La ceas aniversar - 22 de ani de la înființare - Serviciul de Probaţiune Bistriţa-Năsăud se află în a treia zi de protest pentru neplata integrală a salariilor

În loc să sărbătorească astăzi 22 de ani de la înfiinţare, Serviciul de Probaţiune Bistriţa-Năsăud se află în a treia zi de protest cu privire la neplata integrală a salariilor, aşa cum au fost stabilite pe baza hotărârilor judecătoreşti şi a ordinelor emise de Ministrul Justiţiei. Consilierii de probaţiune nu cer majorări salariale, ci solicită plata drepturilor salariale stabilite, situaţia fiind cu atât mai injustă, cu cât în bugetul Direcţiei Naţionale de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei există banii necesari acestor plăţi, dar guvernul nu a aprobat limitele de credite de angajament și bugetare pentru luna decembrie 2023, necesare în acest sens. De altfel,  salariile în sistemul de probaţiune nu au mai fost modificate de 6 ani, în pofida numeroaselor demersuri realizate, a hotărârilor judecătorești și a Ordinului Ministrului Justiţiei nr. 1407/C/03.08.2023.

Conform ultimei evaluări a funcțiilor din sistemul public, efectuată împreună cu experții Băncii Mondiale în cadrul PNRR,  funcția de consilier de probațiune a fost poziționată în structura de grade la nivelul unor funcții de specialitate din sistem (personal Institutul Naţional de Expertize Criminalistice), în timp ce nivelul de salarizare al consilierilor de probațiune este situat sub cel al personalului auxiliar din justiție, aspect care prejudiciază grav și drepturile, și motivația profesională a acestora.

Consilierii de probaţiune reprezintă o categorie restrânsă de profesioniști, iar instituția probațiunii este una relativ tânără în peisajul justiției române, însă se regăseşte cu ușurință în dispozițiile legislației penale naționale, în recomandările Comisiei Europene și, mai ales, în comunitate, acolo unde se execută o mare parte din pedepsele penale dispuse de către instanțele din România, ca alternativă la detenție. Întreg sistemul execuțional penal neprivativ de libertate din România se sprijină pe sistemul de probaţiune format din doar 700 de consilieri de probaţiune care se ocupă de cele 100.000 de dosare în care persoanelor judecate pentru săvârşirea de infracţiuni le-au fost dispuse astfel de sancțiuni penale de către instanţe.

Asta înseamnă că un consilier de probațiune are în supraveghere, în medie, 150 de persoane care execută sancțiunea penală în libertate sau care sunt liberate condiționat din pedepse privative de libertate al căror rest de pedeapsă neexecutată este de cel puțin 2 ani. Mai înseamnă,  conform calculelor Sindicatului Consilierilor de Probaţiune din România, o economie la bugetul de stat de 7.000.000 lei lunar prin faptul că cele 100.000 de persoane din evidența consilierilor de probațiune nu se află în penitenciar.  Mai inseamnă dublarea acestei sume prin faptul că fiecare persoană supravegheată de consilierii de probațiune este integrată în muncă și contribuie la bugetul de stat. Şi totodată, însemană creşterea siguranţei comunitare, precum şi evitarea costurilor statului român cu condamnările primite la CEDO pentru condiţii necorespunzătoare de detenţie.

În acest moment, proteste ale consilierilor de probaţiune se desfăşoară în toată ţara, recurgându-se chiar la forme exterme, respectiv greva foamei în care au intrat 34 de angajaţi din 5 servicii de probaţiune judeţene (AR, BH, CJ, IS, IF). În situația în care solicitările consilierilor de probaţiune privind acordarea drepturilor salariale conform hotărârilor judecătoreşti şi actelor administrative emise în acest sens nu vor fi aprobate, aceştia sunt decişi să continue formele de protest, având în vedere că menținerea situației actuale este de natură să prejudicieze foarte grav întreg personalul de probațiune.

 

 

Comentarii

13/12/23 16:02
Nelu

Nu-i problema, vin eu sa supraveghez, pe salariul actual, nu-i nevoie de marire!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5