28 FEBRUARIE - ZIUA PROTECŢIEI CIVILE ÎN ROMÂNIA

La 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468, se aprobă ,,Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop ,,să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Prin prevederile sale detaşează net apărarea pasivă de apărarea activă. Acest moment este considerat data de naştere a protecţiei civile.

Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la ,,apărare pasivă” la ,,apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la ,,apărare civilă” în 1978 şi la ,,protecţie civilă” în 1994. Revoluţia din decembrie 1989 a creat condiţii optime perfecţionării activităţii pe linie de apărare civilă, înscriindu-se în procesul de democratizare iniţiat de acest act istoric. Astfel, România a ratificat prin Decretul nr. 224 din 11 mai 1990 Protocoalele adiţionale I şi II la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protecţia victimelor conflictelor armate.

Începând cu data de 15.12.2004, Inspectoratul de Protecţie Civilă Judeţean Bistriţa - Năsăud fuzionează cu Grupul de Pompieri BISTRIŢA formând Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă BISTRIŢA al judeţului Bistriţa-Năsăud. Serviciul de urgenţă profesionist este constituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în scopul managementului situaţiilor de urgenţă pe tipurile de risc din zona de competenţă.

De-a lungul anilor, indiferent sub ce denumire s-a aflat şi din ce structură a făcut parte, ,,Protecţia Civilă din România” a desfăşurat o intensă activitate, ajungând în prezent să-şi demonstreze poziţia bine meritată de mesager al omeniei, priceperii şi tenacităţii româneşti, afirmându-şi constant dimensiunea sa internaţională sub deviza ,,CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”

Astăzi, la ceas aniversar, le dorim tuturor colegilor care luptă sub această armă, un călduros LA MULŢI ANI !

Informaţii primite de la inspectorul şef, maior,

dr. ing. Constantin FLOREA.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5