Un alt tip de beclenar
Cu vreo trei ani în urmă, într-o zi de iulie, pe o căldură caniculară, amintind de poezia ,,Cuptor” a lui George Bacovia, reveneam în Beclean, de la Malin. M-am oprit la bancomatul Băncii Transilvania. Din cele două localuri ale lui Bachus, din apropiere, răsunau asurzitor și debordant, nelipsitele manele. Sub torida căldură a verii atunci am exclamat: ,,Orașul pute a manele!”, apoi mi-am adunat gândurile ,,impresioniste” într-un articol cu același titlu. Din păcate am renunțat să îl expediez lui Menuț Maximinian. Generalizam pripit, categorisind beclenarii ca maneliști și anteniști (,,Antena 3”).
Festivalul Celtic Transilvania, ediția a II-a, inclus în manifestările Zilelor Orașului Beclean, avea să-mi zdruncine din temelii această percepție simplistă despre conorășenii mei.
Cu acest prilej am descoperit beclenari dornici de cultură, de istorie și de muzică de bună calitate. Inițiativa organizării acestui festival, beclenarul irlandez Ovidiu Filip, s-a întâlnit cu avântul și cu optimismul unor tineri din orașul de pe Someș, care au dorit să arate că în Beclean se pot petrece fapte de cultură autentică. Lor li s-a adăugat girul științific al arheologului dr. Radu Iustinian Zăgreanu și antrenanta prezentare a actorului George Pișterean, protagonistul filmului ,,Eu când vreau să fluier, fluier”. Astfel istoria s-a îmbinat cu muzica rock, cu actoria. Am avut revelația de a întâlni la acest festival tineretul studios al Becleanului, foști elevi eminenți. ,,A fost altceva!”, au spus participanții la ineditul festival. Am cunoscut un alt tip de beclenar, nesubjugat de ritmul manelelor.
Locul ales pentru desfășurare aFestivalului Celtic Transilvania a fost bine gândit. Mai la vale, de platoul din fața intrării în BăileFiga, locația Festivalului Celtic Transilvania, se află un sit archeologic cu o vechime de peste 3000 de ani.
Regret doarcă nu mi-am mobilizat elevii cărora le-am fost diriginte pentru ca ei să se implice în activitățile atelierelor de reconstrucție istorică a vieții vechilor celți și daci. Felicitări tuturor celor care au reușit să readucă ,,trecutul în prezent”. Felicitări celor care au sprijinit această manifestare.
P:S. Nu mi-am putut imagina că melodia lu iGrigore Leșe, ,,Bucovina”, poate să răsune așa de frumos și așa de patriotic, pe sonurile muzicii rock
Citiţi şi:
- Celţii vin din trecut în prezent ca să consolideze prietenii transfrontaliere
- Festivalul frumoșilor nebuni
- Se conturează programul Festivalului Celtic Transilvania 2018. Vezi în ce perioadă va avea loc evenimentul, unic în România, la Băile Figa şi Beclean
- Istoria văzută la Festivalul Celtic Transilvania IV
- Festivalul Celtic Transilvania, la Beclean
Adaugă comentariu nou