La Budeşti… în Săptămâna „Şcoala altfel”

prof. Augustin Rus, Şcoala Gimnazială Budeşti

Pentru toţi preşcolarii şi elevii de la Grădiniţa şi Şcoala Gimnazială din Budeşti, săptămâna 7-11 aprilie 2014 a fost o săptămână cu activităţi foarte variate, care au dat posibilitatea fiecărui preşcolar şi elev să-şi dovedească unele abilităţi, să-şi cunoască mai amănunţit geografia şi istoria localităţii în care trăiesc, să observe dotarea şi modul de intervenţie al Poliţiei şi Pompierilor, să viziteze Grupul Şcolar „S. Micu” din Sărmaşu, jud. Mureş, să participe la crosul Gabriela Szabo de la Bistriţa, la un concurs zonal de şah la Lechinţa, la acţiuni de ecologizare, să se pregătească pentru întâmpinarea Marii Sărbători a Creştinătăţii – Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Cadrele didactice au respectat recomandarea doamnei inspector şcolar general referitoare la faptul ca toate activităţile să bine dispună pe cât mai mulţi participanţi, să se poată forma grupe în funcţie de preferinţe, să se folosească beneficiile muzicii şi ale aerului curat.

Activităţile propuse şi desfăşurate au scos în evidenţă capacitatea cadrelor didactice de a selecta teme (nu pentru acasă) diverse, care să dea posibilitatea majorităţii elevilor să facă ceea ce le place, să-şi însuşească cunoştinţe şi deprinderi, să-şi satisfacă curiozităţi etc., pe care, în cadrul lecţiilor organizate după programe şi manuale, nu le au. A vedea concret dotarea Poliţiei şi a Pompierilor, a manevra, sub strictă supraveghere, logistica acestora, a te simţi protejat de o vestă antiglonţ şi o cască, a pune furtunul cu apă al pompierilor pe focarul unui incendiu, a suna alarma de la o maşină SMURD, a înţelege importanţa acestor servicii pentru protecţia şi salvarea oamenilor şi a bunurilor acestora, a câştiga un premiu III la concursul zonal de şah de la Lechinţa, a te situa în primele 20 de locuri la crosul Gabriela Szabo de la Bistriţa, a susţine o scurtă repriză de fotbal şi volei în sala de sport a Grupului Şcolar „Samuil Micu” din Sărmaşu, jud. Mureş, a picta pe sticlă şi a confecţiona, prin împletire, suport pentru pictura realizată, a încondeia ouă şi confecţiona felicitări, a marca, prin muzică şi vers, rostit în mai multe limbi, Sărbătorile Pascale, a călători prin lumea poveştilor şi a interpreta rolul unor personaje etc., sunt activităţi ce au stârnit interesul elevilor în această săptămână.

Atunci când s-a luat această hotărâre referitoare la o săptămână de Şcoală altfel, am fost cam sceptic, nu i-am văzut utilitatea, era ceva nou ce nu mai făcuserăm până atunci, ceva ce ieşea din tiparele obişnuite ale activităţilor didactice, ceva pentru care nu am fost pregătiţi în mod special. Obişnuit însă să nu discut ordinele şi instrucţiunile Ministerului, m-am străduit ca, împreună cu colectivul didactic din care fac parte, să organizăm cât mai bine activităţile din această săptămână. Concluzia la care am ajuns, după 3 ani de la desfăşurarea ei, este aceea că ea a fost bine gândită, că dă posibilitatea cadrelor didactice să-şi pună în valoare capacitatea lor ştiinţifică şi organizatorică, iar elevilor posibilitatea de a face ceea ce le place, în afară de lecţii. Propun însă ca această săptămână să fie planificată la sfârşitul fiecărui semestru şcolar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5