Istoria văzută la Festivalul Celtic Transilvania IV

Florin Săsărman

Reenectment-ul istoric a stat în centrul atenției la recent încheiatul Festival Celtic Transilvania, desfășurat între 21 și 23 iulie în vecinătatea Băilor Figa. Astfel, legendele cu celți, daci și romani au prins viață în satul celtic amenajat la doi pași de băi și înțesat de trupe de reenactment, venite din mai multe părți ale țării și avându-i ca oaspeți și pe luptătorii Asociației Terra Celtica din Polonia, care nu s-au menajat deloc atunci când a fost vorba să lupte, să exemplifice pe viu tehnicile și tacticile de luptă din perioada antică. Și, pentru ca rețeta evenimentului să fie completă, în fiecare dintre cele trei seri au fost programate concerte de folk-rock cu trupe din România, Polonia și Belarus, care au dezlănțuit un adevarat delir în rândul miilor de spectatori care au asistat la concerte.
L-am rugat pe istoricul Radu Zăgreanu, unul dintre organizatorii festivalului, să ne vorbească despre legătura istorică dintre acest loc și celți „Este o legătură destul de profundă! Chiar aici, la Băile Figa a existat o exploatare minieră, recunoscută pe baza descoperirilor arheologice și care ar fi început acum două mii de ani. Există câteva probe, deocamdată, care ar atesta că ea ar fi funcționat și în perioada în care celții existau în zonă, însă sunt dovezi clare că ea ar fi funcționat în perioada dacică. Deocamdată nu avem urme romane, dar aceasta nu înseamnă că ele nu ar putea fi descoperite ulterior. Putem spune că locația îmbină perfect ceea ce își dorește festivalul, adică o întâlnire între diferite civilizații, între diferite culturi și, prin trupele prezente aici, chiar între diferite genuri muzicale”.
Radu Zăgreanu susține că Festivalul Celtic Transilvania este singurul festival celtic din România și chiar din estul Europei. „Amalgamul acesta, care sună puțin dubios pentru cei care nu au participat la festival, a reușit să dea un produs destul de interesant care, dacă ar exista un interes mai mare, atât a autorităților locale, cât și a celor județene, ar putea deveni un brand pentru Bistrița-Năsăud. Festival celtic la noi în țară nu există și cred că este și singurul din estul Europei!” (Radu Zăgreanu).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5