La Elena din deal – un loc cu bun gust din Tiha Bârgăului! Nu rata mâncarea copilăriei, la Punctul de Gastronomie Locală!
La Tiha Bârgăului, pe prima uliţă la stânga de după Căminul Cultural, a fost inaugurat cel mai recent autorizat Punct de Gastronomie Locală şi al doilea din judeţul nostru. Chef Elena Rus, alături de frumoasa sa familie, s-au gândit să pună în valoare moştenirea gastronomică a acestei zone. Îi puteți trece pragul, dar bine bine ar fi să dați un telefon sau să o contactaţi pe pagina de facebook.
La iniţiativa Elenei Bărbos, director executiv al Asociaţiei Produs în Bistriţa-Năsăud, oficialităţi judeţene şi locale, jurnalişti, echipa de la Zig Zag prin România au participat la un eveniment de suflet.
„Inaugurăm cel de-al doilea punct de gastronomie autorizat din judeţul Bistriţa-Năsăud. Primul dintre ele se găseşte la Colibiţa şi funcţionează într-un regim mai închis, practic pentru turiştii care sunt cazaţi la pensiunea în care este înfiinţat acel punct de gastronomie. O cunosc pe Elena din 2017, atunci am plănuit împreună masa pentru caravana Explore Romania, a fost dragoste la prima vedere, ne-am înţeles din priviri şi încă de atunci am gândit aceste puncte de gastronomie, pentru că era proaspătă legislaţia. Le-am gândit împreună, ne-am sprijinit una pe cealaltă în această idee de a dezvolta un astfel de punct de gastronomie locală.
Aceste puncte de gastronomie locală se pliază perfect pe strategia Uniunii Europene – „Din fermă în furculiţă”. Probabil că aceasta este esenţa, de a aduce în farfuriile clienţilor, turiştilor, materia primă din gospodărie, din comunitatea locală şi din comunităţile învecinate.
Este foarte important să avem astfel de puncte de gastronomie şi acesta este începutul campaniei prin care „Produs în Bistriţa-Năsăud”, împreună cu „Turist în Bistriţa-Năsăud”, ADI Turist Bistriţa-Năsăud, sprijiniţi de Consiliul Judeţean lansează campania de promovare şi sprijinire a dezvoltării acestor puncte de gastronomie locală extrem de importante pentru turismul judeţului şi pentru dezvoltarea locală durabilă”, a explicat Elena Bărbos.
Aceasta a menţionat că paşii de urmat pentru a dezvolta aceste puncte de gastronomie locală sunt: înmatricularea persoanei juridice la Registrul Comerţului, cu posibilitate de PFA, Întreprindere Individuală, Întreprindere Familială sau Societate cu Răspundere Limitată, după care urmează depunerea unui dosar la DSVSA. Dosarul cuprinde o cerere tip care identifică diverse elemente legate de viitorul punct gastronomic, certificatul de înmatriculare, copie după buletinul administratorului şi o schiţă a spaţiului în care va funcţiona acest punct de gastronomie. Urmează vizita reprezentanţilor DSVSA la punctul gastronomic. „Facilităţile pe care le oferă aceste puncte gastronomice sunt anumite dezlegări de la rigorile pe care le are un restaurant în sensul că mobilierul, dotările sunt cele specifice unei bucătării, cu condiţia să existe un anumit flux al procesului, astfel încât să nu se intersecteze anumite etape. În rest, sigur, condiţii de igienă desăvârşite. După obţinerea avizului de la DSVSA, urmează obţinerea unui aviz de la Direcţia pentru Sănătate Publică şi apoi putem să ne hrănim sănătos cu produse tradiţionale. O felicit pe Elena!”, a mai spus Elena Bărbos.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a felicitat-o pe Elena Rus pentru „ambiţie şi perseverenţă”, oferindu-i o diplomă şi garanţua că va promova pro bono acest loc. „Eu cred că acest tip de afacere locală poate fi una de succes, pentru că avem ce promova. Avem bucătărie foarte bună, cam grea ce-i drept, dar foarte gustoasă. Cred că e una dintre modalităţile prin care mulţi dintre tinerii noştri care sunt plecaţi în străinătate pot fi readuşi acasă. Mă bucur foarte mult că sunt aici şi o felicit pe chef Elena Rus şi pe familia care, sunt convins că o susţine, pentru curajul de a face un astfel de pas. (…)E un loc mirific şi mi-aş dori ca foarte mulţi concetăţeni de-ai noştri să facă astfel de gesturi şi măcar în fiecare sat să avem un astfel de punct gastronomic. Ar fi o foarte mare realizare. De asemenea, îi mulţumesc şi-i sunt recunoscător că, prin efortul personal făcut, a pus încă o dată judeţul Bistriţa-Năsăud, Poarta Transilvaniei, pe o nouă hartă. Pentru că ne străduim fiecare pe unde putem - prin infrastructură, prin sport, cultură – să promovăm judeţul nostru şi tradiţiile noastre. Cu această ocazie mai ocupăm un loc pe harta punctelor gastronomice, cel de-al 92-lea punct gastronomic din România”, a transmis preşedintele Moldovan.
Primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Şut, a felicitat familia Rus pentru această iniţiativă, pentru promovarea acestor locuri de către Elena la toate concursurile şi emisiunile televizate, acordând o Diplomă de onoare în numele Primăriei şi Consiliului Local, dar şi al comunităţii. „Este primul punct gastronomic din comuna Tiha Bârgăului, dar sper să mai apară şi altele”, a punctat primarul Şut.
***
Elena Rus: E un vis îndeplinit!
„Pentru mine este un vis îndeplinit, un vis la care a contribuit familia mea şi Elena Bărbos, în special, pentru că a fost spatele care m-a sprijinit atunci când am dat de greu. Ca orice început, nu a fost uşor. Uneori, şi să te trezeşti dimineaţă e mai greu, fără să luăm în considerare provocările apărute pe parcurs. Vreau să vă asigur că aici veţi mânca mâncarea copilăriei voastre. Cu siguranţă, fiecare dintre voi aveţi o mâncare preferată. Merg pe mâncarea tradiţională şi am promovat-o oriunde am fost, la orice emisiune, în orice concurs gasstronomic am promovat partea tradiţională. Am locuit de când mă ştiu la ţară, aici am crescut şi am avut norocul să moştenesc reţete foarte vechi pentru că este o tradiţie, în familie avem bucătari. Bunica mea a fost bucătăreasă la nunţi şi cred că de acolo am luat o parte din pasiunea pentru gătit”, a spus Elena Rus.
Din meniul pe care îl veţi putea degusta fac parte preparate de dulce şi de post, de la hribi, pasta de fasole roşie cu ceapă caramelizată, iahnia de fasole cu murături puse din grădina proprie, zacuscă, platou tradiţional, „cu totul făcut în casă, cu pastramă şi cârnaţi”, papa în groşcior pe coleşa în lapte, hribi cu smântână, sarmale cu păsat, ciolan cu sos alb şi gambiri pârgăliţi cu costiţă. Dar şi deserturi delicioase...
„Eu vă îndemn să gustaţi din fiecare!”, a fost mesajul Elenei, dar şi al nostru.
Nu rataţi o experienţă culinară deosebită într-un loc mirific, la Elena din deal!
Citiţi şi:
- Vatra Cătunenilor, un nou punct gastronomic local pe harta județului și pe traseul Via Transilvanica!
- Finca Gălan de la Slătinița, al 17-lea Punct Gatronomic Local inaugurat în Bistrița-Năsăud! O experiență culinară de neratat!
- Punctul gastronomic “La Maria” pune Poiana Ilvei pe harta bucatelor tradiționale! Felicitări familiei Leon și Maria Dănilă!
- Explorând moştenirea culinară românească- un atelier de excepţie la G.A.L. Ţinutul Haiducilor
- (VIDEO) Sărbători la Răsunetul. De Paşti, cu artiști îndrăgiți, pe Valea Bârgăului, la Elena din deal
Adaugă comentariu nou