ISU B-N anunţă programul ”Săptămânii Protecției Civile” din perioada 26 februarie – 4 martie
În contextul sărbătoririi ”Zilei Protecției Civile din România”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bistrița” al județului Bistrița – Năsăud propune o serie de activități sub egida ”Săptămânii Protecției Civile”, în perioada 26 februarie – 4 martie a.c., după cum urmează:
- Zilnic, până la ora 17.00 - ”Ziua Porților Deschise” la toate subunitățile inspectoratului, unde cei mici și adulții pot interacționa cu pompierii - salvatori din județul Bistrița – Năsăud, precum și vedea tehnica de intervenție intrată în ultimul an în dotarea unității noastre.
- 27 – 28 februarie a.c. - sesiuni de instruiri practice privind tehnicile de acordare a primului ajutor medical în situații de urgență (școli din localitățile Ciceu Mihăiești, Reteag și Palatul Copiilor din municipiul Bistrița)
- 28 februarie a.c., ora 10.00, exercițiu de alarmare publică ”Miercurea Alarmelor”
- 26-28 februarie a.c., exerciții de evacuare la nivelul unităților de învățământ din localitățile Tureac, Tiha Bârgăului și municipiul Bistrița
- 28 februarie a.c., ora 12.00, ceremonial militar cu ocazia Zilei Protecției Civile din România, la sediul inspectoratului din municipiul Bistrița, strada Sigmirului nr. 16
- 02-03 martie a.c. puncte de informare preventivă în zona mall-urilor din municipiul Bistrița pe diferite teme: prevenirea incendiilor, acordarea primului ajutor de bază (pentru exersarea/învățarea măsurilor de prim ajutor de bază, utilizarea defibrilatoarelor, tratarea arsurilor), oferta educațională (cariera în domeniul situațiilor de urgență) și programul nostru de voluntariat (informații generale)
- 03 martie a.c., organizarea ”Zilei educației preventive în lăcașurile de cult” (desfășurarea de activități de informare preventivă la obiective de cult, premergător sau după încheierea slujbelor religioase).
Activitățile organizate în această săptămână, cu precădere cele de informare preventivă și exercițiile structurilor operative, vor beneficia de sprijinul și implicarea autorităților publice locale, prin serviciile voluntare pentru situații de urgență organizate la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale.
Info background.
Protecția civilă a luat fiinţă în anul 1933 în România, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”.
Numită şi „arma celor aflați în nevoie”, sub deviza „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.
La nivel național, din anul 2004 activitatea de protecţie civilă se desfăşoară în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar la nivel județean, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bistrița” al județului Bistrița - Năsăud.
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU „BISTRIŢA”
Citiţi şi:
- Cu viaţa mea, apăr viaţa! Ziua Protecției Civile, marcată la Bistrița!
- 80 ani de Protecţie civilă în România
- Dublă sărbătoare la ISU BN: Ziua Protecției Civile şi depunerea Jurământului Militar a celor 32 de soldați profesioniști
- 28 FEBRUARIE- ZIUA PROTECŢIEI CIVILE ÎN ROMÂNIA
- Ziua Protecţiei Civile din România. Inspectorul şef ISU BN, Constantin Florea: În judeţ, avem 66 de adăposturi, care trebuie eliberate în 24 de ore!
Adaugă comentariu nou