu nou