PSIHOLOGIA VIEŢII

Joia dulce

John Steinbeck – şi cartea sa: “Joia dulce”- Am selectat câteva gânduri spre meditaţie.

"E mai bine să se mulţumească cu contemplarea atentă a unei lumi în care frumuseţea tronează veşnic pe un soclu de urâţenie. Luaţi soclul, şi frumuseţea piere din faţa ochilor."

Mi se pare interesantă această idee, de fapt noi, numai prin comparaţii vedem unele lucruri mai frumoase sau mai puţin frumoase. Prin contrast ne dăm seama de valoarea cuiva, a unui lucru sau a unei fiinţe. De mult ori acelaşi lucru comparat cu altele diferite, poate să ni să pară odată frumos şi altă dată mai puţin frumos. Psihologia susţine că diferenţele omul le percepe mai uşor decât asemănările. Avem nevoie de diferenţe şi contraste pentru o cunoaştere mai precisă.

"Bărbatul care ştie totul despre femei, nu ştie nimic despre una singură."

Aceste cuvinte îmi sugerează că fiecare fiinţă este o unicitate, o personlitate irepetabilă, şi nici femeia, şi nici bărbatul nu pot fi reduşi la unele legi generale, specifice genului... Fiecare om este un univers, care nu funcţionează după aceleaşi trebuinţe, motivaţii, unii au motive de nivel inferior sau mediu, alţii motive superioare care mobilizează resursele energetice. Fiecare om are un sistem de valori aparte, clădit cu multă migală de-a lungul timpului, la care tot mai greu renunţă. Fiecare persoană are vise împlinite şi neîmplinite, emoţii recunoscute şi tăinuite, fapte lăudabile şi erori comise cu sau fără intenţii. Fiecare om are altfel de realizări, în diverse domenii, cu diferite semnificaţii pentru trecut, prezent sau viitor. Fiecare individ doreşte ceva, suferă din anumite motive, se enervează din când în când, se apropie mai tare sau mai puţin de alţi oameni, îi îndrăgeşte sau îi foloseşte, îi iubeşte sau îi sacrifică, îi fetişizează sau îi dispreţuieşte. Astfel, că despre nimeni nu putem şti totul. De multe ori ne surprindem noi pe noi cu comportamente inedite şi cu siguranţă că pe ceilalţi şi mai mult.

"În primul rând oamenii nu ştiu ce vor, în al doilea nu ştiu să obţină ce vor şi în al treilea rând nu ştiu să profite de ceea ce au."

Mai ales variantele 2 si 3 ni se întâmplă şi nouă. De multe ori nu avem resursele umane sau materiale necesare sau nu cunoaştem metodele adecvate de a realiza ceea ce dorim. Sau nu putem socoti în mod corect timpul cel mai oportun pentru o intervenţie.

Şi cel mai mult greşim atunci, când nu ştim să profităm de ceea ce avem. Acest demers solicită o bună cunoaştere de sine şi o eficientă autovalorizare a capacităţilor, abilităţilor, disponibilităţilor proprii, dar şi un sprijin uman din partea altora care recunosc în noi diferite valori şi ne încurajează în direcţia autorealizării.

”Joia dulce” , fiind un roman dinamic, spiritual, cu o portretizare şi atmosferă deosebită, o recomand cu siguranţă iubitorilor de literatură , iar pe scriitorul John Steinbeck, distins cu Premiul Pulitzer şi Premiul Nobel pentru literatură, datorită celebrităţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5