Ajută-l pe copil să se dezvolte CORECT cu kinetoterapia pentru bebelusi!
Lâu, lăţuşca, lămulică… Râu, răţuşcă, rămurică a devenit corect pronunţat corect cu ajutorul logopedului şi cu multă răbdare. Dar, dacă am avut grijă de pronunţie, pentru dezvoltarea cât mai bună a corpului copilului de ce să nu apelăm tot la un specialist? Fizioterapeutul pediatru este cel care ştie să “vorbească” cu muşchii şi articulaţiile lui bebe şi copilulului (până la 18 ani) astfel încât să se mişte cât mai bine, să meargă corect şi să se dezvolte frumos şi sănătos!
Cum ajută echipa de fizioterapeuţi
La Fiziolife Medica, de exemplu, se începe întotdeauna cu întrebările: “Ce va funcţiona pentru acest bebe?”, “Ce este potrivit pentru familie?”.
Kinetoterapia este utilă şi va face parte din planul de tratament, cu toate acestea se gândeşte în termeni de mix de terapii, toate cele care îl pot ajuta pe copil. Echipa nu înseamnă doar specialişti aflaţi sub acelaşi acoperiş al clinicii de recuperare, ci mai multe idei, planificare şi consultare împreună pentru fiecare pacient, pentru a ajuta familia.
Kinetoterapia profilactică
Este excelentă în orice perioadă de viaţă, începând de la bebelus, copil mic, pâna la vârsta de 18 ani şi ca adult. În funcţie de gradul de dezvoltare al micuţului, fizioterapeutul pediatru ştie cum să alcătuiască un program ce conţine şi multe elemente de joc, îmbinând exerciţii specifice vârstei lui cu tehnici de masaj şi kinesiotaping, dacă este nevoie.
Prin aceste exerciţii, bebe va obţine:
· Mai bună dezvoltare generală, îmbunătățirea abilităților de mișcare;
· În mod specific, creşterea abilităților motorii cum ar fi șezutul, statul în picioare şi mersul pe jos, îmbunătățirea flexibilității, forței și rezistenței;
· Dezvoltarea echilibrului, a percepţiei propriului corp;
· Agilitate, coordonare mai bune, creşterea forţei musculare;
· Respiraţie mai bună, mai eficientă.
În clinica Fiziolife Medica, sub îndrumarea dr. Cristian Dumitrache, fizioterapeuţii obţin rezultate excelente atât pentru micuţii care au nevoie de mai multă mişcare şi un tonus îmbunătăţit, cât şi pentru cei cu afecţiuni, pentru copiii care practică un sport la nivel de performanţă, copiii cu grade diferite de obezitate. Specialiştii fizioterapeuţi sunt absolvenţi ai facultăţii de profil, a unor mastere şi multe cursuri ce le oferă suport ştiinţific mereu updatat cu care să ajute cât mai mulţi copii.
Kinetoterapie curativă
De exemplu, un copil care pare mai “încet”, sau cu tonus mai scăzut, ar putea lucra cu un terapeut în sala de gimnastică într-un program de antrenament general dar şi de coordonare, de stimulare a unor reflexe, întărirea musculaturii în modul de joc, multe jocuri pentru forţă, echilibru şi conştientizarea corpului.
Pentru un sugar cu torticolis (dificultate de contracţie a musculaturii gâtului, congenitală, de obicei) sau plagiocefalie (situaţie legată de forma a capului), părinții și copilul se întâlnesc la clinică împreună cu terapeutul pentru a lucra la exerciții de întindere (stretching) și poziționare. Părinții învaţă cum să poziționeze copilul pentru activități de zi cu zi, cum ar fi să stai pe un scaun auto, în patuţ, pentru somn, în scoică de odihnă pentru zi – utilizând masaj, întinderi, suporturi.
Un copil care dă semne că vrea să înveţe să meargă poate fi antrenat prin anumite exerciții pentru a-i încuraja statul în picioare și pentru a dezvolta abilitățile necesare pentru mers. Părinților li se poate oferi un program acasă pentru a lucra la aceste abilități acasă – este important ca bebe sa fie pregătit şi nu forţat.
În toate cazurile, kinetoterapeutul oferă copilului un program personalizat pentru a răspunde celor mai importante nevoi ale acestuia.
Kinetoterapiei ii sunt des alăturate în schema de tratament:
· Masajul – care stimulează plăcut receptorii pielii şi relaxează musculatura, stimuleaza circulaţia şi, în paralel, familiarizează copilul cu mici manevre care îmbunăţesc mişcarea în articulaţii şi stretchingul.
· Kinesiotaping-ul – poate fi utilizat pentru protecţia unei articulaţii, controlul edemului, antrenament proprioceptiv, facilitare sau relaxare musculară
Mai multe afecţiuni pot fi tratate cu kinetoterapie, prin exerciţii adecvate vârstei şi stării micului pacient. Iată câteva exemple:
· Afecţiuni congenitale - picior strâmb congenital (picior talus valgus, metatarsus varus, metatarsus adductus, varus equin, picior scobit etc); afecţiuni ale articulaţiei şoldului (displazii de şold, coxa antetorsa, coxa vara, coxa valga, deformări de bazin, etc); torticolis congenital şi postural; plagiocefalii; paralizia obstetricală a plexului brahial, paralizii, hemiplegii, deformări ale cutiei toracice, sindrom Down, hiperlaxitate ligrmanetară;
· Afecţiuni dobândite - deviaţii posturale ale coloanei vertebrale (scolioză, cifoza “de telefon” sau “text neck” la preşcolari, şcolari şi până la 18 ani, etc), miopatii;
· Patologie post-traumatică – entorse, luxaţii, post-fractură şi imobilizare gipsată.
· Tulburări din spectrul autist, paralizie cerebrală, tulburări de coordonare, distrofie musculară
· Obezitate, sportivi
Ce rol pot juca părinții?
Părinții pot fi foarte implicați în programul de kinetoterapie pentru bebelusi.
Asistând la sedinţa de recuperare medicală au posibilitatea să şi discute în acel timp cu fizioterapeutul şi să ofere infomaţii despre bebelus, despre copil – ce program are acasă, la grădiniţă, şcoală – şi dacă apar schimbări în bine după o perioadă de terapie.
Schemele de tratament pot avea şi o componentă ce poate fi aplicată acasă, până la următoarea şedinţă. Aici intervine fizioterapeutul care explică şi îl învaţă pe părinte cum să procedeze pentru fiecare exerciţiu. O înregistrare a modului cum execută fizioterapeutul ajută acasă, ca reper de corectitudine, dar nu va exclude niciodată lucrul la sală, în clinică, cu specialistul.
Un program ales de către specialist şi respectat, executat la timp, fără amânare, ajută atât la tratarea patologiei şi ameliorarea stării copilului care are nevoie, cât şi în cazul copiilor sănătoşi, pentru o dezvoltare cât mai bună şi o evoluţie frumoasă!
Citiţi şi:
- Kinetoterapia: pentru ce afecțiuni este recomandată?
- Cat de necesara este kinetoterapia in procesul de recuperare a pacientilor?
- Servicii gratuite de kinetoterapie şi stimulare multisenzorială pentru copii cu tulburări din spectrul autist
- Cum recunoști spondiloza cervicală? Simptome și tratament
- Cum poți trata afecțiunile coloanei vertebrale?
Adaugă comentariu nou