Jurnal ziditor, de suflet, al protopopului Vidican
-
View the full image
Alexandru Vidican
Părintele protopop Alexandru Vidican, om ales între aleşii Bisericii Mame Ortodoxe, ne oferă, după şapte ani de păstorire a Protopopiatului Ortodox Bistriţa posibilitatea de a ne întâlni şi noi cu viaţa duhovnicească şi pământeană a dânsului prin intermediul jurnalului „7 ani în simple întrebări”, apărut la Editura Karuna. Ne întâlnim cu reflecţiile personale asupra vieţii binecuvântată de Dumnezeu prin îngăduinţa de a sluji la altar. La anii deplinei maturităţi, gândul îl duce pe părinte pe poteca amintirilor, la anii copilăriei, pe care-i simte „ca o reprezentare a raiului ceresc”.
Părintele vine de la Căianu Mare, dintr-o adevărată familie de ţărani în care munca era la ordinea zilei. Astăzi, jugul carului este atârnat „ca o relicvă pe poarta şurii”, însă în trecut era aducător de hrană în familia cu patru copii. Tata, un om respectat în sat, se ocupa, ca mai toţi căienarii, de voştinărit, impresionante fiind momentele vacanţei petrecute de tânărul student, alături de tatăl lui, prin ţară, în câştigarea banilor prin preluarea fagurilor şi a cerii de albină. În momentul în care un profesor, văzând ce sacrificiu face tânărul, îl întreabă de ce nu se face măcar tractorist, acesta răspunde: „mulţumesc pentru sfat, domnule profesor, sunt student şi dacă părinţii ar avea o altă meserie aş fi fost tot alături de el”.
Adevărată pildă pentru tinerii de azi, adevărată filozofie. Hirotonit la Parohia Ortodoxă Livezile în 1981, Alexandru Vidican rămâne, până în ziua de astăzi, pe aceste plaiuri, fiind iubit de credincioşi pentru care părintele este „o liturghie după liturghie”. „Harul este o energie necreată a lui Dumnezeu dat omului prin unirea cu Hristos la botez, de la Duhul Sfânt”, spune părintele, care în fiecare zi ni-l aduce pe Hristos printre noi cu o sensibilitate de înger, cu o voce graţioasă şi, în acelaşi timp, puternică în slujirea la Sfântul Altar.
Interesante sunt întâlnirile cu filozofii Constantin Noica şi Nicolae Steinhardt, dar şi cu alte personalităţi ale României. Volumul prezintă adevărate pagini de liturghie sufletească, dar şi aspecte din viaţa personală a părintelui, alături de soţia Rozica şi copiii Emanuel şi Emanuela.
Ziditor de credinţă ortodoxă, protopopul Alexandru Vidican este, neîndoios, reprezentarea îmbinării perfect dintre dascăl formator al tinerilor ce propovăduiesc la altarele creştine cuvântul Domnului şi promotor modern al credinţei tradiţionale româneşti”, afirmă în prefaţă jurnalistul Tiberiu Irimia.
Astăzi, de la ora 11.45, părintele protopop lansează Monografia Protopopiatului Ortodox Bistriţa, un adevărat act de curaj, apărut tot cu sprijinul Editurii Karuna. La Centrul Cultural Municipal Bistriţa se va scrie istoria Bisericii Ortodoxe din arealul Bistriţa prin lansarea monografiei. Pentru toate aceste cărţi ziditoare de suflete şi pentru activitatea de 27 de ani în slujba credinţei, părintele protopop merită tot respectul şi toate felicitările noastre.
Citiţi şi:
- MONOGRAFIA PROTOPOPIATULUI ORTODOX BISTRITA, O LUCRARE DE REFERINŢĂ
- Monografia – album a Protopopiatului Ortodox Bistriţa, ediţia a II-a
- Cuvinte pentru suflet cu protopopul Alexandru Vidican
- O filă de istorie în Cartea de Aur a Protopopiatului Bistriţa
- „Protopopiatul Ortodox Român Bistriţa – Monografie – Album”
Adaugă comentariu nou