O filă de istorie în Cartea de Aur a Protopopiatului Bistriţa

Momente de înaltă trăire sufletească pentru Protopopiatul Ortodox Bistriţa, ieri, la Centrul Cultural Municipal Bistriţa, când sub coordonarea părintelui protopop Alexandru Vidican s-a scris o filă de istorie în cartea de aur a Bisericii Ortodoxe, prin apariţia albumului monografic „Protopopiatul Ortodox Român Bistriţa”. Sub binecuvântarea Înalt Prea Sfinţiei sale Bartolomeu Anania, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, la şapte ani de la încredinţarea protopopiatului, părintele Vidican aduce, prin intermediul acestui volum-document, cu sprijinul Editurii Karuna (Mariana Pop şi Tiberiu Irimia) prima lucrare care adună cele 100 de parohii între coperţile aceleiaşi cărţi.

În moderarea teologului Alexandru Pugna, în prezenţa preoţilor din protopopiat, sărbătoarea a început prin clipele muzicale venite din glasurile îngereşti ale preoţilor din corala „Osana” care au interpretat patru piese religioase, dar şi patriotice. Au vorbit despre măreţul fapt primarul Bistriţei - Ovidiu Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean – Liviu Rusu, consilierul superior de la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale – Dana Văran, istoricul Vasile Duda şi directorul Karuna – Tiberiu Irimia. Toţi au căzut de acord că ne aflăm în faţa unei istorii scrisă fără resentimente, în care se oglindesc nu numai datele istorice, ci şi aspectele culturale şi sociale, fiind un reper important pentru viaţa comunităţii, dar şi un instrument de lucru pentru cei care vor studia de acum istoria ortodoxiei pe aceste plaiuri. Cartea, bogat ilustrată, cu instantanee ale bisericilor şi a celor care slujesc la altarul acestora, oglindeşte, prin datele prezentate, viaţa bogată a comunităţii ortodoxe din jurul Bistriţei.

În finalul manifestării, părintele protopop Alexandru Vidican a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în acest proiect pilot, menţionând că răsfoind monografia, cititorul poate să se regăsească într-una din bisericile prezentate sau, imaginar, în altă biserică ce i-a legănat copilăria şi s-a păstrat cu grijă pe drumul desăvârşirii morale ca bun creştin şi bun român. În acest album-monografie ne regăsim în taina botezului, în sărutul binecuvântat al cununiei, în cererile şi împlinirile rugăciunilor, ca şi în locul de întâlnire cu veşnicia, având bucuria duhovnicească de a călători, prin scris, spre cerescul drum prin intermediul păstorilor noştri. Pentru activitatea dedicată bisericii, dar şi pentru iniţiativa editării monografiei, protopopul Alexandru Vidican a primit din partea Organizaţiei Pro Apărarea Drepturilor Omului (preşedinte Doina Orza) diplomă de excelenţă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5