Kinetoterapia: pentru ce afecțiuni este recomandată?
Kinetoterapia, după cum indică și numele, este o terapie prin mișcare ce poate restabili mobilitatea și unele funcții în cazul persoanelor care au fost afectate de o accidentare, dureri cronice sau anumite boli. Poate fi și profilactică, putând contribui la menținerea unei stări generale de sănătate cât mai bune. Totodată, poate ajuta la ameliorarea problemelor de mers sau coordonare asociate cu progresia unor afecțiuni grave precum boala Parkinson. Tipurile de exerciții pe care le poate implica o ședință de kinetoterapie sunt utile pentru persoane de toate vârstele, inclusiv copii și bebeluși. [1]
Totodată, lista de afecțiuni pentru care kinetoterapia sau gimnastica medicală este recomandată este destul de variată, putând avea un impact pozitiv asupra întregului corp, inclusiv a stresului sau a oboselii cronice. Iată câteva situații în care poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătate.
Afecțiuni ortopedice
Kinetoterapia este esențială pentru ameliorarea simptomelor asociate cu anumite afecțiuni musculo-scheletale. Prin urmare, poate contribui la restabilirea funcționalității și reluarea activităților zilnice în cel mai scurt timp indiferent dacă accidentul, boala, sau intervenția chirurgicală a afectat oasele, mușchii, ligamentele și tendoanele, articulațiile sau țesutul conjunctiv.
Adresându-te unei baze de recuperare: kinetoterapie specializate, vei putea beneficia de:
-
Evaluarea mobilității și a tonusului muscular;
-
Alegerea exercițiilor fizice potrivite;
-
Executarea corectă a exercițiilor;
-
Sfaturi și recomandări utile pentru a gestiona cât mai bine leziunea sau afecțiunea curentă și a evita probleme de sănătate ulterioare.
Kinetoterapia poate fi o opțiune de tratament primară sau complementară în special în cazul următoarelor afecțiuni ortopedice:
-
Instabilitatea genunchiului;
-
Luxații și entorse;
-
Fracturi;
-
Dureri de articulații;
-
Rupturi parțiale de tendon;
-
Fasceită plantară.
Atunci când este folosită pentru recuperarea după o intervenție chirurgicală, precum înlocuirea de șold sau de genunchi, kinetoterapia poate contribui la diminuarea durerilor, normalizarea mersului și extinderea diversității de mișcări care pot fi efectuate. Totodată, poate avea efecte pozitive asupra echilibrului, coordonării sau creșterii rezistenței. [1, 2]
Afecțiuni neurologice
Kinetoterapia este o formă de tratament recomandată și atunci când limitările fizice constatate sunt cauzate de o boală neurologică. Câteva exemple sunt:
-
Atacul vascular cerebral;
-
Distrofia musculară;
-
Leziunile traumatice craniocerebrale;
-
Scleroza multiplă;
-
Boala Parkinson;
-
Leziunile măduvei spinării;
-
Paralizia Bell.
În funcție de diagnostic, deficiențele motorii înregistrate pot implica paralizie, tremor, spasm, ataxie (pierderea coordonării voluntare) sau lipsa senzațiilor în anumite zone. Aceste simptome sunt posibile pentru că leziunile înregistrate la nivelul sistemului nervos central pot conduce la deteriorarea căilor aferente și eferente responsabile pentru transportarea semnalelor nervoase către și dinspre mușchi și organe. [1, 2]
Probleme de postură
Postura reprezintă poziția adoptată de corp atunci când stai în picioare sau așezat, descriind modul în care coloana vertebrală se aliniază cu zona capului, umerii și șoldurile. O poziție incorectă poate conduce la dureri de gât, spate sau cap și inclusiv accidentări în timpul diverselor activități zilnice. Kinetoterapia poate ajuta prin întărirea mușchilor problematici sau relaxarea celor încordați. Totodată, poate îmbunătăți flexibilitatea articulațiilor rigide sau stabilitatea celor excesiv de mobile.
Principalele probleme de postură pentru care această terapie prin mișcare este recomandată sunt:
-
Lordoza - curburile naturale ale coloanei vertebrale din zona cervicală și lombară devin excesiv de accentuate cauzând slăbiciune musculară în anumite zone;
-
Cifoza - implică o rotunjire exagerată a spatelui și poate provoca un anumit dezechilibru muscular;
-
Scolioza - presupune o curbură laterală a coloanei vertebrale care poate fi corectată prin întărirea mușchilor spatelui responsabili pentru susținerea coloanei vertebrale. [3]
Dacă te confrunți cu astfel de afecțiuni ortopedice, neurologice sau cauzate de o postură incorectă, poți depăși problemele de mobilitate, echilibru și coordonare experimentate prin intermediul ședințelor de kinetoterapie. Totodată, vei diminua și nivelul durerilor resimțite. Pentru rezultate optime este necesară o abordare personalizată recomandată de specialiști în domeniu.
Imaginea poate fi descărcată de aici.
Bibliografie:
-
Savic, Kosta. “Kinesitherapy: One of the Most Important Aspects of Medical Rehabilitation.” Medical Review, vol. 58, no. 11-12, 2005, pp. 553–557, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16673857/. Accesat la 3 Feb. 2023.
-
“Positive Health Online | Article - Kinesiology and Its Applications.” Positivehealth.com, 2023, www.positivehealth.com/article/kinesiology/kinesiology-and-its-applications. Accesat la 3 Feb. 2023.
-
Hecht, Marjorie. “The 4 Main Types of Posture.” Healthline, Healthline Media, 19 Nov. 2020, www.healthline.com/health/bone-health/the-4-main-types-of-posture. Accesat la 3 Feb. 2023.
-
Citiţi şi:
- Tipuri de orteze: cum să le alegi în funcție de nevoi
- Cum poți trata afecțiunile coloanei vertebrale?
- Ajută-l pe copil să se dezvolte CORECT cu kinetoterapia pentru bebelusi!
- Care sunt cele mai indicate produse împotriva durerilor de spate?
- 4 cauze ale apariției cirozei hepatice și ce trebuie să știi despre ele
Adaugă comentariu nou