ZIUA VOLUNTARILOR MICI ȘI MARI LA BUDEȘTI
În satele comunei Budești în ziua de 2 aprilie 2016 au avut loc mai multe activități al căror numitor comun a fost voluntariatul.
Elevii școlilor din unitățile de învățământ din comuna Budești au participat la proiectul inițiat de Asociația Tășuleasa Social, Die Johanniter, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud sub genericul „Ziua Bună, Ziua Voluntarilor Mici”, prin activități de curățenie și întreținere a cimitirelor din satele unde ei locuiau – Budești, Budești-Fânațe, Țagu și Țăgșor. Învățătorii și profesorii diriginți au explicat din timp elevilor că fiecare comunitate are, de obicei în apropierea bisericii, un cimitir unde se odihnesc după sfârșitul vieții pământești, oamenii care au trăit în satul respectiv, că mulți avem rude apropiate, cunoscuți, prieteni ce se află aici, că avem datoria să le întreținem mormintele, să aprindem o lumânare, să spunem o rugăciune și să ne facem semnul crucii. După ce au văzut cum arată acest spațiu, elevii sub îndrumarea învățătorilor și profesorilor, alături de alți săteni care au răspuns chemării preoților, au participat împărțiți în mai multe grupe la adunarea resturilor de candele și lumânări , la îndepărtarea unor resturi vegetale, la văruirea unor pomi etc. depozitând în saci menajeri aceste resturi care au fost duse și depozitate spre a putea fi predate firmei de salubrizare. Reprezentanți ai Asociației Tășuleasa Social, preoții din Parohii, au apreciat activitatea desfășurată, le-au oferit la final turtă dulce, cozonac, suc, apă minerală, le-au făcut fotografii, au înmânat Școlii Gimnaziale din Budești o Diplomă de participare, i-au îndemnat să mai participe ca voluntari și la alte activități.
În hotarul satului Budești-Fânațe, pe un teren degradat situat pe pășune din partea de sud a localității, Primăria Comunei Budești, Consiliul Local, cu sprijinul organizației Cercetașii Bistriței, Colegiului Tehnic Infoel Bistrița și SNAC Infoel Bistrița, care au reușit să mobilizeze peste 130 de voluntari, ce au fost transportați de TransMixt și Matei Trans, a unor elevi de la Grupul Școlar „Samuil Micu” din Sărmaș, a numeroși locuitori din satele comunei, a unor reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Poliției, ai unor bănci, a unor oameni de afaceri importanți din județ, a preoților din parohii, sub îndrumarea specialiștilor de la Ocolului Silvic Experimental Lechința, au reușit să planteze puieți pe o suprafață de aproximativ 2 ha. Activitatea, desfășurată tot sub semnul voluntariatului, a dat posibilitatea participanților în număr de aproximativ 250 să îmbine pe parcursul câtorva ore utilul cu plăcutul, să beneficieze de razele plăcute ale soarelui, de efectul unor adieri de vânt, să admire de pe o înălțime,spre est culmile înzăpezite ale Munților Rodnei și Călimaniului iar spre vest crestele Apusenilor, să vadă că puieții de salcâm plantați anul trecut s-au prins în cea mai mare parte, să asculte o muzică antrenantă susținută de formația THE BOULEVARD din Bistrița, să servească o porție de fasole preparată la ceaun de către angajatele Primăriei (care merită toată aprecierea).
Printre participanți se puteau vedea la treabă familii cu toți membrii lor cum ar fi cea a lui Dorhoi, Codrea, Oltean, Brătfălean, etc. oameni trecuți bine de tinerețe care au fost și ei prezenți (ex. Rus Ionaș), cadre didactice însoțite de grupuri de tineri care aveau spor în ceea ce făceau, adeverind parcă spusele marelui cărturar George Călinescu „sarcina cea mai nobilă a unui profesor este aceea de a se coborî de la catedră și a se amesteca printre contemporanii săi mai tineri”.
Parcă scriitorul Geo Bogza era și el prezent prin intermediul versurilor(adaptate zonei),
Priveam fără de țintă-n sus
Într-o splendidă izolare,
Vedeam Gilăul la apus
Un uriaș cu frunte-an soare
De pază zonei noastre pus.
Prof. Rus Augustin, Școala Gimnazială Budești
Adaugă comentariu nou