ITRSV: Există pericolul creării monopului străin pe prelucrarea masei lemnoase

 

Inginerul Şef Istrate Şteţco de la Inspectoratul  Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bistriţa-Năsăud a prezentat, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, principalele modificări pe care ar urma să le comporte Codul Silvic, dar şi punctul de vedere al instituţiei pe această temă.

Tema a fost adusă în atenţie odată cu lansarea dezbaterii publice, în urma publicării pproiectului de Cos Silvic pe site-ul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

          În fapt, noul act normative îşi propune o exploatare raţională a pădurilor prin reducerea tăierilor ilegale, creşterea gradului de precizie a măsuratorilor volumetrice, fiind transpusă prin interzicerea vânzării de masă lemnoasă pe picior începand cu data de  01.01.2014.

      “Din punctul nostru de vedere este o propunere măreaţă, este în concordanţă şi cu ceea ce se întâmplă în restul ţărilor europene, cu cele reclamate şi de către Curtea de  Conturi a României, dar dacă nu este gestionată în mod corect, pe termen mediu şi lung există pericolul creării monopului străin pe prelucrarea masei  lemnoase cu toate consecinţele negative care decurg de aici”, a punctat Şteţco.

          Acesta a menţionat că înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, prin tratarea ca faptă penală a oricarui delict silvic, are drept rezultat aglomerarea procurorilor. “Şi în acest caz există pericolul să avem un număr foarte mare de persoane cercetate penal, se vor bloca parchetele, iar rezultatul final să nu fie cel scontat. Considerăm că menţinerea unei limite valorice a prejudiciului de la care fapta să fie considerată infracţiune, ar fi demn de luat în seamă pentru a nu se crea blocaje şi de asemenea am dori ca infracţiunile  silvice sa fie infracţiuni cu grad de pericol social, aşa cum sunt în actualul cod silvic”, a motivate şeful ITRSV Cluj-Napoca.

Nu în ultimul rând, silvicultorii au punctat necesitatea rezolvarea problemelor legate de pădurile neadministrate, dar şi administrarea micilor proprietăţi. Drept măsuri pentru această situaţie, ITRSV a menţionat posibilitatea "preluarii în pază a pădurilor neadministrate, compensaţie de 2 mc/ha, un impozit suplimentar pentru pădurile neadministrate, interzicerea predării pădurii către proprietar în cazul rezilieri contractelor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5